Zvezdniški lastniki legendarnega »bullija«: mesto je našel tudi v najelitnejših zbirkah

Ko se je 1950 leta Volkswagnov model T1 prvič znašel na proizvodnem traku, si nihče ni predstavljal, kako uspešna bo njegova avtomobilska zgodba. Bulli je eden najbolj prepoznavnih prevoznih sredstev minulega stoletja, s svojim videzom pa je prevzel tudi številne zvezdnike.

Zvezdniški lastniki legendarnega »bullija«: mesto je našel tudi v najelitnejših zbirkah (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2022

Prvotni načrt je bil izdelati deset primerkov na dan, legendarni Bulli pa se je kmalu usidral v srca Evropejcev in postal eno najbolj legendarnih vozil vseh časov. K njegovi popularnosti je veliko prispevala pametna marketinška strategija, saj so Volkswagonov model T1 (Typpe 2) predstavljali kot priročen, uporaben in prostoren avtomobil, s katerim so osvojili evropski, nato pa tudi ameriški trg. Legendarni Bulli je postal več kot le prevozno sredstvo. Različica T1 poimenovana Samba je zaradi svoje drugačnosti postala simbol hipijevskega gibanja v Ameriki, saj so jo hitro posvojili vsi tisti, ki so želeli izstopati in pokazati svoj upor proti normam ter pravilom.

Bodisi njegova oblika ali pa to, kar T1 predstavlja, sta pritegnili tudi številna zvezdniška imena. Cene Bullijev se trenutno namreč gibljejo vse od nekaj deset tisoč evrov (za slabo ohranjeno) pa so nekaj sto tisočakov. Nekdaj dosegljiv Volkswagnov kombi je tako postal luksuzna dobrina. Pred časom se je tako Volkswagnov bu 64' letnik, katerega nekdanji lastnik je bil kar Jerry Seinfield, prodal za 120 ameriških dolarjev. Znani ameriški komik pa ni edini, ki je svoj čas sedel za volanom tega legendarnega vozila.

Preberite še: 70 let Volkswagen Transporterja: Več kot samo kombi (pregled vseh modelov od leta 1950)

Ewan McGregor Aston Martina zamenjal za Bullija

Kar dva izmed slovitih Bullijev ima v svoji garaži tudi velik ljubitelj nemške avtomobilske znamke Volkswagen, igralec Ewan McGregor. Kot je razkril v enem izmed intervjujev je v ta namen prodal Aston Martina DBS 69'letnik in si kupil 1967 VW Westfalia Camper z deljenim vetrobranskim steklom. Drugi Bulli v njegovi garaži ima enojno sprednje steklo, prav oba pa igralec rad uporablja tako za kampiranje kot druženja. Posebej navdušeni so njegovi otroci, s katerimi v Bulliju prireja tudi čajanke.

Med znanimi obrazi, ki si lastijo T1 je tudi nekdanji voditelj Top Geara Richard Hammond, katerega kombi prihaja iz VW tovarne v Braziliji. Po želji novega lastnika so ga spremenili v kamper. Pri tem so se zgledovali po različicah iz 60'let, notranjost pa nadgradili s sodobnimi materiali in številnimi pripomočki za večje udobje, od štedilnika do televizorja. Namesto zračno hlajenega motorja so vgradili 1.4 litrski motor, kakršne najdemo v VW Polo.

Poleg omenjenih dveh so ponosni lastniki T1 še slavni kuhar Jamier Oliver, dirkač F1 Jenson Button, člana skupine The Who Roger Daltrey in Pete Townsend, ameriški igralec Hugh Jackman in številni drugi.