BMW 320d Touring

Prav nič ni slabega v »starosti« te šole; je le dobro, če že ne odlično zagotovilo, da boste sedli v odličen avtomobil s športnimi geni. Če je seveda to tisto, kar iščete . .

Prenesi PDF testa
BMW 320d Touring (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
25. 12. 2003

Beemveji gojijo sebi lastno in jasno (na zunaj in pod kožo) prepoznavno tradicijo. Sem šteje tudi ekskluzivnost, ki se med drugim izraža tudi s ceno. Čim razmišljate o (novem) Beemveju, ste iz področja razumskih odločitev počasi prestopili v področje odločitev, vodenih s čustvi.

No, lahko ste pristaš avtomobilov te znamke, a ste v tem okviru še vedno lahko pogojno razumski. Če se odločite za takšnega BMW-ja, kot ga vidite na fotografijah, ste se verjetno odločili najbolj razumsko, kolikor je to mogoče. Dobili ste avtomobil s prepoznavno obliko dinamičnega videza, dobili ste varčen, a športen motor, in dobili ste prostorsko uporaben avtomobil. Avtomobil, s katerim boste uživali sami, toda s katerim vam ne bo težko opravljati vsakodnevnih, tudi družinskih obveznosti. Tudi gospa se bo mirno in brez skrbi (predvsem vaših, pa tudi njenih) peljala z njim.

V času svojega življenja, ki je zdaj, gledano skozi oko tehnike, dolgo že 13 let, je Trojka postala znotraj precej majhna v primerjavi s tekmeci v svojem velikostnem razredu. En komolec se hitro dotakne vrat (oziroma naslona na njih), drugi hitro zadene sredinsko komolčno oporo, če jo seveda spustite. Ampak nastavljivost (predvsem voznikovega) sedeža je še vedno tista, ki navduši: tudi ljudje zelo visoke rasti se bodo v tem avtomobilu dobro znašli in položaj za volanskim obročem je, vključujoč lego stopalk in prestavne ročice, še vedno vrhunski. Bolje - bolj športno, a hkrati udobno - boste v avtomobilu težko sedeli.

V uvodu omenjeni geni segajo tudi sem; prav pravilno sedenje je ena osnovnih postavk (dobrega) športnega avtomobila. Pametno je, če se pri nakupu Trojke odločite za bolj športen volanski obroč in za bolj bočno oprijemljive sedeže, vrhunske stopalke (vključno z oporo za levo nogo) pa so že serijske.

Izbira dodatne opreme je že dolgo »slaba« stran Beemvejev, pa ne zato, ker bi je bilo premalo na voljo, prav

nasprotno; opreme je na voljo dovolj, le vsaka malenkost seveda stane. Na koncu pa izbirčnost lahko krepko podraži avtomobil. Testna Trojka je bila precej skopo opremljena. Ni imela niti potovalnega računalnika, niti merilnika zunanje temperature, niti meglenk, niti električno pomičnih zadnjih bočnih šip, niti hlajenega predala, niti osvetljenih ogledalc v senčnikih, niti bralnih lučk spredaj - vendar smo prav zaradi tega hitro ugotovili, da se brez naštetega (še vedno) da preživeti brez bolečin.

Da Trojka ni več čisto mlada, lahko opazite tudi na spisku dodatne opreme, kjer ne boste našli volanskih komand avdiosistema ali »brezključnega« vstopa in zagona motorja. In majhne, pollitrske plastenke s pijačo ne boste mogli nikamor varno odložiti. Ampak Beemveji so bili vedno narejeni za vožnjo. Tale tudi.

Upam si trditi, da če gledate od odbijača do odbijača, ta trenutek ni bolj(šega) športnega avtomobila; so le dobri povprečni avtomobili, ki so jim športnost vdahnili naknadno. Ja, že, marsikateri se lahko odpelje mimo, ampak športnost ni le hitrost. Ta pride šele kasneje.

