Kaos z registrskimi oznakami ... Lastniki takih "tablic" lahko počnejo skoraj vse, kar jim pade na pamet

17. 5. 2024 | Avto magazin
Deli
Kaos z registrskimi oznakami ... Lastniki takih "tablic" lahko počnejo skoraj vse, kar jim pade na pamet (foto: Profimedia)
Profimedia

Izdelane so namreč na tak način, da jih prometne kamere praktično ne zaznajo.

Pametne policijske kamere naj bi poskrbele za red na cestah. Vendar pa z napredkom tehnologije kamer napredujejo tudi triki voznikov, ki vedno iščejo način, kako se izogniti kazni. Najnovejši primer prihaja iz Velike Britanije, kjer so vozniki našli način, kako svoje registrske tablice narediti "nevidne".

Britanski mediji poročajo o „nevidnih tablicah“, ki jih kamere ne morejo zaznati. Gre za infrardeče odsevne registrske tablice, znane kot 3D ali 4D tablice, piše BirminghamLive.

Profimedia

V Veliki Britaniji so dimenzije tablic, pisava in barve predpisane, vendar je napredek v tehnologiji izdelave v zadnjih letih pripeljal do razvoja različnih vrst registrskih tablic, vključno s standardnimi 2D, ter 3D in 4D tablicami.

Standardne 2D registrske tablice predstavljajo tradicionalno in najpogosteje uporabljeno vrsto v Veliki Britaniji. Te tablice sestavljajo dvodimenzionalni znaki na ravni površini, njihov dizajn pa sledi posebnim predpisom, ki zapovedujejo enoten izgled in berljivost oznak.

Sodobnejše 3D tablice vsebujejo reliefne znake in obrobe v črni barvi. 3D registrska tablica ima izbočene znake in dizajne, kar ji daje tridimenzionalni videz. Tako imenovane 4D registrske tablice so najnovejša inovacija, saj ponujajo dodatne možnosti prilagajanja.

Profimedia

Čeprav imajo lahko 4D tablice različne posebne učinke, še vedno izpolnjujejo zakonske predpise glede velikosti, razmika, barve in vidljivosti znakov, da ostanejo zakonite. Te tablice so priljubljene med lastniki vozil, ki želijo svojim avtomobilom dodati pridih edinstvenosti, poroča nova.rs. Lahko se prilagodijo s širokim razponom oblikovalskih elementov, kar je privedlo do zmede pri kamerah.

Vozniki s takšnimi tablicami lahko očitno počnejo, kar želijo, vključno s kršenjem omejitev hitrosti in vožnjo po prepovedanih avtobusnih pasovih brez kazni.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan