Tako noro zbirko avtomobilov pa si lasti tale odštekani pevec (nekaj jih je uporabil celo v video spotih)

Jay Kay, pevec angleške funk-jazz skupine Jamiriquai je prav tako kot po svojih glasbenih delih znan po neverjetni kolekciji sodobnih in klasičnih jeklenih konjičkov. Glasbena skupina, ki je zaslovela v 90' letih minulega stoletja, še dandanes velja za eno najuspešnejših glasbenih skupin z Otoka. Temu primerno je tudi Kayjevo premoženje, ocenjeno na 40 milijonov angleških funtov. Le tega spridoma vlaga v avtomobilske lepotce, pa ne le to, slovi tudi kot velik poznavalec jeklenih konjičkov. 

Tako noro zbirko avtomobilov pa si lasti tale odštekani pevec (nekaj jih je uporabil celo v video spotih) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2022

V njegovi kolekciji naj bi se po trenutno zbranih virih nahajalo med 30 in 50 avtomobilov. Nekatere izmed njih pa je pokazal tudi v številnih glasbenih videospotih.  V glasbeni uspešnici Cosmic Girl lahko občudujemo črnega Ferrarija F355 Challenge, vijoličastega Lamborghinija Diabla SE30 in rdečega Ferrarija F40, ki se podijo po osameli pokrajini. Prav omenjeni Ferrari se je pred časom znašel tudi na dražbi hiše Collecting Cars, pri tem pa so v dražbeni hiši navedli, da so nosilci za kamero, še vedno vidni v talni plošči.

Ferrari 275 GTB

To pa ni bil edini predstavnik prestižne italijanske znamke v Kayjevi garaži. Slavni glasbenik je namreč tudi lastnik klasičnega športnega coupeja Ferrarija 275 GTB, ki si ga je poklonil za 40. rojstni dan. Avtomobil, ki si je s strani Motor Trend Classic prislužil naziv tretjega najboljšega Ferrarija je dolgo časa veljal za enega najboljših športnih avtomobilov. Avtomobil je edinstven v vseh ozirih, začenši z neodvisnim vzmetenjem z dvojnim vpetjem v obliki črke Y. Ferrari 275 sta oblikovano zasnovala Pinafarina in Scaglietti, njegovo ohišje pa je izdelano iz jekla z vrati, pokrovom in prtljažnikom iz aluminijeve zlitine.

BMW 2002 Baur Cabriolet

BMW 2002 Baur Cabriolet je še eden izmed edinstvenih predstavnikov Jayjeve zbirke. Letnik 2002 sta sooblikovala nemški izdelovalec karoserije Baur in avtomobilski gigant BMW, avtomobil pa je zmes kabrioleta in limuzine. Oblikovan je bil v času, ko je bil velik poudarek prav na varnosti vožnje, kabrioleti pa so veljali za ranljive, sploh v primeru prevrnitve. BMW je, v želji, da bi zadostil željam ljubiteljev kabrioletov, stopil v kontakt z Baurjem, ki je prišel na inovativno idejo o oblikovanju posebne kletke z odprto streho. S tem so nameravali zaščititi voznika, obenem pa so se znebili tudi težav s puščanjem strehe.

Mercedes-Benz 300SL Roadster

Naslednji na seznamu edinstvenih avtomobilov v kolekciji priljubljenega glasbenika je Mercedes-Benz 300SL Roadster. Avtomobilski šampion, ki lahko doseže hitrost do 263 km/h, je svoj čas veljal za najhitrejši serijski avtomobil, pa tudi velikega zmagovalca dirkaških preizkušenj. Roadster je nastal kot različica model 300 SL 'Gullwinga', namesto dvižnih vrat pa so ga opremili z običajnimi sprednjimi vrati s tečaji. Z novo rešitvijo so olajšali dostop in izhod iz avtomobila, obenem pa se znebili strehe, ki je poprej držala dvižna vrata.

Poleg omenjenih avtomobilskih lepotcev v Jayjevi garaži najdemo tudi Ferrarija Vignale 330 GT, Lamborghinia Miuro SV, Aston Martina DB6 MK1 Volante in izjemno redkega 1989 BMW E30 M3 Johnny Cecotto Limited Edition. Glasbenik pa svojih jeklenih konjičkov ne zadržuje le v garaži, temveč jih pogosto odpelje tudi na izlet in s tem privablja številne poglede.