Življenje na štirih kolesih: slovenski par, ki jima na poti po Evropi družbo delata kuža Piknik in 23-letni Iveco

Klara in Klemen sta par, ki se je pred meseci preselil v kombi znamke Iveco ter se podal na pot po Evropi. Družbo na razburljivem popotovanju jima dela kosmatinec Piknik, svoje dogodivščine pa par deli tudi na družabnih omrežjih, kjer je več kot očitno, da jim niti najmanj ni dolgčas.

Življenje na štirih kolesih: slovenski par, ki jima na poti po Evropi družbo delata kuža Piknik in 23-letni Iveco (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
23. 2. 2022

Bivanje na štirih kolesih prinaša vrsto dogodivščin, od tistih prijetnih, do tistih manj. Tega sta se Klara A. Žagar in njen partner Klemen že pred pričetkom poti zavedala, saj sta dotlej obredla že lep del sveta in pridobila lep vpogled v življenje na poti. Ko se je tako začela bližati zima, zidanica v kateri pa sta poprej živela, pa ni primerna za zimsko bivanje, sta se začela spogledovati z življenjem v kombiju.

Pobrskala sta po spletu in naletela na Iveca letnik 1999, ki ga je prejšnji lastnik preuredil za bivanje. Čeprav se je izkazal za dražjega, kakor sta bila namenjena zapraviti, jima je v hipu prirasel k srcu. Poimenovala sta ga Piči Miško,  mu zamenjala pnevmatike, naredila celovit servis, ga dobro očistila in uredila novo dno za ležišče, potem pa vanj pospravila svoje stvari in se podala na pot.

Tuš na štirih kolesih

Kot tovorno vozilo, kakršna je bila prvotna vloga njunega Iveca, se je kombi doslej izkazal za nadvse trpežnega. Kot poudarjata, lahko tovrstni kombiji dosežejo vse tja do milijon prevoženih kilometrov. Njun Piči Miško v dolžino meri 7 metrov, v širino 2 m. Je dovolj visok, da omogoča stojno višino, kar je posebej dobrodošlo v slabem vremenu, ko v notranjosti preživita neprimerljivo več časa. Zadovoljna sta, da sta uredila tudi primerno stranišče in tuš, čeprav sprva nista bila prepričana, da ju bosta potrebovala.

»Pred nakupom sva mislila, da lahko brez enega in drugega normalno potujeva - predvsem na podlagi YouTube posnetkov drugih van-liferjev. Sedaj sva pa tako vesela, da imava tuš s toplo vodo in kasetni WC. To nama olajša življenje, parkirana sva lahko tudi ob plažah, kjer ni blizu ne grmovja, ne javnih stranišč itd. Tuš je še posebej prišel prav pozimi, ker bi se bila kar kriza tuširati zunaj« pojasnjuje Klara.

Pripomočki, ki na poti pridejo še kako prav

Življenje na štiri kolesih je nepredvidljivo, številne popravke in nadgradnje pa sta bila primorana urediti kar tekom poti. Tako je Klemen zavihal rokave in se lotil nadgradnje električnega sistema, zatesniti sta morala tudi cevi pod tuš kabino. To bi bilo praktično nemogoče brez vrste pripomočkov, ki sta jih vzela seboj na po. Med njimi je tudi velika škatla s tehničnim orodjem, kabli, ki jima omogoča, da rokave zavihata kar sama.

»Imava srednje delujočo vzvratno kamero, ki nama je tudi že prav prišla. Mini metlica za pometanje je v uporabi večkrat na dan. Klemen še dodaja, da rabiš veliko mentalnih orodij, ker si lahko na poti soočen z marsičem. Fajn bi bilo imeti še kit za zagon baterije, če se nama slučajno sprazni sprednja baterija in smo sredi ničesar,« našteva sogovornica.

Na poti jima pridejo prav tudi vodna napeljava z električno črpalko. Nadpovprečno zadovoljna sta tudi s Truma sistemom, ki ju je grel med zimo in s katerim še danes ogrevata vodo: »En velik plus kombija je tudi način polnjenja plina, saj se ga polni na črpalki, kot da bi “tankal” avto na plin in ni potrebe po plinski jeklenki. Plin se potem uporablja za ogrevanje, kuhanje in hlajenje hladilnika. Nepogrešljivi se nama zdijo sončni paneli, ki so po celi strehi.«

Tudi vi razmišljate o tem, da bi uredili počitniški kombi ali še več, da bi se vanj celo preselili? Klara in Klemen med glavnimi prednostmi omenjata svobodo, ki jim omogoča, da se prosto premikata naprej oz. se ustavita, če jima je to ljubše. Življenje na štirih kolesih jima omogoča, da se zapeljeta vse do plaže ali tik pod vznožje gora, kljub vsemu, pa glavne komoditete ostajajo na dosegu roke. Z ostalimi popotniki je s pomočjo kombija enostavneje navezati stike, pri tem pa jima pomaga tudi kosmatinec Piknik, ki rad spoznava nove ljudi in pse.

Pa še nasvet za vse, ki resno razmišljate o nakupu kombija. »Če želite novo dogodivščino v življenju in se spogledujete z mislijo o nakupu kombija - sam piči miško,« sta si enotna Klara in Klemen.