BMW X1 xDrive20d

X1, X3, X5, X6, xDrive . . BMW bi se počasi lahko preimenoval v BXW, recimo . .

Prenesi PDF testa
24. 2. 2010

Najbolje, da najprej razčistimo z enico v imenu: 1 ne pomeni, da je X1 v kakršnemkoli sorodstvu s serijo ena, pa čeprav bi bila to logična oznaka za najmanjši SUV v BMW-jevi ponudbi. Ne, X1 je kljub imenu čista serija 3.

Zakaj torej X1, če že obstaja X3? Zato, ker je X3 precej večji od Touringa serije 3 in da bi zapolnili luknjo pod njim, pa tudi zato, ker so namesto klasičnih mehkih terencev vse bolj priljubljene kvaziterenske različice karavanov.

Zato ima X1 enako medosno razdaljo kot 3 Touring in je na račun krajših previsov spredaj in zadaj le nekaj centimetrov krajši od njega. Največja razlika: oddaljenost trebuha vozila od tal: dobrih 19 centimetrov, medtem ko je ta številka pri navadni trojki za slabe štiri centimetre manjša.

Trebuh X3, recimo (pa tudi X3 ni terenec in ni namenjen terenski vožnji), je še dva centimetra višje od tal.

Če X1 ni ne terenec ne klasičen SUV, kaj torej je? Preprosto: X1 je v resnici Touring serije 3 s štirikolesnim pogonom, ki so ga oblikovno nekoliko približali tistim, ki si želijo terenskega videza (in večja oddaljenost trebuha od tal je le posledica, in ne vzrok). So bili pri tem uspešni?

Če bi šteli glasove v reakciji, da. A bi hkrati tudi ugotovili, da X1 ni na videz le bolj terenski od serije 3, temveč tudi mnogo grši. Priznati je namreč treba, da je z večine kotov preprosto – nebeemvejevski. In to ni dobro.

Na srečo je vsaj notranjost takšna, kakršne smo pri BMW-jih vajeni. Da ne bo pomote: odlični športni sedeži skupaj z usnjem na njih spadajo na seznam doplačilne opreme, enako velja za lesene obloge pa dvobarvnost armaturne plošče in naslon za roke med sedežema spredaj. Skupaj? Slabe tri tisočake.

Ne, BMW-ji še vedno niso poceni (je pa res, da si v salonih lahko, če ste dober pogajalec, izborite velike popuste) in tudi pri testnem je bilo doplačil za skoraj tretjino cene osnovnega modela – pa v avtu ni bilo navigacije, TV, radarskih tempomatov in podobnih dragih kosov opreme.

Ne, osnovni opremi so bili dodani parkirni sistem, zgoraj omenjeni dodatki, boljši (a ne vrhunski) avtoradio, samodejna klima (ja, pri 35 tisočakov vrednem BMW-ju jo je treba doplačati), ksenonski žarometi, večfunkcijski volan, sistem za pomoč pri parkiranju in še nekaj malenkosti.

Za eno celo stran se nabere dodatne opreme in vsota pod črto je na koncu precej manj ugodna od tiste, ki prvi hip zasveti iz cenika. Priznati je treba namreč, da je 35 tisočakov za takšen avto v osnovi dobra cena – oziroma bi bila, če bi bilo v osnovni opremi vsaj nekaj stvari, za katere je zdaj treba dodatno seči v denarnico. Tudi strešne letve . . Pa tudi nekateri deli plastike bi bili lahko na pogled manj ceneni . .

Brez doplačila boste na srečo dobili eno največjih prednosti X1 pred konkurenco: nezgrešljivo BMW-jevo mehaniko. Včasih je kar težko pojasniti, kaj je tisto, kar jo naredi boljšo od konkurence, a poskusimo: volan je natančen in ponuja obilje povratnih informacij.

Tisti, ki se vedno vozijo lagodno, bodo morda potožili, da je nekoliko pretrd (posebno za ženske roke v mestu), a po drugi strani voznikove ukaze skoraj telepatsko prenaša do sprednjih koles, hkrati pa odlično filtrira nezaželene sunke, ki bi se radi s ceste prebili do voznikovih rok. Malo zabave na makadamski cesti? Še opazili ne boste, vsaj na volanu ne, da je ta precej neravna.

Tudi podvozje je bolj kot ne nastavljeno na športnost. 18-palčna platišča na testnem X1 spadajo na seznam dodatne opreme, in medtem ko je treba priznati, da vsekakor pripomorejo k bolj športnemu občutku med ovinki, je (tudi na račun tega, da gre za praznovozne gume, ki so že same po sebi manj naklonjene požiranju neravnin) vožnja na meji tistega, kar lahko označimo za še sprejemljivo udobje.

