Kakšne so kazni za prometne prekrške v Sloveniji?

Kakšne so kazni za prekoračitev hitrosti v naselju, kakšne izven naselja in kakšne na avtocesti? Kako naj ukrepamo v primeru, če dobimo kazen za prometni prekršek? Kakšne so kazni in sankcije za ostale prekrške, tudi na Hrvaškem in drugje v Evropi? V izogib neprijetnim presenečenjem smo zbrali nekaj najpomembnejših informacij.

Kakšne so kazni za prometne prekrške v Sloveniji? (foto: Policija) Policija
17. 7. 2017

Že kar nekaj časa ni bilo nobenih novic in sprememb na področju prometne zakonodaje. Trenutni Zakon o pravilih cestnega prometa je nastal in bil objavljen že konec leta 2010. Vmes je sicer dobil nekaj manjših posodobitev, vseeno pa marsikdo ne ve, kakšne so kazni za prometne prekrške. Predstavljamo vam nekaj najbolj pogostih prometnih prekrškov, ki se dogajajo na naših cestah in sankcije zoper njih.

Kazen za prehitro vožnjo: od 40 do 1.200 evrov

Najpogosteje organi pregona v Sloveniji pišejo kazni za prehitro vožnjo, ki pa se razlikujejo glede na to, ali je bil prekršek narejen v naselju, izven naselja ali na avtocesti. Če vzamemo za primer, da smo omejitev hitrosti prekoračili za 21 kilometrov na uro, nas bo tak prekršek stal 500 EUR, zunaj naselja pa »zgolj« 160 EUR. Na avtocesti je tak prekršek do denarnice še nekoliko bolj prizanesljiv, globa za prekoračitev hitrosti za 21 km/h je 80 EUR.

V Sloveniji so za merjenje hitrosti na cestah pooblaščeni tako policisti, kakor tudi mestni redarji. Meritve se opravljajo na več načinov (stacionarni in mobilni radarji, ročni radarji, sistem Provida), od tega pa je odvisen tudi način posredovanja plačilnega naloga - ali na licu mesta ali po pošti do 30 dni po zaznanem prekršku.

Zaradi alkohola za volanom tudi ob izpit

Eden izmed najpogostejših razlogov za pisanje kazni – pa tudi smrti na cesti – je poleg hitrosti tudi prevelika stopnja alkohola v krvi. Zmotno je razmišljanje, da je vožnja pod vplivom alkohola nedovoljena le za voznike avtomobilov in motorjev, prepovedana je tudi za kolesarje. Od leta 2010 je zgornja dovoljena meja alkohola v krvi 0,24 mg/l izdihanega zraka za voznike z dovoljenjem za vožnjo vozil B kategorije, izjema so mladi vozniki do 21. leta starosti in poklicni vozniki, kjer velja ničelna toleranca.

Alkohol

Kazni za prekomerno količino alkohola v krvi v Sloveniji znašajo med 300 evrov (za voznika, ki ima izmerjeno manjšo količino alkohola od dovoljene, a kaže znake opitosti) in 4 kazenske točke pa vse do 1.200 evrov za tiste, katerih stopnja alkohola v krvi presega mejo 0,5 mg/l izdihanega zraka. Tej kazni sledi tudi 18 kazenskih točk in posledično odvzem vozniškega izpita. Hkrati zakonodaja za voznike, ki so pod vplivom alkohola, predvideva pridržanje do streznitve, ki traja med 6 in 12 ur, odvisno od stopnje alkoholiziranosti.

Tako kot za primer najvišje stopnje alkoholiziranosti je predvidena kazen 1.200 evrov, 18 kazenskih točk ter odvzem izpita tudi za voznike, ki so vozili pod vplivom psihoaktivnih snovi.

Dragi klici, opravljeni med vožnjo

Pred kratkim smo pisali o tem, da obstajajo sistemi, ki onemogočajo uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Ta praksa je namreč zelo nevarna, tako za nas, kakor tudi ostale udeležence v prometu, saj zmanjšuje našo pozornost. Vseeno policisti vsako leto v Sloveniji kaznujejo preko 20.000 voznikov, ki med vožnjo nepravilno uporabljajo mobilni telefon. Kazen za omenjeni prekršek je 120 evrov.

