Na delo kmalu s povsem novimi oblikami prevoza, prve rešitve že preizkušajo

20. 9. 2022
Deli
Na delo kmalu s povsem novimi oblikami prevoza, prve rešitve že preizkušajo (foto: STA)
STA

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so različni deležniki na novinarski konferenci v Ljubljani predstavili nova projekta, financirana s sredstvi EU, ki v ljubljansko urbano regijo in širše prinašata inovativne ukrepe za omejevanje negativnih vplivov netrajnostnih oblik mobilnosti. Med ukrepi bo tudi preizkus novega, skupinskega prevoza na delo.

V okviru projekta SmartMOVE (Pametne rešitve za trajnostno mobilnost v Sloveniji), ki poteka v partnerstvu osmih različnih organizacij in naslavlja upravljanje trajnostne mobilnosti na lokacijah z veliko prometa v Ljubljani ter okolici, bodo izvedli različne ukrepe, med katerimi je tudi priprava petih mobilnostnih načrtov za izbrane ustanove, kot je tudi Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, so v sporočilu za javnost pojasnili pri Regionalni razvojni agenciji ljubljanske urbane regije (RRA LUR).

Po besedah vodje projekta SmartMOVE na RRA LUR Klemna Gostiča bo v času projekta pilotno preizkušen tudi nov način prevoza na delo, imenovan dinamični skupinski prevoz, ki ga razvija podjetje GoOpti. To bo preverilo dejanske potrebe zaposlenih in poiskalo najbolj kritične povezave, ki nimajo dobre alternative, in na njih poskusno uvedlo dnevne prevoze na delo in z dela. Usmerili se bodo predvsem na povezave med območji Ljubljane, kot sta BTC in UKC, s slabše povezano okolico Domžal, Kamnika in Grosuplja.

Preberite še: V Sloveniji smo do danes zabeležili tolikšno število smrtnih žrtev zaradi vožnje z e-skiroji

Z namenom, da bodo vsi ukrepi trajnostne mobilnosti v regiji čim bolj povezljivi, predvsem pa, da bo njeno upravljanje dolgoročno izboljšano, bodo v okviru projekta ReMOBIL (REgionalni centri MOBILnosti), katerega vodilni partner je Posoški razvojni center, uvedli model regionalnega upravljanja mobilnosti, so navedli pri RRA LUR. Kot je povedal Matej Gojčič iz agencije, bo ta oblikovan na osnovi prenosa dobrih praks iz tujine, poleg Ljubljanske urbane regije pa bo preizkušen še v petih drugih regijah, med njimi v severnoprimorski, gorenjski, južnoprimorski, podravski in koroški. V teh regijah bodo vzpostavljeni tudi regijski centri mobilnosti.

Poleg novih projektov SmartMOVE in ReMOBIL so v RRA LUR danes predstavili še projekta Sustourismo, ki si s približevanjem različnih možnosti trajnostnih načinov potovanja turistom prizadeva za zmanjšanje ogljičnega odtisa v turizmu, in LinkingAlps, ki prebivalcem alpskih dežel, turistom, predvsem pa dnevnim migrantom zagotavlja novo mobilno rešitev z ažurnimi informacijami za čezmejna potovanja od vrat do vrat s trajnostnimi modalitetami prevoza, so še sporočili iz agencije.

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!