Serijska, 17-palčna platišča in posledično manj nizkopresečne praznovozne gume so boljša izbira. Lega na cesti ne bi dosti trpela (konec koncev: če želite biti hitri in imeti štirikolesni pogon, si lahko pri BMW recimo omislite 335i Touringa xDrive s športnim podvozjem), udobje pa bi bilo večje.

Vse skupaj pomeni, da se lahko na zasneženi ali makadamski cesti močno zabavate. Tale X1 je tam lahko hiter, lahko pa si privoščite tudi pometanje z zadkom od roba do roba ceste. Stvar je dokaj zlahka nadzirljiva, bi bilo pa povsem dobrodošlo, če bi imel motor kakega 'konja' več in širši razpon uporabnih vrtljajev.

Dvolitrski dizel ni ravno prva izbira za ljubitelje športa, zato priporočamo, da se ob izbiri takšnega motorja mirno odločite še za samodejni menjalnik, ki bi temu X1 mnogo bolje pristajal kot šeststopenjski ročni. Ne le zato, ker je sklopka za vsakodnevno mestno uporabo pretrda, pa tudi gibi prestavne ročice niso najmehkejši (spet nekaj, kar bo všeč ljubiteljem športnosti, ne pa ljubiteljem udobja).

Šeststopenjski Steptronic vas bo sicer stal dodatna dva tisočaka, a če se odpoveste nekaj pravzaprav nepotrebnim kosom dodatne opreme (dovolj je že, da pozabite na 18-palčna platišča in les ter druge okrasne elemente na armaturni plošči), si ga zlahka omislite.

Odličnega položaja za volanom ne glede na to, ali je v avtu ročni ali samodejni menjalnik, ni težko najti. Tako volan kot sedež sta izdatno nastavljiva, prostora pa je tudi po širini (ravno še) dovolj.

Na zadnjih sedežih je malo bolj utesnjeno (tako kot pri klasični trojki, seveda), a še vedno velja, da bodo za povprečno velikimi odraslimi spredaj zlahka sedeli bolj ali manj veliki otroci – za prtljago vseh skupaj pa bo dovolj prostora tudi v prtljažniku.

Graja za BMW: tretjinsko deljiva zadnja klop je deljiva tako, da je dvotretjinski del na levi. To pomeni, da ga, če je na desni nameščen otroški sedež (kar je običajna namestitev ob le enem otroku v avtu), ne boste mogli zložiti.

Treba je umakniti otroški sedež, zložiti levi del in potem lahko otroški sedež spet namestite. Nekaj avtomobilskih proizvajalcev je že ugotovilo, da je bolje, da je dvotretjinski del na desni, a BMW-ja na žalost ni med njimi.

Le še nekaj utegne zmotiti potnike: preglasen motor. BMW X1 sicer ni lahkokategornik, saj prazen tehta 1.650 kilogramov, a na še nekaj dekagramov zvočne izolacije motorja so pri BMW na žalost pozabili – poleg tega pa se vibracije dizla močno prenašajo tudi na prestavno ročico. Tu je konkurenca boljša.

Oddolži se (tudi) z majhno porabo: testna se je ustavila pri 7, 9 litra za 100 prevoženih kilometrov, kar je za krepko več kot tono in pol težak, štirikolesno gnan in terensko oblikovan avto vsekakor dober rezultat in (poleg tega, da je motor sicer prožen in se rad vrti) eden od pomembnejših razlogov za razmišljanje o nakupu X1.

A vseeno: zakaj sploh X1, zakaj ne 3 Touring (še posebej ker si oba lahko omislite s štirikolesnim ali pa le s pogonom zadaj)?

Posebnega razloga, razen tega, da je X1 videti bolj terensko in da se sedi nekoliko višje (in je zato preglednost malenkost boljša, vstopanje in izstopanje pa mnogo lažje), ni. Gre, kot se pri avtomobilih velikokrat izkaže, za zelo subjektivne odločitve. Malenkosti, ki zmotijo, ali pa takšne, ki navdušijo. Nekakšen X-faktor, recimo . .

Iz oči v oči . .

Vinko Kernc: Tudi če bi lahko sedel za volanom z zavezanimi očmi, bi prepoznal odlično komunikativnost mehanike in odločnost njenih zmogljivosti, značilno samo za BMW. Ampak če bi nekdo na zunanjosti X1 odstranil značke in ledvički ter nanj obesil oznake (na primer) Hyundaia, bi jim – verjel.

Vsak ima zagotovo neko svoje videnje, kakšen bi naj bil današnji BMW, in po mojem bi moral biti drugačen.

In čisto z nekega drugega konca: originalni (Bell) X1 bo dlje zapisan v zgodovini . .

