Začela se je nova akcija policije in AVP: preveri, kakšni ukrepi in akcije se nam obetajo v prihodnjih tednih ter mesecih!

Prometnih nesreč v prvih petih mesecih manj, a je smrtnih žrtev opazno več - skoraj za tretjino!

Začela se je nova akcija policije in AVP: preveri, kakšni ukrepi in akcije se nam obetajo v prihodnjih tednih ter mesecih! (foto: shutterstock) shutterstock
16. 6. 2021

»Sam' še to spijemo pa gremo« velja po urbanem prepričanju za največjo slovensko laž. Dejstvo namreč je, da Slovenija velja za eno izmed evropskih držav za največjo porabo alkohola na odraslega prebivalca. Statistika namreč kaže, da Slovenci v povprečju spijemo kar okoli 11 litrov alkohola na prebivalca. Prevedeno v prakso to pomeni slabih 1.400 kozarcev belega ali rdečega vina z volumnom enega decilitra!

Alkohol pa, kot vselej trdimo, ne spada za volan. V letošnjem letu so sicer slovenske ceste po svoje še nekoliko bolj varne, saj se je na njih do konca maja zgodilo manj (zabeleženih) prometnih nesreč – 5482 ali 120 manj kot v enakem obdobju lani, vendar pa so terjale kar 38 življenj oziroma sedem (22 odstotkov) več kot v enakem obdobju lanskega, zaradi česar se hitro pojavi vprašanje, od kod takšna razlika.

No, v praksi se, kot so na današnji tiskovni konferenci pojasnili na AVP kaže, da je največji prirast žrtev mogoče opaziti med pešci in vozniki enoslednih motornih vozil, na drugi strani pa je alkohol botroval precej manj nesrečam kot v preteklih letih. V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj alkoholiziran je namreč življenje izgubilo sedem ljudi, kar je najmanj doslej (50 odstotkov manj kot lani), najmanjše doslej pa je bilo tudi število prometnih nesreč, v katerih je bil povzročitlej alkoholiziran: 448 ali 15 odstotkom manj kot lani. Vseeno je ob tem mogoče opaziti manjši prirast povprečne stopnje alkoholiziranosti udeležencev v prometu.

Alkohol je tako na lestvici najpogostejših razlogov za nastanek smrtnih nesreč iz drugega zdrsnil na tretje mesto (za napačno smerjo vožnje), kljub temu pa ostaja velik problem pri zagotavljanju varnosti v prometu. Tudi zato so se na Agenciji za varnost prometa in in policiji znova odločiti izpeljati akcijo, v kateri bodo poostreno nadzirali alkoholiziranost voznikov. Akcija z naslovom »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč« se začenja že z današnjim dnem, gre pa le za prvega izmed dveh delov in bo potekala do konca meseca.

Poudarek omenjene akcije bo sicer namenjen koncem tedna (petkom, sobotam in nedeljam), saj se prav tedaj in še posebno v nočnih urah pripeti največ prometnih nesreč s smrtnim izidom – v letošnjem letu kar dve tretjini. Tudi zato bodo policisti v soboto, 19. junija v nočnem času izpeljali 12-urni neprekinjen nadzor alkoholiziranosti voznikov ter se tako pridružili mednarodni akciji »Alcohol & Drugs marathon.«

Ne le kazen, temveč tudi pomoč

Z zadnjo akcijo pa tako AVP kot policija pričenjajo različne aktivnosti za večjo varnost na cestah v poletnih mesecih, pri čemer pa bodo le te bolj kot nadzor zajemale preventivne akcije. Tako bodo recimo skrbeli za razdeljevanje magnetnih nalepk, ki pozivajo k ustvarjanju reševalnega pasu ob zastojih na avtocestah, z upravljalci cest pa bodo skrbeli za postavitev in optimalno razporeditev prometne signalizacije ter s hkratnim usmerjanjem prometa skrbeli za kar najbolj optimalen pretok prometa.