Policija: Število avtomobilskih tatvin v Sloveniji se zmanjšuje

11. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Glavni razlog za to je vedno težje poneverjanje identitete osebnih avtomobilov.

Pred časom, natančneje februarja lani, smo pri Avto magazinu pripravili nekoliko bolj obširen članek o avtomobilskih krajah in novih tehnikah, ki jih pri tem uporabljajo tatovi. Tako v Evropi kot pri nas je bilo namreč opaziti novo tehniko kraj vozil, ki za odklepanje uporabljajo signal brezkontaktnega ključa. Tovrstne ključe namreč uporablja čedalje več avtomobilskih proizvajalcev tudi v cenovno dostopnih vozilih, na omenjeno težavo pa je opozarjal nemški ADAC. Kakšna je statistika na področju avtomobilskih kraj v Sloveniji?

Z generalne policijske uprave sporočajo, da število avtomobilskih tatvin v letu 2018 ostaja na približno enaki ravni kot v letih pred tem, podroben pregled številk pa pokaže, da je tovrstnih dogodkov iz leta v leto manj. Če je policija še leta 2014 dobila 797 prijav pogrešanih številk, je namreč ta do leta 2017 upadla na 335, lani pa le še na 320 vozil. Hkrati je bilo lani odkritih 121 ukradenih vozil. S tovrstnimi številkami Slovenija po podatkih Interpola spada med države z najmanjšim številom ukradenih vozil na 100.000 prebivalcev.

Večina vozil ostane doma

V nasprotju s splošnim prepričanjem pa večji del vozil ostane v Sloveniji, le manjši del pa jih nato prek Madžarske roma proti Srbiji in v druge države vzhodne Evrope. Je pa na drugi strani res, da velik del avtomobilov konča razstavljenih, njihove sestavne dele pa bodisi prodajo oziroma uporabijo za popravilo drugih vozil. Pri novejših avtomobilih je namreč vse težje ponarediti  njihovo identiteto in to je tudi glavni razlog upada prodaje ukradenih avtomobilov.

Trendi na področju kraj osebnih avtomobilov v Slovenijo sicer s kakšnim letom ali dvema zamude prihajajo iz držav zahodne Evrope, na primer Italije, Nemčije in Francije. Enako se je sedaj zgodilo tudi v primeru kraj identitete pametnih ključev s pomočjo prestrezanja signala; tehniki, ki je trenutno med tatovi najbolj popularna. Pri policiji zato lastnikom pametnih ključev svetujejo upoštevanje naslednjih nasvetov:

 • Vozilo naj uporabnik parkira v garaži;
 • Ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje
  elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil;
 • V vozilo namesti dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo;
 • Obrne se na pooblaščen servis in se pozanima o morebitnih nadgradnjah za
  vozilo, ki so lahko programske ali mehanske;
 • Na pooblaščenem servisu se dogovori za izklop sistema brezkontaktnega
  ključa, vendar v tem primeru izgubi tudi nekaj udobnosti pri uporabi
  vozila.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan