V Planici se znova obeta praznik: kako do skakalnic in kje bodo zapore?

13.000 obiskovalcev na četrtkovih kvalifikacijah je zagotovilo, da bo letošnja tekma znova rekordno obiskana - kar pa pomeni tudi gnečo na cesti in zapore.

V Planici se znova obeta praznik: kako do skakalnic in kje bodo zapore? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2022

V letošnji sezoni, še posebno pa v drugi polovici so bili slovenski smučarski skakalci zasidrani v samem svetovnem vrhu. To pa je posledično tudi odlična novica za organizatorje poletov za Svetovno prvenstvo, ki se bodo ta vikend odvijali v Planici. Gre seveda za odlično popotnico za organizatorje, ki bodo letos prvič po letu 2019 znova lahko gostili tudi gledalce. In glede na to, da jih je zgolj v četrtek, ko v Planici potekajo kvalifikacije, na prizorišče prišlo kar 13.000, je čez vikend v dolini pod Poncami znova pričakovati rekorden obisk.

Shemo prizorišča si lahko ogledate na tej povezavi.

Skakalni spektakel pa se bo posledično odrazil tudi v spremenjenem prometnem režimu. Od četrtka, 24. marca od šeste ure zjutraj pa vse do nedelje, 27. marca do 19. ure bo tako zaprta cesta med Ratečami in Planico. Hkrati bo na relaciji med Ratečami in Kranjsko Goro spremenjen prometni režim. Pričakovati je namreč precejšnje zastoje in kolone, poleg tega pa bodo imeli prednost pri dostopu do Planice avtobusi. Ti bodo namreč obiskovalce tekom vikenda brezplačno vozil na relaciji med Jesenicami in Planico s postanki v Gozdu Martuljek, na relaciji Kranjska Gora - Podkoren - rateče pa bo vzpostavljena krožna avtobusna linija.

Poseben režim režim bo sicer veljal za vsa vozila, v katerih je prostora za več kot šest oseb - avtobuse, minibuse in kombije. Ti bodo morali namreč za dostop do Planice imeti posebno parkirno nalepko, ki bo služila za usmerjanje vozil na ustrezna parkirna mesta. To bo mogoče pridobiti na podlagi predložitve vstopnic vseh potnikov v vozilu, v kolikor vsi potniki ne bodo imeli vstopnic in jih ne bodo želeli dokupiti, pa pot priti Planici ne bo mogoča.

Seveda pa bo tekma posledično prinesla tudi občutno podaljšanje časa potovanja za vse potnike, ki bodo od Jesenic potovali v smeri proti Ratečam in naprej v smeri proti Trbižu in Predelu oziroma proti Italiji. Najhitrejša je seveda pot preko Karavank v Avstrijo, pri čemer pa tamkajšnje oblasti za vstop v državo še vedno zahtevajo izpolnjevanje pogoja PCT; pot lahko nato preko Bekštajna ali Beljaka nadaljujete do Podkloštra in naprej v Italijo. Za potnike, ki bodo v ta predel prišli iz smeri Primorske ali Ljubljane pa je priporočljiv obvoz preko Idrije in Tolmina ali pa preko Nove Gorice.