To pa je zvestoba, ta možakar je kar 77 let vozil svojega ljubljenega Phantoma

Ne vemo, kaj je bolj spoštovanja vredno: dejstvo, da je gospod dočakal 102 leti ali to, da je kar 77 let svojega življenja vozil isti avtomobil. 

To pa je zvestoba, ta možakar je kar 77 let vozil svojega ljubljenega Phantoma (foto: You Tube) You Tube
17. 3. 2023

M. Allen Swift iz West Hartforda v Connecticutu se je rodil davnega leta 1903. Za svoj 25. rojstni dan in po opravljeni diplomi je od očeta prejel povsem novega Rolls-Royce Phantoma z letnico 1928.

Kar 2944 tovrstnih Phantomov so izdelali v tovarni v Springfieldu, od koder prihaja tudi omenjeni.

Nič nenavadnega, boste rekli. Že res, a gospod Swift se je z omenjenim avtomobilov vozil vse do svoje smrti 2005. Torej kar 77 let. 

M. Allen Swift je umrl v starosti 102 let in svoji družini zapustil lepo vzdrževanega Rolls-Royce Phantoma, starega kar 77 let.

Z avtomobilom je v tem času prevozil 276 tisoč kilometrov, ves ta čas pa je zanj skrbel kot za punčico svojega očesa.

Leta 1988 je plačal obnovo celotne karoserije in motorja, ki še dandanes deluje kot švicarska ura. Tudi pri Rolls-Royceu znajo ceniti tovrstno zvestobo.

Gospodu Swiftu so leta 1994 podelili kristalno nagrado Spirit of Ecstasy za najdaljše lastništvo enega od njihovih avtomobilov. 

Dva meseca pred smrtjo 2005 je Swift na račun zgodovinskega muzeja Springfield Lyman & Merrie Wood doniral milijon ameriških zelencev, z namenom, da po njegovi smrti poskrbijo za primerno razstavo njegovega jeklenega konjička.

Nadvse si je želel, da bi njegov spoštovanja vredni Rolls-Royce pripovedoval zgodbo o proizvodnji omenjenih avtomobilov v zvezni državi Massachusetts.

Vse odtlej je Phantom na ogled v zbirki muzeja v Springfieldu.