Policija z novimi okrepitvami, ali obujajo avtocestno policijo?

Pozornost javnosti je zbudila (za  zdaj še neuradna) dobava sedmih novih vozil BMW serije 5.

Policija z novimi okrepitvami, ali obujajo avtocestno policijo? (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
22. 11. 2022

Kot je znano, je bila ena od prvih potez aktualne slovenske vlade in pristojnih služb na področju dela policije vsaj začasna ukinitev dela Specialne enote avtocestne policije (SEAP). Ta je uradno začela delovati lani, po vzpostavitvi prve postaje v Lukovici pa je spomladi letos prišlo do širitve. Najprej so v bližini mejnega prehoda Obrežje ustanovili SEAP Maribor, nato sta sledili še enoti v Celju in Postojni. Načrtovali so še enoto na dolenjski avtocesti, do česar pa (še) ni prišlo.

Preberite še: Pojasnilo policije: manjka več kot 100 policistov!

Ob ukinitvi v začetku poletja so kot enega glavnih razlogov na ministrstvu za notranje zadeve navedli kronično pomanjkanje kadra. Maja Ciperle Adlešič je tedaj dejala, da so potrebe po kadrih na SEAP zgolj 60-odstotno izpolnjene, manjka pa več kot 100 policistov. Sledile so številne ovadbe in čistke v vodstvu policije, kar je vsekakor dodatno pripomoglo k zmanjševanju ugleda policije in SEAP.

Prihaja kar sedem vozil

Da gre za izredno pomembno enoto policije, ki igra ključno vlogo pri upravljanju prometa na avtocesti, je izpostavil tudi Anže Albreht iz Zavoda ustvarimo reševalni pas, kljub temu pa začasno zaprtih enot še niso obudili. A medtem ko je v javnosti veljalo nekakšno tiho prepričanje, da bo SEAP ugasnila, policija pozornost vzbuja z nakupom novih vozil tipa BMW serije 5, ki so jih v minulih dneh opazili v Ljubljani (spodnja fotografija je simbolična, fotografijo novih vozil si lahko ogledate na tej povezavi na družbenem omrežju Facebook).

Medtem ko podrobnosti o vozilih niso znane, dodajamo, da dve takšni vozili, in sicer izvedenki M550i Xdrive, SEAP že uporablja. Gre torej pri novih vozilih za avtomobile, ki jih bo policija razdelila med obujene enote, ali pa imajo z njimi drugačne namene? Vprašanja, povezana s tem, smo že naslovili na policijo, na uradna pojasnila pa za zdaj še čakamo.