To je najbrž najboljša možna rešitev za polnjenje električnih avtomobilov!

3. 9. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Švedska bo gradila prvo cesto za polnjenje električnih vozil, ki bi lahko premešala karte na področju elektrifikacije.

Švedska bo zgradila prvo cesto za polnjenje električnih vozil na svetu!

Projekt je predviden za 21 km dolg odsek E20, ki povezuje Hallsberg in Örebro ter predstavlja odlično izhodišče za vsa tri večja švedska mesta: Stockholm, Göteborg in Malmö.

Profimedia

Jan Pettersson, direktor strateškega razvoja pri švedskem prometnem organu Trafikverket, je za Euronews Next pojasnil, da je največji izziv pri razogljičenju iskanje najboljše rešitve za težka tovorna vozila.

Ta za dolga potovanja s težkim tovorom potrebujejo ogromno električnih baterij, ki znatno povečajo težo.

Projekt je v načrtu že dlje časa, doslej pa so se nanj pripravljali z različnimi pilotnimi projekti na krajših cestnih odsekih in točkah. Inženirji so v ta namen preizkusili več različnih tehnologij.

Profimedia

Rešitev za ta problem Švedi vidijo v polnjenju vozila med njegovim premikanjem, kar želijo doseči tudi s tehnologijo prevodnega sistema – sistem, ki je že razvit pri električnih tramvajih in trolejbusih v evropskih prestolnicah.

Ena izmed možnih rešitev je tudi induktivni sistem, kjer za polnjenje akumulatorja posredno skrbi elektromagnetna tuljava, umeščena na spodnji strani vozila.

Doslej so bile preskusne postaje za tovrstno tehnologijo kratke – npr. 4-kilometrski odsek med Visbyjem in letališčem v okrožju Gotland, v uporabi od 2020.

Če se bo katera izmed rešitev izkazala za uspešno na daljše razdalje, bo to pošteno olajšalo in skrajšalo polnjenje električnih vozil. E-avtocesta naj bi zaživela do leta 2025.

Preberite še: Po petdesetih letih in trideset milijonih primerkov je zdaj čas za novo, deveto generacijo Passata

BONUS VIDEO: BMW Serije 7 je novo merilo avtomobilskega prestiža in ekscesov – poglejte si tehnološke igračke, s katerimi navdušuje