Uganete, katera evropska mesta imajo največje težave s prometno gnečo?

Podatek, da v enem od evropskih mest vozniki preživijo v povprečju 91 ur na leto v prometu, pokaže, da nam na ljubljanskih cestah ob štirih popoldne na deževen dan niti ni tako hudo, kot radi mislimo.

Uganete, katera evropska mesta imajo največje težave s prometno gnečo? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2018

Na seznamu 25 mest z največjo gostoto prometa je po najnovejših podatkih 10 prestolnic. Na vrhu seznama je na tretjem mestu Pariz, na drugem mestu ga prehiteva London, prvo mesto pa zaseda Moskva, kjer so tudi zapisali podatek iz uvoda.

Parizu na leto v prometnih gnečah preživijo 65 ur, v Londonu 73. Rekord držijo v Moskvi z letnim povprečjem 91 ur, zapravljenih v prometnih zamaških. Eden od razlogov, zakaj ima Moskva resne težave s prometnimi gnečami, so po podatkih bogataši, ki jim je dodeljen prednostni privilegij, in se promet pogosto ustavlja zato, da se lahko bogati in slavni s spremstvom nemoteno peljejo po moskovskih cestah.

Promet v Parizu je trenutno vroča tema tamkajšnjih oblasti, saj so v 2016 začeli sprejemati projekte, s katerimi želijo mesto narediti bolj prijazno do pešcev. Februarja letos je na udaru že sprejet odlok, po katerem se 43 tisoč avtomobilov dnevno preusmeri stran od desnega brega Sene proti severnemu delu. Pariške oblasti so oznanile, da se bodo borile, da desni breg Sene ostane brez prometa, rezerviran za pešce in turiste.

Poudarek na širitvi peš con je v načrtu tudi v Londonu, kjer razmišljajo o umiku prometa z Oxford Streeta.

Tule je po zadnjih podatkih 25 evropskih mest z največ prometnimi zamaški:

 1. Moskva
 2. London
 3. Pariz
 4. Istanbul
 5. Krasnodar
 6. Zürich
 7. St. Petersburg
 8. Soči
 9. München
 10. Nižni Novgorod
 11. Oslo
 12. Köln
 13. Stuttgart
 14. Bruselj
 15. Hamburg
 16. Berlin
 17. Madrid
 18. Manchester
 19. Frankfurt
 20. Dunaj
 21. Lozana
 22. Porurje
 23. Hanover
 24. Rim
 25. Stockholm

Mimogrede, po indeksu  TomTom Traffic naj bi bilo po podatkih iz leta 2017 s prometom najbolj zasičeno mesto Ciudad de Mexico.