Pred nami eden prometno najbolj napornih vikendov, na kaj paziti?

Bodite previdni, če imate načrte, zajete v članku, in upoštevajte vse zapisane nasvete. Na kakšnega namreč lahko prav hitro pozabite.

Pred nami eden prometno najbolj napornih vikendov, na kaj paziti? (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
3. 2. 2023

Konec tedna bo po pričakovanjih eden bolj obremenjenih v prvi polovici letošnjega leta, saj se za polovico države končujejo zimske počitnice, za drugo polovico pa se začenjajo. Še posebej na cestah, ki vozijo k smučiščem. je zato mogoče pričakovati občutno povečanje prometa, na kar opozarja tudi Agencija za varnost prometa.

Ta vikend bo začelo ali končalo s počitnicami kar 273.000 dijakov in učencev in pričakovati je, da bodo številne družine proste dneve preživele na smučeh. A razmere na cestah, čeprav se obeta pretežno jasno vreme, niso idealne. Še posebej v jutranjih urah je namreč vozna podlaga mrzla, zaradi česar lahko pride do poledice.

Poledica je v kombinaciji z jutranjo meglo ter morebitnimi zasneženimi cestami eden izmed glavnih razlogov za nastanek verižnih trčenj ali celo množičnih nesreč, zato je še toliko bolj pomembno, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nesrečo.

Težavam, ki prežijo na nas, se lahko izognemo tudi s preventivnimi dejanji, ne le z vožnjo, prilagojeno razmeram, pač pa tudi z ustrezno pripravo vozila za na pot. Ta naj zajema:

  • preverjanje pravilnega delovanja sistema za ogrevanje kabine in vetrobranskega stekla;
  • preverjanje stanja količine tekočine za čiščenje stekel;
  • pregled šob za brizganje tekočine za čiščenje stekel;
  • preverjanje metlic brisalcev;
  • preizkus svetlobne opreme;
  • pregled stanja pnevmatik (predvsem globino profila in morebitne poškodbe);
  • preverjanje količine motornega olja.

Pri odhodu na smučišča je še toliko bolj priporočljivo, da se tja odpravite z vozilom, ki je opremljeno z zimskimi pnevmatikami in ne zgolj z letnimi, ki imajo dovolj globok profil ter snežnimi verigami v prtljažniku. No, te vsekakor ne bodo odveč, če vas vseeno doleti kakšno neprijetno vremensko presenečenje.