Vožnja po 60. letu: Ste še sposobni sesti za volan? Preverite brezplačno

Večja količina prometa, nova prometna infrastruktura in pa nove tehnologije predvsem starejšim povzročajo številne preglavice. A včasih je za njihovo odpravo potrebnega le malo časa.

Vožnja po 60. letu: Ste še sposobni sesti za volan? Preverite brezplačno (foto: Zavarovalnica Triglav) Zavarovalnica Triglav
15. 7. 2022

Vsako leto, ki ga posamezniki, vozniki in voznice preživimo na cesti, nam daje vedno nove izkušnje in znanja, ki nam pomagajo vnaprej. Z vsakim letom več pa se hkrati spreminjajo cestni predpisi in spreminjajo naše sposobnosti. Če smo recimo do 50. leta v odlični fizični kondiciji, pa naše sposobnosti po 60. letu starosti začnejo pešati, hkrati pa se prav lahko zgodi, da ne sledimo spremembam na področju cestno prometnih predpisov, ki se v zadnjih letih močno spreminjajo.

Prav v ta namen pa so sedaj pri Zavarovalnici Triglav pripravili posebno serijo dogodkov, združenih pod imenom 'Osvežitvena vožnja'. Gre za brezplačen dogodek, namenjen voznikom in voznicam po 60. letu starosti, ki bodo lahko v družbi inštruktorja zapeljali na cesto, z njegovo pomočjo in komentarji pa bo njihova vožnja znova lahko še nekoliko bolj samozavestna.

»Z leti nam vsem voznikom pešajo moči, vendar se ta proces dogaja na vseh področjih življenja, zato spremembe pri sebi težje opazimo. Voznik po opravljenem vozniškem izpitu nima predvidenega nadaljnjega izobraževanja - izjema je program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika, ki je v veljavi dobro desetletje, s pomočjo katerega bi se na vsakih nekaj let sistematično seznanjal z novostmi. Osvežitvena vožnja je zato eden od načinov za ohranjanje vozniške kondicije in znanja tudi v zrelih letih,« pojasni Manuel Pungertnik, vodja kompetenčnega centra voznikov AMZS ter učitelj varne vožnje.

Pri Triglavu na drugi strani ugotavljajo, da za dvig samozavesti še zdaleč ni potrebno veliko. Le ura ali dve v družbi inštruktorja naj bi namreč pripomogla k temu, da osvojijo situacijo oziroma situacije, ki so jim dolga leta na cesti povzročale velike težave. Posledično se recimo ne bodo več izogibali določenim področjem, kot so avtoceste, ali pa krožišča in podobno.

Zavarovalnica Triglav bo prijave kandidatov zbirala na tej povezavi, med vsemi prijavami pa bodo nato izbrali 150 kandidatov, ki bodo konec avgusta v enem izmed treh mest (Ljubljana, Celje in Kranj) najprej opravili osvežitveno vožnjo v dolžini ene ure z izbranim inštruktorjem. Vsi kandidati bodo nato v družbi istega inštruktorja oktobra na poligonu na Vranskem opravili dodaten trening vožnje, kjer bodo v varnem okolju nadgrajevali svoje znanje ali pa ga vsaj osvežili in hkrati odpravili napake. Čas za prijavo imate do 30. julija.