Začne se že, ko na list papirja zarišete lego motorja in prenos pogona. Že fizika iz sedmega razreda osnovne šole govori, da je bolje, če avtomobil ženeta zadnji kolesi. Če potem skico opremite z vrhunskim podvozjem, z odlično izvedbo celotnega pogonskega mehanizma pa še s pravim položajem voznika in z elementi osnovnega upravljanja vozila - dobite BMW-ja.

Podvozje te Trojke je natanko takšno, kakršno bi si zaželel v avtomobilu, od katerega zahtevam športno lego na cesti in športnost v celem, ampak v katerem bi želel brez stresa peljati tudi ženo, damo, mamo, taščo, mularijo.

Gume! Svojo pravo podobo pokažejo šele na vrhunskem podvozju. Tale Trojka cvili tudi na mokrem asfaltu avstrijske strani Ljubelja, na suhem (asfaltu) se raje obesi na zunanji kolesi in zadnje notranje narahlo privzdigne in šele ko se razmere pod gumami poslabšajo in ko ujamete pravo območje vrtljajev motorja, bo hotel zadek prehiteti.

Za manj izkušene je na voljo stabilizacijska elektronika. Ta je sicer nekoliko športno naravnana, kar pomeni, da dovoli kar nekaj zdrsa, toda potem varno popravi obnašanje karoserije in jo vrne na želeno pot.

Bolj izkušenim (ali le tistim z željo po izpopolnjevanju) je namenjen čarobni gumb, ki elektroniko povsem izklopi. Takrat pride do izraza natančen volan, s katerim bo popravljanje prekrmiljenja uživaško delo. Naj bo malce mokro pod tačkami, pa bo voznikovo srce hitreje bilo. Z zdrsom ali brez pa bo volan vselej enako natančen, z njim boste lahko peljali tudi na deset centimetrov natančno ob ograji ali pa dirkaško natančno zaključevali ovinek s hkratnim dodajanjem plina. Tudi če s seboj vozite »nahrbtnik«, je ta BMW rojen za stezo.

Ampak z dizlom? ! Tudi! Edino, česar nima, so visoki vrtljaji. Ima pa vse drugo: dovolj moči, predvsem pa - navor! Motor v prostem teku teče s 700 vrtljaji v minuti in spodobno od tam speljuje, če ne zahtevate preveč. Do 1500 je bolj len kot ne, do 2500 je - uh, do 3500 je »njegovo« področje, do 4000 je spet »le« uh. Naprej navor in moč opazno padata in nikakršnega smisla ga nima gnati do 4500 in naprej, čeprav merilnik napoveduje »rdeče« področje šele pri 5000 vrtljajih v minuti.

Praksa pokaže, da lahko v šesti prestavi pri vožnji z 90 kilometri na uro (kar pomeni, da se motor vrti s približno 2000 vrtljaji v minuti) povsem mirno prehitevate na cestah zunaj naselij in da mora biti voznik s takšnim Beemvejem že zelo hiter (predvsem pa bistveno hitrejši od cestnih omejitev), da motor porabi 10 litrov goriva na 100 kilometrov. In če vas skrbi največja hitrost: pri približno 4000 vrtljajih se boste peljali s hitrostjo 216 kilometrov na uro, kar bi moralo zadostovati.

Prav pogosto ne bo treba prestavljati, saj so motorne zmogljivosti (predvsem navor) dobro pokrite s prestavnimi razmerji, menjalnik sam pa je - čeprav zelo dober - še vedno najmanj športen del (tudi tega) Beemveja. Še ena malenkost utegne zmotiti: (sicer samodejna) klimatska naprava, v katero je treba večkrat posegati ročno, vendar to bistveno ne vpliva na počutje med vožnjo.

Ampak celoten paket z imenom 320d Touring ostaja kljub letom odličen. Münchenska šola namreč k sreči še vedno proizvaja dobre kose tehnike na štirih kolesih.

