Na kaj moramo biti pozorni pri razkuževanju avta?Najbolj očitno ni vedno najboljše

Uporaba rokavic je prej škodljiva kot koristna, hkrati pa moramo biti pozorni na to, da očistimo prav vse kritične površine.

Najbolj očitno ni vedno najboljše (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2020

Čeprav se stanje, povezano s koronavirusom, v Sloveniji počasi umirja, pa bolezen še ni povsem izginila. Hkrati številni strokovnjaki opozarjajo, da bi se jeseni lahko pojavil nov val okužb. Tudi zato je pomembno, da higiene v avtomobilu ne zanemarimo. Prav hitro se namreč lahko zgodi, da pozabimo očistiti in razkužiti tiste elemente, s katerimi smo pravzaprav največ v stiku. Da bi preprečili nadaljnje širjenje okužbe, pa je pravzaprav potrebno le malo časa, truda in sredstev.

Jasno, prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati, je, da imamo v avtomobilu ves čas na razpolago razkužilo za roke v obliki pršila ali pa čistilne robčke – vse na osnovi alkohola. Uporabljati jih je treba redno – pogostost uporabe pravzaprav ni določena, nikoli pa ni preveč. Po drugi strani je priporočljivo, da notranjost avtomobila razkužimo vsakič, ko pride do menjave voznikov ali potnikov.

Glede na to, da je alkohol najboljši uničevalec virusa, se za zaščito oziroma čiščenje brez težav lahko uporablja tudi domača čistila. Bolj kot izbiri čistil je zato pozornost priporočljivo nameniti temu, da očistimo vse najbolj kritične površine. Mednje pa ne štejemo zgolj volanskega obroča, ročic za odpiranje vrat, ročice menjalnika in podobno, temveč tudi varnostni pas, na katerega številni vozniki prehitro pozabijo, pa čeprav se ga dotikamo ob vsaki uporabi avtomobila. Kritična je ob tem še zunanjost avtomobila, kjer se virus lahko (tako kot v kabini) zadrži do 72 ur. Predsodki pred avtomatskimi avtopralnicami zato vsaj trenutno ne smejo prevladati pred skrbjo za zdravje, saj boste tako v stik posredno ali neposredno prišli z manj ljudmi. Seveda pa je, če je to mogoče, najboljša možnost pranje avta doma.

Mikroorganizmi so vsenaokrog in prav je tako

Redki so vozniki, ki brez kančka obotavljanja posodijo svoje vozilo komurkoli zunaj svojega gospodinjstva. To pa naj vsaj do konca epidemije postane pravilo. Svoj avtomobil tako posodite le članom istega gospodinjstva. Ob tem pa pozabite na rokavice. Če so na volanu ali kjerkoli drugje škodljive bakterije, boste prej ali slej z njimi prišli v stik, če ne drugače, z dotikom obraza.

Med brskanjem po različnih virih informacij smo naleteli tudi na zanimiva priporočila zdravnice dr. Jenny Dodman, vodje zdravstvene službe pri Fordu v Veliki Britaniji. Poudarja, da je bolj kot kdaj prej treba poskrbeti, da je avto ob uporabi čist: »Vedeti moramo, da so lahko mikrobi različnih oblik. Mikroorganizmi so ves čas v naši okolici, in to je povsem normalno, škoduje nam namreč lahko le manjše število teh organizmov. Cilj čiščenja mora biti odstranjevanje vseh potencialno škodljivih mikroorganizmov. Na primer virusov, kot je covid-19. Ko oseba, okužena s tem virusom, kašlja ali kiha, kapljice, ki vsebujejo virus, padejo na površine v okolici te osebe. Ta površina postane kontaminirana, in če se je nekdo dotakne z dlanmi, s temi pa se nato dotakne svojega obraza, lahko prenese virus v oči, usta ali nos, od koder ta vstopi v telo.«