Britanci zaradi koronavirusa do vračila dela avtomobilskih premij. Kaj pa pri nas?

K tej potezi je pristojno ministrstvo že pozvalo nekaj članov tamkajšnjega parlamenta, za omenjeno potezo pa se odločajo tudi zavarovalnice same.

Britanci zaradi koronavirusa do vračila dela avtomobilskih premij. Kaj pa pri nas? (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
30. 4. 2020

Izbruh koronavirusa in karantena, ki je temu sledila, ne le pri nas, temveč po vsej Evropi, sta prinesla občuten upad prometa na cestah, s tem pa tudi bistveno manjše število prometnih nesreč. Ne nazadnje se je zgolj na slovenskih cestah v prvem četrtletju zgodilo tisoč prometnih nesreč manj kot v enakem obdobju lani, podobne rezultate pa beležijo tudi druge države.

Takšen trend pa je seveda v korist tudi zavarovalnicam, ki posledično na račun manjšega števila prometnih nesreč prejmejo bistveno manj odškodninskih zahtevkov z naslova avtomobilske odgovornosti. Tega se zavedajo tudi oblasti, ki želijo, da bi nastala kriza čim manj ogrozila življenja državljanov. Aktivno se zato z zadevo že ukvarjajo v Veliki Britaniji. Od začetka karantene so namreč tamkajšnje zavarovalnice zabeležile kar 50-odstoten upad števila odškodninskih zahtevkov zaradi škode, ki bi nastala kot posledica prometnih nesreč. To naj bi posledično pripomoglo k 1,1 milijarde evrov večjemu dobičku vseh zavarovalnic skupaj.

Prav zaradi tega se je organizirala skupina 27 predstavnikov parlamenta (večinoma opozicijskih strank), ki od britanskega finančnega ministra Rishija Sunaka in ministrstva za finance pričakuje ukrep, s katerim bodo od tamkajšnjih zavarovalnic zahtevali povračilo ustreznega dela zavarovalnih premij posameznikom, ki v tem času niso uporabljali svojih vozil. Na pristojnem ministrstvu, kjer idejo sicer podpirajo, v povezavi s tem še niso ukrepali, so se pa po drugi strani že odzvale prve zavarovalnice. Prva je bila zavarovalnica Admiral, kjer so napovedali, da bodo svojim zavarovancem povrnili 110 milijonov funtov oziroma slabih 126 milijonov evrov zavarovalnih premij, kar znaša 25 funtov (28,63 evra) po vozilu.

Kakšne pa so možnosti, da bi do tega prišlo pri nas? Kot kaže, ne prav velike. Kot so nam pojasnili na Agenciji za zavarovalni promet: »Agencija na področju sklepanja in izvrševanja pogodb o zavarovanju, kamor spadata tudi določanje višine premije in njeno vračilo, nima zakonske pristojnosti.« Odločitev o morebitnem vračilu je tako prepuščena zavarovalnicam samim. Pri največji zavarovalnici pri nas, Zavarovalnici Triglav, medtem na vprašanje o tem, ali bodo svojim strankam povrnili morebitno razliko, konkretnega odgovora še niso ponudili. So pa dejali, da se situacija med različnimi trgi razlikuje, različne so tudi oblike karantene, zaradi česar je, po njihovih besedah, nemogoče primerjati situacijo v Veliki Britaniji s situacijo v Sloveniji. Ne nazadnje so v Veliki Britaniji prebivalcem prepovedali zapuščanje domov razen nujnim delavcem (na primer v zdravstvu), za potrebe (čim redkejših) nakupov, rekreacije posameznikov (največ enkrat na dan) in v primerih, ko je ogroženo zdravje. Če bo do povračila vendar prišlo, pa nas bodo o tem tudi obvestili. Na naših cestah se je sicer od začetka leta do 20. aprila zgodilo približno tisoč prometnih nesreč manj kot v enakem obdobju lani.