Takole se Denis Avdić ni mogel zadržati, ko je še kot policist v bližini Jelšan ustavil »znano hrvaško pevko«

Denis Avdić je tisti radijski glas, ki velik del Slovencev spremlja na poti v službo. No, če ste danes veseli, da ga slišite, pa vam nekoč njegova pojava ne bi bila najbolj po godu. Priljubljeni radijec Radia 1 je bil namreč svoj čas policist. 

Takole se Denis Avdić ni mogel zadržati, ko je še kot policist v bližini Jelšan ustavil »znano hrvaško pevko« (foto: Arhiv/Pop TV) Arhiv/Pop TV
29. 11. 2022

Radijski voditelj je neverjetna zakladnica zgodb, najbolj zanimive pa prihajajo še iz časa njegove policijske službe.

Od tiste z »znano« hrvaško pevko, ki jo je svoj čas ustavil v bližini prehoda Jelšane, pa do tiste s prestižnimi avtomobili, ki jih je ustavil zaradi »firbca«.

Zaupal nam je tudi, kaj policiste prepriča, da vam ne napišejo kazni in kaj je za volanom največji "hudič". 

Pred začetkom radijske poti ste opravljali policijski poklic. Kaj je bil glavni razlog, da ste pristali v policijskih vodah?

Pojma nimam! (smeh) Bila je Jugoslavija in vedno sem bil navdušen, ko sem kot otrok ugledal policista.

Sploh se nisem navduševal nad nekimi detektivi v serijah in filmih. Bolj sem bil navdušen nad prometnimi policisti.

In potem ko sem začel delati me je hitro minilo. (smeh) 

Kot policist ste na cesti verjetno videli kar nekaj hudo dobrih avtomobilov. Ste kdaj koga ustavili samo z namenom, da si pobliže pogledate avto?

Velikokrat. Enkrat sem ustavil avto samo zato, ker ga še nikoli nisem videl v živo. Nekega Mercedesa, ki so se mu vrata odpirala na gor. Ustavil sem ga le zato, da sem si ga lahko pobližje ogledal. 

Šušlja se, da policisti pogosteje ustavljajo avtomobile rdeče barve. Je kaj resnice v tem?

Pojma nimam. Policisti ustavijo avtomobil zato, da nekaj napišejo v poročilo o delu, ker drugače jih od komandirja poslušaš, da nič nisi delal.

Barva nima nič pri tem. Razen Ferrarija mi avtomobili rdeče barve tako ali tako niso všeč. 

S katerim »izgovorom« vas je lahko oseba, ki ste jo ustavili, najlažje prepričala, da ste ji napisali bolj milo kazen oz. kazni sploh ni bilo?

S tem ko je bila iskrena pri mojem vprašanju: »Veste, zakaj smo vas ustavili?«

Če je oseba vedela razlog in je bil prekršek nekaj manjšega, potem jo je zlahka odnesla z opozorilom. 

Kaj pa je bil najbolj neumen izgovor, kar ste ga kdaj slišali?

Tega primera v življenju ne bom pozabil. Merili smo hitrost v kraju Dolenje pri Jelšanah, malce pred mejo s Hrvaško. Ustavim srebrnega Porscheja 911, ki je prekoračil hitrost. V avtomobilu sta bila hrvaška državljana, moški in ženska.

Ko sem ju ustavil in seznanil s prekrškom, sta me prepričevala, da vozita iz Anglije, da sta že več kot 24 ur na poti in da zamujata na sestanek na Reki. Ne spomnim se točno, vem le, da je kazen znašala kakih 5.000 tolarjev. Tolarjev nista imela. Voznik je ponujal 100 evrov.

Poslal sem ga do menjalnice, ki je bila 500 metrov stran, a je vztrajal, da se mu mudi, češ naj vzamem 100 evrov, za ostali denar pa naj otrokom kupim kako čokolado.

Ko sem vztrajal pri tem, da denarja ne bom vzel, češ,, naj se zapeljeta do menjalnice, je sovoznica postala malce nejevoljna.

Stopila je iz vozila, me vprašala: »Znate li vi ko sam ja? Ja sam poznata hrvatska pjevačica. I ja vam ne bi bila cura, čak i kad bi imali Porsche Carrera TURBO.« (op. Veste, kdo sem jaz? Sem znana hrvaška pevka. Ne bi bila vaše dekle, pa četudi bi imeli Porscheja Carrero Turbo.)

V tistem sem, ne vem zakaj, prasnil v neverjeten smeh, pogledal voznika in mu rekel: ''Svaka čast. Ja imam curu i sa Škodom Feliciom''. (smeh) Končalo se je tako, da sta zamenjala evre v tolarje, plačala in se odpeljala.  

Kateri vozniki so bili po vaših izkušnjah na cesti najbolj nevarni, neugodni?

Alkoholizirani. Alkohol je največja težava na cesti. Kar se alkohola tiče, bi morala biti toleranca ničelna.

Žalostno je bilo gledate voznike, ki jim alkohol zamegli um in jih razoroži voznih sposobnosti, ter posledice njihove vožnje.

Preberite si še: Na tako zvit način se je slovenski glasbenik izognil policijski kazni

Verjamem, da imate iz časov v policijski uniformi nemalo anekdot. Katera vam prva pride na misel? Nam jo lahko zaupate?

Najbolj tista, ko je voznik trdil da ni pijan, da ni poskusil niti kapljice alkohola … Medtem ko je to zatrjeval, je z roko prijel za anteno policijske zveze, jo dal v usta, pihal in celo popljuval.

V tistem sem ga pogledal in mu rekel - nula nula. In on meni: »Sej sem ti rekel. Zdej pejte pa delat, ne pa tlele poštene ljudi jebat.«