To je NAJDRAŽJI prodani avtomobil doslej (s skoraj trikrat višjo ceno od prejšnjega rekorda)

20. 5. 2022
Deli
To je NAJDRAŽJI prodani avtomobil doslej (s skoraj trikrat višjo ceno od prejšnjega rekorda) (foto: Mercedes-Benz)
Mercedes-Benz

Mercedes-Benz iz leta 1955, eden od dveh tovrstnih avtomobilov, je bil na dražbi v začetku meseca prodan za 135 milijonov evrov, kar je najdražji prodani avtomobil doslej, so v četrtek sporočili iz dražbene hiše RM Sotheby's.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut je bil prodan zasebnemu zbiratelju, je v izjavi zapisalo podjetje za dražbe klasičnih avtomobilov. Mercedes je tako dosegel skoraj trikrat višjo ceno od prejšnjega rekorda, ki ga je leta 2018 postavil Ferrari 250 GTO iz leta 1962, za katerega so iztržili več kot 45 milijonov evrov. 

Dražbena hiša je sporočila, da je dražba potekala 5. maja v muzeju Mercedes-Benz v Stuttgartu v Nemčiji, in dodala, da se vozilo zaradi visoke cene uvršča med "10 najdragocenejših predmetov, ki so bili kadar koli prodani na dražbi v kateri koli zbirateljski kategoriji".

Avtomobil je eden od le dveh prototipov, ki jih je izdelal Mercedes-Benzov dirkaški oddelek, poimenovan pa je po svojem ustvarjalcu in glavnem inženirju Rudolfu Uhlenhautu.

Zasebni kupec se je strinjal, da bo avtomobil še naprej na voljo za javno razstavo ob posebnih priložnostih. Drugi prototip medtem ostaja v lasti podjetja in bo še naprej razstavljen v muzeju, je dodalo dražbeno podjetje.

Izkupiček dražbe bo namenjen ustanovitvi svetovnega sklada Mercedes-Benz, ki bo financiral okoljsko znanost in raziskave na področju razogljičenja, je še sporočila dražbena hiša.

Tukaj si lahko ogledate video, ki ga je objavila dražbena hiša RM Sotheby's.