Parkiranje na soncu: rešitev v boju proti koronavirusu?

Visoke temperature naj bi pripomogle k bistveno krajši življenjski dobi virusa.

Parkiranje na soncu: rešitev v boju proti koronavirusu? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2020

Epidemija koronavirusa naj bi se v Sloveniji resda že končala, kar pa ne pomeni, da je virus izkoreninjen. Ne nazadnje učinkovitega zdravila proti njemu še niso odkrili, prav tako tudi ne cepiva, zaradi česar bosta razkuževanje in nošnja zaščitnih mask še nekaj časa ostala stalnica našega vsakdana. A bliža se poletje, s tem pa tudi čas visokih temperatur, ki bi lahko dodatno pomagale v boju proti širitvi virusa – še zlasti v avtomobilih.

Temperature v avtomobilih lahko v poletnem času narasejo na precej višjo raven kot temperature v ozračju. Tako lahko recimo ob temperaturi ozračja 21 stopinj Celzija temperatura v avtomobilski kabini v eni uri preseže 45 stopinj Celzija. Poleti pa temperatura ozračja jasno hitro preseže tudi precej višje vrednosti, ki lahko močno ogrozijo naše zdravje (in zdravje naših domačih živali). In če je visoka temperatura škodljiva za nas, je škodljiva tudi za preostala živa bitja.

Pri 64 stopinjah (v kabini) le pet minut

Medtem ko velja, da naj bi se novi koronavirus na posameznih avtomobilskih površinah (kovina, plastika) pri temperaturi okrog 22 stopinj Celzija obdržal vse do tri dni, pa naj bi bil ta čas po zadnjih raziskavah univerze v Georgii pri na primer 54 stopnjah Celzija le še 20 minut. Pri deset stopinjah Celzija višji temperaturi naj bi bil ta čas še krajši, saj naj bi 99,99 odstotka populacije virusa umrlo v le petih minutah.

Na omenjeni univerzi sicer dodajajo, da omenjeni podatki še niso popolnoma zanesljivi, a da vse kaže na to, da visoke temperature (po pričakovanjih) tudi v praksi pripomorejo k preprečevanju širitve novega virusa. Če boste tako avtomobil poleti pustili parkiran na soncu, boste s tem najverjetneje naredili precej koristi sebi in drugim. Če seveda pri tem ne boste v kabini pustili koga od bližnjih.