Ne telefoniranje, to je najpogostejša motnja za voznike med vožnjo …

24. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli
Ne telefoniranje, to je najpogostejša motnja za voznike med vožnjo … (foto: Profimedia)
Profimedia

Pa saj ni res! Preverite, zakaj ljudje najpogosteje uporabljajo telefon med vožnjo.

Po zadnji študiji American Highway Safety Association (GHSA) in Cambridge Mobile Telematics (CMT) sodeč, je uporaba mobilnega telefona med vožnjo še precej bolj nevarna, kot si mislimo. Čeprav so raziskavo opravili na 1600 voznikih v Ameriki, pa lahko sklepamo, da tudi evropski vozniki nismo prav daleč od rezultatov.

Profimedia

Kot je razkrila raziskava, telefon med vožnjo najpogosteje uporabljajo vozniki, stari med 30. in 44. letom starosti. To pa še zdaleč ni vse. Če bi mislili, da se večina med vožnjo zamoti s telefoniranjem, to ne drži.

Rezultati so pokazali, da največjo motnjo, v kar 20 odstotkih, predstavlja Instagram. Stalno ga med vožnjo namreč uporablja kar petina vprašanih. Takoj za Instagramom je YouTube, ki ga med vožnjo uporablja kar 18 odstotkov vprašanih.

Profimedia

Družbena omrežja kot motilci pozornosti

Raziskava je pokazala skrb vzbujajočo trend med vozniki v tej starostni skupini (30 do 44 let). V tej starostni skupini poleg omenjenih dveh platform prevladujejo še WhatsApp, Facebook, video klice in Facebook Messenger. Ob tem velja dodati, da je leta 2021 na ameriških cestah umrlo 12.405 ljudi, v 28 odstotkih primerov pa je voznika po poročanju medijev zmotil telefon.

»Vožnja je kompleksna dejavnost, ki zahteva popolno pozornost voznika. Zato je uporaba mobilnega telefona med vožnjo zelo nevarna,« so rezultate pospremili avtorji študije.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan