Drastični ukrepi pri BMW-ju: na ta način se soočajo s pomanjkanjem polprevodnikov

Pri BMW-ju se s krizo pomanjkanja čipov spopadajo na precej nenavaden način.

Drastični ukrepi pri BMW-ju: na ta način se soočajo s pomanjkanjem polprevodnikov (foto: Tomasz Mateusiak) Tomasz Mateusiak
6. 11. 2021

Kriza s pomanjkanjem polprevodnikov je močno zarezala v proizvodnjo avtomobilov. Proizvajalci se s tem spopadajo vsak po svoje. In ker je zaustavitev proizvodnih trakov seveda zadnja opcija, so pri tem pripravljeni sprejeti različne kompromise.

Čeprav se zdi, da je sodobne avtomobile nemogoče upravljati brez zaslonov na dotik, se pri BMW-ju s tem ne strinjajo. Nekatere modele bodo ponudili brez osrednjega zaslona na dotik, ki ga uporablja iDrive, in sicer - serija 3, serija 4 (z izjemo i4), Z4 ter X5, X6 in X7. Podatek se je najprej pojavli na spletnem forumu Bimmerfest, kjer izmenjujejo mnenja lastniki in ljubitelji bavarske znamke. Pri BMW-ju so ga nato potrdili za nekatere ameriške medije.

Za takšen BMW le 500 dolarjev popusta

Tako bo iDrive zopet potrebno upravljati z dobrim starim vrtljivim stikalom ali pa z glasovnim upravljanjem. Pri avtomobilih brez zaslona bodo prodajalci v ZDA od cene odšteli 500 dolarjev. Za zdaj še ni znano, ali se bodo takšni avtomobili prodajali tudi pri nas. Smiselna pa bi bila tudi možnost kasnejše vgradnje, ko pomanjkanje čipov ne bo več tako katastrofalno.

Vprašanje je - ali bi sprejeli imenitni X7 brez zaslona na dotik s 500 dolarji popusta?

Preberite še: Polprevodniška kriza ustavlja industrijo