V Sloveniji smo do danes zabeležili tolikšno število smrtnih žrtev zaradi vožnje z e-skiroji

15. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Velik delež anketirancev v raziskavi AVP pred začetkom evropskega tedna mobilnosti meni, da so električni skiroji nevarni.

Jutri, 16. septembra se v Sloveniji – in jasno tudi drugod po Evropi začenja evropski teden mobilnosti. Dogodek, ki bo trajal do 22. septembra, je postal tradicionalen, saj bo letos doživel že 21. izvedbo, njegov namen pa je spodbujanje uporabe okolju prijaznih oblik transporta: avtobusov, koles, taksijev, hoje in nenazadnje tudi električni skiroji, ki so v zadnjih letih postali stalnica v vseh urbanih mestnih središčih.

Električni skiroji veljajo za priljubljeno obliko transporta predvsem pri posameznikih, ki se znotraj mestnih središč odpravljajo na razdalje, krajše od petih kilometrov, saj se z njihovo pomočjo izognejo prometni gneči na cesti, hkrati pa tudi težavam z iskanjem prostih parkirnih mest. Zložene skiroje namreč lahko brez težav odnesejo v pisarno, zaradi česar je povsem razumljivo, zakaj njihova priljubljenost še vedno močno narašča.

Preberite še: Renault bo v sredini oktobra predstavil novo Katro, takšne so podrobnosti

Kot opozarjajo na Agenciji za varnost prometa, namreč iz leta v leto vse bolj narašča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki električnih skirojev, posledično pa je več tudi poškodovanih. Policisti so letos v Sloveniji zabeležili že 149 takšnih prometnih nesreč, v katerih so bili večinoma (v 97 primerih) povzročitelji prav vozniki skirojev. Dva izmed njih sta izgubila življenje, 23 je bilo huje, 105 pa lažje poškodovanih.

Statistika kaže, da so vozniki skirojev utrpeli poškodbe v veliki večini prometnih nesreč, nobeden od preminulih pa ni nosil zaščitne čelade. Na AVP poudarjajo, da 77 odstotkov izmed 1100 posameznikov, ki so sodelovali v njihovi spletni anketi, podpira idejo o obvezni uporabi zaščitnih čelad na električni skuterji. Pri AVP so sicer pripravili tudi nekaj nasvetov o varni uporabi e-skirojev, najdete jih na tej povezavi.

Da je uporaba električnih skirojev nevarna, meni kar 69 odstotkov sodelujočih v raziskavi, kar je vsekakor veliko, nikakor pa ne presenetljivo ob dejstvu, da so policisti do 14. 9. obravnavali že 516 kršitev prometnih predpisov med uporabo skirojev. V tednu mobilnosti je zato treba opozarjati k uporabi alternativnih virov transporta oziroma skirojev in hkrati k njihovi varni uporabi.

Preberite tudi: Se tudi vi sprašujete, kakšen je končen dogovor podjetja Bolt in MOL glede uporabe električnih skirojev v prestolnici?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol