Policija opozarja; tega predmeta nikar ne puščajte v avtomobilu!

13. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Če se tega nasveta ne boste držali, boste imeli lahko precej večje težave od vloma v avtomobil…

Vlom v avtomobil je težava že sam po sebi. Pri tem lahko namreč vozniku odtujijo lastnino, kot so denarnica, dokumenti in prenosni računalnik, pogosto pa tudi vozilo. Še huje pa je, če v predalu za rokavice ali kjerkoli v avtomobilu pustite tudi ključe vašega domovanja. 

Policija v številnih državah EU namreč pogosto opozarja voznike, naj ne puščajo domačih ključev v avtomobilu. Po izkušnjah policije in po podatkih zavarovalnic, se vsako leto po Evropi zgodi več sto tisoč tatvin vozil, s ključi pa nepridipravi na enostaven način pridejo tudi v vaše domovanje in povzročijo škodo še tam

Profimedia

Tatovi tako lahko izkoristijo ključe, ki jih lastniki vozil pustijo v avtomobilu, za krajo vrednostnih predmetov tudi v njegovem domu. Sploh, če ključe pustite na vidnem mestu, je prilika za tatu še bolj privlačna.

Da bi našli vaš naslov, ne bodo potrebovali veliko časa. Zapisan je že na dokumentih vozila ali na zavarovalni polici, zato je precej jasno, katera vrata odklepa ključ, ki ga imajo v rokah. S ključem se tat nato odpravi na navedeni naslov in povzroči škodo še doma. In kar je še huje, puščanje ključev v avtomobilu se šteje kot dejanje malomarnosti, kar lahko vodi do tega, da zavarovalnica zavrne kritje škode po vlomu v dom.

Profimedia

Praktični nasveti za preprečevanje vlomov v vozilo:

Vedno imejte domače ključe pri sebi, ko zapustite vozilo in jih nikar ne puščajte v predalih ali na vidnem mestu v avtomobilu. 

Dokumenti, ki vsebujejo osebne podatke in naslov, naj bodo shranjeni na varnem mestu, ne v avtomobilu.

Izogibajte se puščanju predmetov na vidnem mestu. V avtu ne puščajte torb, očal ali elektronskih naprav, ki bi lahko pritegnile pozornost tatov.

Razmislite o namestitvi dodatnih varnostnih sistemov v avtomobilu in doma, kot so alarmi in varnostne kamere.