Želeli ga boste imeti! Ta legendarni avtomobil sta svoj čas vozila Elvis Presley in Carroll Shelby

16. 12. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Boljše od tega ne gre!

Ni jih malo takšnih, ki sanjajo o Shelby 427 Competition Cobri, kaj šele o tej z nekdanjima zvezdniškima lastnikoma. Shelby 427 Competition Cobra z letnico 1965 se lahko pohvali z dvema zvenečima vozniškima imenoma.

Svoj čas sta ga namreč vozila tako legendarni Carroll Shelby kot sloviti Elvis Presley.

Avtomobilski navdušenec, dirkač in podjetnik Carroll Shelby je pred natančno 60 leti ustanovil podjetje, ki je hitro premešalo karte na avtomobilskem trgu.

Z namenom, da s cest »izrine« priljubljeno Corvetto, je oblikoval Cobro, ki je postala eno najbolj zaželenih vozil na trgu in se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino avtomobilizma. Prve Cobre, so pod pokrovom skrivale 4,3-litrski Fordov motor, z leti pa se je njihova moč še izboljšala.

Vozilo s številko šasije CSX 3011 je bilo uporabljeno tudi pri snemanju filma Spinout z Elvisom Presleyjem v glavni vlogi.

Kralj rock'n'rolla je za potrebe snemanja sedel za volan avtomobilskega lepotca.

Zatem je bilo vozilo prek mehiške podružnice Forda prodano dirkaču F1 Moisesu Solanu Arciniegi, ki pa ga ni parkiral v garaži, temveč je z njim dirkal tako v ZDA kot na mehiških tleh.

Po Arciniegovi smrti je avtomobil padel v last drugega dirkaškega navdušenca, ki ga je uporabljal, dokler ni zagorelo.

Pri tem sta bila motor in karoserija poškodovana. Ko je za to izvedel eden izmed zbiralcev Cobre, ga je s pomočjo spretnih mehanikov in ličarjev obnovil in mu povrnil sijaj.

CSX 3011 se je leta 2011 predstavil na dogodku Virginia International Raceway SAAC 36 in osvojil zlato nagrado.

Čeprav tovrstni avtomobili pred 6 leti finančno niso bili uspešni, danes spadajo med najbolj iskane. Prva Shelby Cobra je leta 2016 na dražbi dosegla vrtoglavih 13,6 milijona.

Preberite si še: Dve avtomobilski nasprotji, ki se skrivata v garaži Luke Modrića

In kaj storiti, ko se tako legendarno vozilo znajde na dražbi?! Shelby 427 Competition Cobra s 7,0-litrskim osemvaljnim motorjem je resnično prava paša za oči. Roadster, pobarvan v odtenek modre barve (Guardsman Blue) in z dodanima belima črtama, se je pridružil karavani vozil po ameriških mestih, a doslej še ni uspel najti novega lastnika.

Morda mu to uspel 26. januarja, ko bo pod okriljem dražbene hiše RM Sotheby's potekala dražba v Arizoni.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu