Kako se moramo obnašati, ko za seboj zagledamo vozilo za spremstvo (z modro-rdečo lučjo)

V teh dneh bo na relaciji imed Ljubljano in Brdom pri Kranju povečan promet spremljevalnih vozil z visokimi državniki. Tako se moramo obnašati, če za seboj zagledamo vozilo z utripajočima modro in rdečo lučjo.

Kako se moramo obnašati, ko za seboj zagledamo vozilo za spremstvo (z modro-rdečo lučjo) (foto: STA) STA
5. 10. 2021

Spremljevalna vozila protokola oziroma vozila spremstva na cestah, razen izjemoma vidimo le redko, saj gre za vozila, katerih naloga je zagotavljati čim bolj varen in nemoten prehod vozil skozi mestno gnečo brez ustavljanja in s tem ogrožanja življenj posameznikov v kabini. Ker pa Slovenija v drugem polletju letošnjega leta predseduje Evropski Uniji, je tovrstnih prevozov v zadnjem obdobju, še posebej pa v teh dneh, ko na Brdu pri Kranju poteka srečanje predstavnikov Evropske Unije in držav članic Zahodnega Balkana.

Kaj torej storiti, če se na cesti za vami nenadoma pojavi vozilo z utripajočo modro in rdečo lučjo v maski hladilnika, na armaturni plošči oziroma na strehi vozila? Marsikdo bi ob tem pomislil, da je storil kak prekršek, zaradi česar bi v paniki že začel zaustavljati vozilo na morebiti nekoliko nevarnem mestu. In s tem bi na nek način celo ravnal prav.

Počakajte na modro-zeleno kombinacijo

Za razliko od policijskih vozil oziroma preostalih vozil s prednostjo, ki uporabljajo modre luči ter od ostalih udeležencev v prometu zahtevajo umik na primernem mestu ter šele tedaj, ko to lahko storijo varno, morajo vozniki tedaj, ko zagledajo vozilo spremstva takoj zaustaviti svoje vozilo. Nato morajo predse spustiti vsa vozila, ki se nahajajo v konvoju, pot pa lahko nadaljujejo šele, ko mimo njih zapelje zadnje vozilo spremstva, opremljeno z modro in zeleno lučjo.

Čeprav je protokol spoštovanja prednosti za vozila spremstva nekoliko drugačen, kot za vozila s prednostjo, pa so kazni za nespoštovanje pravil, ki jih določa 101. člen Zakona o pravilih cestnega prometa v obeh primerih enaki. Za neupoštevanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo, globa za udeleženca v prometu zdaj znaša 160 evrov, za voznika pa 300 evrov. Prav tako je s 300 evri kaznovana priključitev intervencijskemu vozilu in prehitevanje. Sicer pa si več o vozilih s prednostjo, intervencijskih vozilih in drugih pomembnih informacijah, povezanih s tem lahko preberete tudi na tej povezavi.