Tudi sloviti Elvis je vozil Harleyja! Njegov zadnji na dražbi išče novega lastnika

14. 5. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Ne le Cadillaci, posebno mesto v Elvisovem srcu so imeli tudi Harleyji.

O avtomobilih Kralja rock'n'rolla smo doslej že pisali. Bodisi o njegovih ljubljenih Cadillacih, ki naj bi jih bilo nekaj sto, pa o vseh tistih, ki so na dražbi za rekordne zneske iskali nove lastnike.

Ne smemo pa pozabiti, da je bil sloviti Elvis tudi velik ljubitelj motociklov. Zlasti tistih znamke Harley-Davidson.

Ikona 50. in 60. let minulega stoletja je v svojem življenju zamenjala vrsto motociklov.

Od Harley-Davidsona KH iz leta 1956 do FLH iz leta 1957. Potem sta tu še Harley-Davidson FLH Duo-Glide iz leta 1958 in Harley-Davidson FLH 1200 Electra Glide iz leta 1975.

Svoje motorje je imel tako rad, da jih je pogosto vključil tudi v odrske nastope in filme. Tako kot avtomobile pa je rad bližnjim podarjal tudi svoje motorje.

Njegov KH z letnico 56', ki ga je kupil med služenjem vojaškega roka v Nemčiji, je tako pristal v garaži Jamesa Burtona, kitarista Elvisove spremljevalne skupine. Zdaj je dvokolesnik na ogled v muzeju legend v Jacksonu v Tennesseeju.

Elvisova predanost Harleyju je pripomogla k popularizaciji znamke in utrdila njen sloves simbola ameriške svobode in upora.

Več kot očitno je, da je Elvisovo ime še dandanes vredno zlata. In prav na to stavijo pri dražbeni hiši Mecum, kjer bo novega lastnika iskal Elvisov Harley-Davidson FLH iz leta 1976.

Motor je del serije Harley's Bicentennial Run, izdelane v čast 200. rojstnemu dnevu Združenih držav.

Kot tak je poseben po videzu, a tudi izjemno redek, saj naj bi jih bilo izdelanih le 750.

Ni pa le to tisto, kar bo motorju dvigovalo ceno. Gre namreč za Elvisovega zadnjega Harleyja, ki ga je kupil le kako leto pred smrtjo.

Motor je prišel v Elvisovo last leta 1976 in je bil registriran na zvezdnikov dom v Palm Springsu v Kaliforniji. Pevec ga sicer ni prav pogosto uporabljal, saj je na števcu navedenih le 2029 km.

Po Elvisovi smrti je motor prešel v roke hotela v New Jerseyju, ki ga je razstavil v promocijske namene.

Leta 1983 je pristal v muzeju v Južni Dakoti, imenovanem Pioneer.

Motor v originalnem stanju bo tako na prihajajoči dražbi iskal novega lastnika. Ta bo glede na redkost in zvezdniški staž nekdanjega lastnika moral pošteno seči v žep. V dražbeni hiši sicer ne želijo podajati ocen o njegovi vrednosti, a  prav zagotovo ne bo poceni.

Preberite še: Tole motoristično zverinico vozi Marko Vozelj: najraje "zajadra" na jug, na "romarskih" poteh pa ga skoraj zagotovo ne boste srečali