Aktualna policijska akcija tokrat z dodatnim sporočilom

Vse pristojne organizacije bodo ob napovedanem nadzoru pripravile tudi nekatere dodatne dejavnosti.

Aktualna policijska akcija tokrat z dodatnim sporočilom (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
20. 6. 2022

Z današnjim dnem se je v Sloveniji pričel eden izmed prometno najbolj obremenjenih vikendov v letošnjem letu oziroma poletju. S koncem tega tedna se namreč končuje pouk v šolah, zaradi česar je ob številnih avtomobilih s tujimi registrskimi oznakami pričakovati, da se bo močno povečal tudi delež slovenskih vozil.

Na povečan promet pa se bodo pripravili tudi slovenski policisti. Ti namreč z današnjim dnem pričenjajo novo preventivno akcijo, v sklopu katere bodo nekoliko bolj pozorni na prehitre voznike. Kot je znano je namreč prevelika hitrost še vedno glavni razlog za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom na slovenskih cestah, letošnje ceste pa so do 20. junija terjale celo eno smrtno žrtev več kot v enakem obdobju lani in sicer 44.

Preberite še: Poglejte, kako se v Sloveniji lahko izognete kazni za povzročitev prometne nesreče (pojasnilo policije)

Policisti bodo v času akcije po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore predvsem na izpostavljenih mestih, kjer je neprilagojena hitrost vzrok za nastanek prometnih nesreč, in na mestih, kjer je lahko zaradi prekoračene hitrosti tveganje za nastanek prometnih nesreč večje (strnjena naselja, bližina vrtcev in šol). Namen tovrstnih preventivnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno.

Tokratna akcija bo sicer druga izmed treh letošnjih na področju preprečevanja prehitre vožnje na slovenskih cestah, spremljali pa jo bodo tudi nekateri zanimivi dogodki. Tako bo slovenska policija skupaj z Agencija za varnost prometa, Policija, DARS-om in Zavodom Reševalni pas na avtocestnem počivališču Lom izvajali skupno akcijo za ozaveščanje domačih in tujih voznikov o glavnih dejavnikih tveganja za nastanek prometnih nesreč in o pomenu vzpostavitve reševalnega pasu ob zastojih.

Hkrati bodo policisti uprav Novo mesto, Ptuj, Celje, Murska Sobota, Maribor, Kranj in Krško na nekaterih izbranih parkiriščih izvedli nekoliko nenavadno akcijo. Opremili jih bodo namreč s talnimi napisi "Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj," s katerimi bodo še dodatno opozarjali na nevarnost prehitre in objestne vožnje.