To je najbolj osamljena cesta na svetu; lahko boste vozili več ur, brez da bi koga srečali

7. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Že res, da boste imeli mir, a samota pride z visoko ceno…

Route 50 je pomembn cestna povezava med zahodno in vzhodno obalo ZDA, ki se razteza od Ocean Cityja v Marylandu na vzhodni obali do Sacramenta v Kaliforniji na zahodni obali. Torej v dolžino meri vse ga skupaj 4.946 kilometrov. Cesta je bila zgrajena v začetku 20. stoletja, kot ena od prvih avtocest, ki je omogočala prevoz od vzhoda do zahoda ZDA. A če je nekdaj predstavljala pomembno transportno žilo, jo dandanes mnogi poznajo kar pod imenom »Najbolj samotna cesta v ZDA«. 

Vije se namreč skozi redko poseljena območja, marsikdaj pa se zgodi, da nekaj ur na njej ne boste srečali žive duše. Najbolj osamljen je njen odsek skozi zvezno državo Nevado, kjer cesta preči slikovito Sierro Nevado, pa tudi ogromna puščavska prostranstva. Cesta vodi mimo številnih kulturno bogatih mest in pravih naravnih biserov, zato postaja vse bolj priljubljena med turisti. A ne dovolj, da bi to oskrunilo njen sloves osamljene ceste. 

Rudarska zgodovina območja

Ob cesti so nanizana številna mesta kot so Carson City ter mesti Fallon in Ely, ki se ponašajo z znamenitostmi kot so muzej severne železnice v Nevadi in nacionalni park Great Basin. Cesta pelje tudi skozi zgodovinska rudarska mesta, ki so dandanes skoraj v celoti nenaseljena. Ti kraji ohranjajo šarm iz 19. stoletja in ponujajo vpogled v bogato rudarsko dediščino Nevade.

Profimedia

Čeprav se spokojnost vožnje po cesti, ki se vije med zapuščenimi mesti, zdi za mnoge kot popoln oddih, pa morajo biti potniki pripravljeni tudi na nekaj nevarnosti. Številni deli avtoceste namreč niso pokriti z mobilnim signalom, bencinske črpalke in počivališča pa so prava redkost. Zato se morate na pot dobro pripraviti.