Preostali prekrški, za katere je dobro poznati kazni, saj se dogajajo dokaj pogosto, so še:

  • Neuporaba varnostnega pasu: 120 EUR
  • Vožnja skozi rdečo luč: 160 EUR
  • Vožnja z ugasnjenimi lučmi ali prižganimi meglenkami: 40 EUR

Kazni za napačno parkiranje občine določajo same

Kot je bilo omenjeno že zgoraj, del nalog urejanja in nadzora prometa poleg policistov opravljajo tudi občinski redarji. Poleg merjenja hitrosti glavnino njihovega dela predstavlja preverjanje stoječega prometa ali drugače povedano, kako ljudje parkirajo svoja vozila. Posledično občine same tudi določajo globe za nepravilno parkirana vozila.

Ker občine same določajo zneske/kazni za nepravilno parkirana vozila, so posledično le-te lahko med seboj različne. Osredotočimo se zato na Ljubljano, kjer je kazen za nepravilno parkiranje npr. na kolesarski stezi 80 EUR, k temu pa je po navadi potrebno prišteti še strošek odvoza vozila s pajkom, ki stane še dodatnih 100 EUR. V Kranju boste po drugi strani imeli možnost, v kolikor vozila pajek še ne bo naložil, da boste odvoz vozila plačali po polovični ceni.

Pogosto lahko na spletu zasledimo nejevoljo ljudi, ki jim je sredi noči ali pred nakupovalnim centrom nekdo poškodoval njihov avtomobil. Da se tovrstna dejanja resnično ne splačajo, pove tudi podatek o zagroženi kazni 500 evrov, ki doleti povzročitelja nesreče, kateri brez dovoljenja iz kraja nesreče pobegne.

Pritožite se lahko v 16 dneh

Ne glede na vrsto prometnega prekrška velja, da ima voznik, ki je prekršek storil, možnost plačila polovične kazni. Če se vrnemo na primer napačnega parkiranja na kolesarski stezi, vozniku v 8 dneh od prekrška torej ni potrebno plačati 80, pač pa le 40 evrov. S tem se spodbuja plačilna disciplina prekrškarjev, v kolikor pa se voznik s predpisano kaznijo ne strinja, pa ima možnost pritožbe v roku 16 dni po izročenem obvestilu o prekršku.

Prekrški in kazni v tujini - na Hrvaškem greste lahko za dva meseca v zapor

Če se ozremo prek meja Slovenije, vidimo, da imamo doma kazni za omejitev hitrosti izven naselja približno enake, medtem ko je kazen za hitro vožnjo v naselju med najvišjimi v Evropi. V kolikor pa v Evropski uniji 'padete' na radar, a je globa za prekršek nižja od 70 evrov, kazen za prometni prekršek najverjetneje ne bo dostavljena na vaš naslov; kljub temu, da je bila ta direktiva sprejeta že leta 2007, jo države še vedno ne upoštevajo v celoti.

In ker je ravno poletje, čas, ko veliko Slovencev odpotuje na morje na Hrvaško, poglejmo, kakšne so predpisane kazni za prometne prekrške na njihovih cestah. Medtem, ko so tam najnižje kazni za prehitro vožnjo v naselju nižje od naših – 300 kun (pribl. 40 EUR) za prekoračitev 10 km/h – pa so kazni za najhujše prekrške precej višje kot pri nas. V kolikor voznik za več kot 50 km/h prekorači najvišjo dovoljeno hitrost v naselju, ga tako čaka kazen v višini 15.000 kun (2.000 EUR), poleg tega pa ga lahko doleti tudi 60 dnevni zapor in dvoletna prepoved vožnje na Hrvaškem.

Precej višja je tudi kazen za vožnjo skozi rdečo luč, giblje se namreč med 2.000 in celo 5.000 kunami, kar preračunano v evre pomeni med 260 in 660 evrov.

Podobno kot pri hitrosti imajo višji razpon tudi pri kaznih za alkoholizirane voznike. Med 1.000 in 3.000 kunami kazni tako čaka voznike, ki bodo 'napihali' 0.5 do 1.0 promila alkohola na liter krvi, kazen za vožnjo z več kot 1,5 promila alkohola na liter krvi pa znaša (tako kot kazen za preveliko hitrost) od 5.000 do 15.000 kun in z do 60 dni zapora. Več o kaznih na Hrvaškem pa si lahko preberete tukaj.

Med tem, ko je v Sloveniji možno kazen plačati le preko položnice, rok za plačilo polovične kazni pa velja 8 dni, so na Hrvaškem nekoliko bolj progresivni, saj voznikom omogočajo plačilo polovične kazni le v roku treh dni po prekršku, do v naslednjih petih dneh pa lahko plačajo dve tretjini kazni.

Jure Šujica
foto: arhiv AM