Policisti nad dva najhujša prekrška naenkrat. Kaj pripravljajo?

Izkušnje iz preteklosti kažejo na to, da so vozniki v času tovrstnih akcij precej bolj previdni, povprečne hitrosti pa nižje.

Policisti nad dva najhujša prekrška naenkrat. Kaj pripravljajo? (foto: Policija) Policija
8. 8. 2022

Po nekaj kritičnih prvi mesecih, se situacija na naših cestah na področju varnosti nekoliko umirja (do sedmega avgusta so ceste terjale pet življenj manj kot v enakem obdobju lani), še vedno pa nikakor ni blesteče. Še več, kot so pred dnevi opozorili na generalni policijski upravi so namreč letos zabeležili občuten porast števila primerov prehitrih voznikov na avtocestah, pri čemer pa je to le del problema.

Preberite še: Pojasnilo policije: manjka več kot 100 policistov!

Letos je bilo tako zabeleženih 1.694 prometnih nesreč, pri katerih je bil razlog neprilagojena hitrost, kar je 15 odstotkov več kot lani. In čeprav je zaradi tega umrlo 17 ljudi, 13 manj kot lani, pa je bilo na drugi strani precej več huje in lažje telesno poškodovanih. Porast je bil 17 oziroma 19-odstoten. Ob tem so največ smrtnih nesreč – 7 od skupno 17 – nastalih zaradi neprilagojene hitrosti povzročili vozniki mlajši od 34 let.

Z današnjim dnem (trajala bo do nedelje, 14. avgusta) tako policisti pričenjajo novo, tretjo akcijo Hitrost, v sklopu katere bodo nadzirali prehitre voznike na naših cestah, hkrati pa bodo pozorni tudi na voznike vseh vrst vozil, ki bi utegnili biti pod vplivom alkohola. Nenazadnje se je v preteklosti že velikokrat pokazalo, da tedaj vozniki občutno zmanjšajo svojo hitrost, kar pa je poleti, ko je promet na cestah gostejši, hkrati pa dobra vidljivost ponuja (lažen) občutek varnosti, še toliko bolj pomembno.

»Poleti, ko so vozne razmere idealne, se vam zdi, da lahko vozite hitreje, da lahko tvegate več. Vozniki lahko namreč zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobite lažen občutek varnosti. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši. Zato nikdar ne pozabite,hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem,« poudarjajo pri Policiji.

»Za dobro prometno varnost smo odgovorni vsi skupaj, zato se v prometu obnašajmo odgovorno – takšno ravnanje se začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letošnje leto naredimo korak k bolj varnim cestam. Na pot se odpravite spočiti, pravočasno, v prometu pa ostanite strpni in umirjeni.«

Preberite še: To sta dve novi lokaciji, kjer bodo radarji lovili prehitre voznike

Da je problem prekoračitve hitrosti velik, kažejo tudi nekateri drugi podatki. Zaskrbljujoče so tako recimo najvišje izmerjene hitrosti v nekaerih slovenskih občinah, opremljenih s prikazovalniki hitrosti 'Vi vozite'. V Juršincih, Ljubnem in Rečici ob Savinji, kjer je najvišja dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro so tako izmerili hitrosti 138, 137 in 134 kilometrov na uro, izmed 15 občin, kjer so spremljali podatke, pa je bila le v treh povprečna hitrost nižja od najvišje dovoljene (Razkrižje, Turnišče in Tržič).