Vinko Kernc

Foto: Aleš Pavletič

BMW 320d Touring

Osnovni podatki

Prodaja: Avto Aktiv d.o.o.
Cena osnovnega modela: 31.518,11 €
Cena testnega modela: 31.518,11 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 110kW (150 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 9,2 s
Največja hitrost: 216 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,9l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - dizelski z neposrednim vbrizgom - gibna prostornina 1995 cm3 - največja moč 110 kW (150 KM) pri 4000/min - največji navor 330 Nm pri 2000/min.
Prenos moči: motor poganja zadnji kolesi - 6-stopenjski ročni menjalnik - gume 205/55 R 16 V (Dunlop SP Sport 2000 E)
Zmogljivost: največja hitrost 216 km/h - pospešek 0-100 km/h 9,2 s - poraba goriva (ECE) 8,1/4,7/5,9 l/100 km.
Voz in obese: kombi - 5 vrat, 5 sedežev - samonosna karoserija - spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator - zadaj posamične obese, prečna vodila, vzdolžna vodila, poševna vodila, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator - zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne - rajdni krog 10,5 m - posoda za gorivo 63 l.
Mase: prazno vozilo 1580 kg - dovoljena skupna masa 2005 kg.
Prtljažnik: Prostornina prtljažnika izmerjena z AM standardnim kompletom 5 kovčkov Samsonite (skupno 278,5 L): 1 × nahrtbtnik (20 l); 1 × letalski kovček (36 l) ; 1 × kovček (68,5 l); 1 × kovček (85,5 l)

Naše meritve

T = 10 °C / p = 998 mbar / rel. vl. = 58 % / Stanje kilometrskega števca: 6735 km
Pospešek 0-100km: 9,2s
402m z mesta: 16,7s ( 133km/h)
1000m z mesta: 30,7s ( 169km/h)
Prožnost 50-90km/h: 9,3 / 15,7s
Prožnost 80-120km/h: 10,0 / 15,0s
Največja hitrost: 216km/h (VI.)
Najmanjša poraba: 6,8l/100km
Najvišja poraba: 10,7l/100km
poraba na testu: 8,8 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 38,7m
AM meja: 40m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 57dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 56dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 63dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 61dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 60dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 60dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 65dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 64dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 64dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (353/420)
 • BMW serije 3 ostaja v kondiciji. Če je Touring, je (prtljažniško) uporaben in prostoren, če je 320d, je navorsko zmogljiv in varčen. Kot kombinacija se zdi zelo dobra izbira v sicer bogati paleti Trojke.

 • Zunanjost (14/15)

  Izdelan je brezhibno, izgubil pa je nekaj šarma izpred let. Touring tudi ni najlepša Trojka.

 • Notranjost (107/140)

  Rahel občutek utesnjenosti glede na avtomobilski razred, pogrešamo več opreme.

 • Motor, menjalnik (39 /40)

  Vrhunska tehnika! Motor popolnoma zadovolji z zmogljivostmi, menjalnik je nekoliko okoren.

 • Vozne lastnosti (92 /95)

  Le tri točke je izgubil zaradi voznih lastnostih; v tej kategoriji se tako le redki izkažejo.

 • Zmogljivost (32/35)

  Prožnost je med 2000 in 3500 vrtljaji odlična. Zunaj tega področja je le povprečen.

 • Varnost (29/45)

  Ima dober paket pasivne varnosti, pri aktivni mu manjka nekaj elementov (tipalo za dež, ksenonski žarometi ...).

 • Gospodarnost

  Osnovna cena je zelo visoka, slaba garancija, a majhna poraba goriva in majhna izguba vrednosti.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 4/5
Hvalimo in grajamo
stopalke in opora za levo nogo
položaj za volanom, lega stopalk in ročice menjalnika
dobri, pregledni in čedni merilniki
motorni navor
poraba goriva
podvozje, kinematika prem
volan
skopa oprema
prostorska utesnjenost
malo odlagalnih mest
bočni oprijem sedežev