Teh 5 avtomobilskih lepotcev je imel Elvis najraje

»There's No Room to Rhumba in a Sports Car,« se glasi refren priljubljene Elvisove pesmi, ki pojasni, kako nepriročni so lahko športni avtomobili za zmenkarije. To pa slovitega Kralja ni ustavilo, da si ne bi privoščil četice jeklenih lepotcev. Najbolj pri srcu so mu bili Cadillaci, teh naj bi bilo v življenju glasbenika nekaj manj kot dvesto. Po legendi sodeč, jih je 32 kupil v enem samem jutru.

Teh 5 avtomobilskih lepotcev je imel Elvis najraje (foto: Profimedia) Profimedia
26. 2. 2022

Eden izmed njih, bojda edini, ki je bil pisan prav na glasbenika, se je pred dnevi prodal na dražbi hiše Car&Classic. Pastelno rumeni Cadillac Fleetwood Brougham je novega lastnika našel za 77 tisoč evrov. To pa še zdaleč ni bil eden izmed jeklenih lepotcev, ki so bili Kralju najbliže. Pokukali smo torej v Elvisovo garažo in izbrali peterico, ki na prav poseben način slavi življenje glasbene legende.

Lincoln 1941 

Elvisov prvi avtomobil je bil 1952 Lincoln Zephyr, ki mu ga je poklonil oče. Prvi avtomobil, ki si ga je glasbenik privoščil z lastnim denarjem, pa je bil 1941 Lincoln. Ta je veljal za izjemno ugodnega, po drugi strani pa precej nezanesljivega. Zlobni jeziki ob tem pripomnijo, da ga je Elvis pogosteje potiskal kot pa vozil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elvis Presley (@elvis)

Cadillac Fleetwood 60

Rožnati Cadillac je tisti, ki ga oboževalci glasbenika nosijo v prav posebnem spominu. Prvega rožnatega Cadillaca 1954 je Elvis iz druge roke kupil z namenom prevažanja svojega lastnega banda The Blue Moon Boysev po jugu države. Vanj se je v hipu zaljubil. Kot je kasneje opisal v enem izmed intervjujev, je šlo za najlepši avtomobil, kar jih je kdaj videl in vso noč je preživel na oknu ter ga občudoval. Po treh mesecih vožnje je avtomobil klavrno končal v ognju, Elvis pa je razburjen odkorakal v Cadillacov salon in naročil novega Fleetwood 60, ki do ga na njegovo željo kasneje prebarvali v »Elvis Pink« odtenek. Avtomobil je podaril svoji mami Gladys, čeprav ta sploh ni imela vozniškega dovoljenja.

Cadillac Eldorado

Kot radi povedo njegovi bližnji, je Elvisa velikokrat nekaj pičilo in mrzlično se je lotil nakupovanja avtomobilov. Po izjemnem uspehu singla Heartbreak Hotel se je razvajal z belim Cadillac Eldoradom. Če gre verjeti anekdoti, se je Elvis znašel v salonu in povprašal o novem Cadillacu, prodajalec pa fanta s kodrastimi lasmi in semiš čevlji ni prepoznal ter ga naveličano odslovil. Napaka! Elvis je v bližnji avtopralnici pobral temnopoltega čistilca in skupaj z njim odšel nazaj v trgovino ter zahteval pozornost lastnika prodajalne. Predstavil se je in zahteval, da gre profit od prodaje, namesto v žep prodajalca, v roke temnopoltega čistilca. Tudi Eldorado je doživel temeljito preobrazbo. Ko so Elvisa povprašali, kakšno barvo si želi, je stisnil pest rdečega grozdja in rekel : »Takšno!«

Rolls-Royce Phantom 5

Elvis si je prvega Rolls-Royca privoščil leta 1963, takoj po nakupu pa ga je dal prilagoditi levičarjem, med katere je sodil tudi sam. Na njegovo željo so v avtomobil vgradili telefon, Blaupunkt Köln radio, električna okna, klimo in mikrofon. Poleg tega je bilo v Phantomu mogoče najti tudi ogledalo in krtačo za oblačila, pa seveda tudi omarico s pijačo in kozarci. Phantom je po petih letih Elvis podaril na dobrodelni dražbi.

Cadillac Seville

Tudi Elvisov zadnji avtomobil, ki ga je kupil, je bil Cadillac. Cadillac Seville v bordo srebrni kombinaciji s sivim interjerjem. Pri Cadillacu so model Seville predstavili kot protiutež nemški avtomobilski industriji, ki si je utirala pot na ameriški trg. Elvis je dal v avto vgraditi tudi radio, tako je lahko v Graceland pravočasno sporočil, da se vrača domov. Varnostniki so mu odprli vrata, kuhar pa mu je pripravil nekaj za pod zob.