Gretje sedežev? Da, a previdno, sicer se vam obetajo takšne težave!

Posledice, ki jih povzroči nepremišljena uporaba so lahko hude in dolgotrajne.

Gretje sedežev? Da, a previdno, sicer se vam obetajo takšne težave! (foto: Bentley) Bentley
3. 12. 2021

Gretje sedežev je funkcija, ki že nekaj časa ni več rezervirana zgolj za prestižne avtomobile, opremljene z usnjenimi sedeži, pač pa se omenjena funkcija nahaja na doplačilni listi številnih avtomobilov tudi v nižjem srednjem razredu. In čeprav je še posebej uporabna pri usnjenih sedežih, ki se v dolgih zimskih nočeh lahko ohladijo tudi na temperature blizu ledišča, je funkcija ogrevanja sedežev brez dvoma dobrodošla tudi v kombinaciji s tekstilnimi sedeži.

Marsikdo, ki to opcijo ima tako ob hladnih zimskih jutrih takoj po zagonu vozila že seže po stikalu za ogrevanje sedežev. S tem seveda ni nič narobe, funkcija bo poskrbela, da se bo telo segrelo precej hitreje kot pa zrak v kabini. Vendar pa utegne prekomerna uporaba gretja sedežev voditi k najrazličnejšim težavam.

Specifične težave za moške

Že res, da gretje sedežev blagodejno vpliva na mehur, še posebej ko je ta poln, saj bo poskrbelo za to, da boste lahko dlje zadrževali urin, blagodejno pa naj bi vplivalo tudi na prostato. Vendar pa prekomerna uporaba funkcije gretja lahko škoduje moškim modom. Previsoka temperatura namreč lahko škoduje njihovi funkciji, hkrati pa sproža potenje v predelu mednožja, kar dolgoročno lahko vodi k nastanku glivičnih okužb.

Druga težava, ki jo lahko povzroči prekomerna uporaba funkcije gretja sedežev so opeklinam podobni 'madeži' na koži, obarvani v rjavo in rdečo barvo, ki se običajno pojavijo na področju spodnjega dela hrbta in stegen zaradi poškodb podkožnih žil, ki jih povzroči daljša izpostavljenost višjim temperaturam. V blažji obliki stanje sicer čez čas izgine, pri hujših oblikah pa madeži lahko ostanejo prisotni za vedno. Tudi zato proizvajalci novejših avtomobilov poskrbijo za to, da se pri sistemu ogrevanja z več stopnjami gretje sčasoma zmanjša na najnižjo raven.

Gretje sedežev je torej zagotovo odlična funkcija, ki v zimskem času močno povečuje udobje v avtomobilu. Le previdno z njeno uporabo, saj so posledice, ki jih povzroči neupoštevanje proizvajalčevih navodil in prekomerna uporaba lahko hude in trajne.