Saša Kapetanovič: BMW na neki način preizkuša, kako daleč gre lahko pri zmanjševanju prestiža, a da kljub temu ostane v premium razredu. Okej, precej bogato opremljen testni avto daje občutek razkošja, prav tako je na volanu začutiti fino delujočo mehaniko avtomobila, iskreno pa me zanima, kako je sedeti v osnovni različici in kako se pelje sDrive.

Koliko stane v EUR

Dodatna oprema testnega vozila:

Kovinska barva 710

Parkirna tipala spredaj in zadaj 807

Zložljivi vzglavniki zadaj 43

Strešni nosilci 602

Oprema X Line 360

Paket Design Cool Elegance 2.957

Samodejna zatemnitev vzvratnega ogledala 183

Naprava za pranje žarometov 290

Tipalo za dež 140

Ksenonski žarometi 645

Paket luči 237

Ogrevana sprednja sedeža 355

Večopravilni volanski obroč 161

Usnjen športni volan 312

Samodejna klimatska naprava 602

Odlagalni paket 199

Radio BMW Professional 226

USB-vmesnik 323

Dušan Lukič, foto: Aleš Pavletič

BMW X1 xDrive20d

Osnovni podatki

Prodaja: BMW GROUP Slovenija
Cena osnovnega modela: 32.300 €
Cena testnega modela: 44.002 €
Moč: 130kW (177 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 8,4 s
Največja hitrost: 205 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,8l/100km
Garancija: 2 leti splošne in mobilne garancije, 3 leta garancije na lak, 12 let garancije za prerjavenje.

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Gorivo: 8.658 €
Gume (1) 2.707 €
Obvezno zavarovanje: 3.280 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 5.540 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 32.140 € (strošek na km: 0,32 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – nameščen spredaj vzdolžno – vrtina in gib 84 × 90 mm – gibna prostornina 1.995 cm? – kompresija 16,5 : 1 – največja moč 130 kW (177 KM) pri 4.000/min – srednja hitrost bata pri največji moči 12,0 m/s – specifična moč 65,2 kW/l (88,6 KM/l) – največji navor 350 Nm pri 1.750–3.000/min – 2 odmični gredi v glavi (veriga) – po 4 ventili na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbinski polnilnik na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa – 6-stopenjski ročni menjalnik – prestavna razmerja I. 5,140; II. 2,830; III. 1,804; IV. 1,257; V. 1,000; VI. 0,831 – diferencial 2,785 – platišča 7,5 J × 17 – gume 225/50 R 17 H, kotalni obseg 1,98 m.
Zmogljivost: največja hitrost 205 km/h – pospešek 0–100 km/h 8,4 s – poraba goriva (ECE) 7,0/5,1/5,8 l/100 km, izpust CO2 153 g/km.
Voz in obese: terenska kombilimuzina – 5 vrat, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) – volan z zobato letvijo, hidravlični servo, 3,1 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.575 kg – dovoljena skupna masa 2.130 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 2.000 kg, brez zavore: 750 kg – dovoljena obremenitev strehe: 75 kg.
Zunanje mere: širina vozila 1.798 mm – kolotek spredaj 1.500 mm – zadaj 1.529 mm – rajdni krog 11,8 m.
Notranje mere: širina spredaj 1.470 mm, zadaj 1.460 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 520–580 mm, zadnji sedež 440 mm – premer volanskega obroča 370 mm – posoda za gorivo 61 l.
Prtljažnik: Pros­to­rni­na prt­ljaž­ni­ka, iz­mer­je­na z AM stan­dard­nim kom­ple­tom 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 1 × letalski kovček (36 l), 1 × kovček (85,5 l), 1 x kovček (68,5 l), 1 × nahrbtnik (20 l).

Naše meritve

T = 0°C / p = 995 mbar / rel. vl. = 51 % / Gume: Dunlop SP Winter Sport M3 225/50/R 17 H / Stanje kilometrskega števca: 4.948 km
Pospešek 0-100km: 8,6s
402m z mesta: 16,2s ( 137km/h)
Prožnost 50-90km/h: 7,7/11,1s
Prožnost 80-120km/h: 11,5/13,6s
Največja hitrost: 205km/h (VI.)
Najmanjša poraba: 6,1l/100km
Najvišja poraba: 12,9l/100km
poraba na testu: 7,9 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 78,5m
Zavorna pot pri 100km/h: 44,3m
AM meja: 40m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 54dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 52dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 52dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 60dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 58dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 58dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 64dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 63dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 62dB
Trušč v prostem teku: 37dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (356/420)
 • X1 noče biti in ni konkurenca X3, je pa krepka konkurenca štirikolesno gnanemu Touringu serije 3. Odločal bo predvsem videz.

 • Zunanjost (12/15)

  Mnenja o videzu so bila v redkaciji različna, kar ne bi bilo nič slabega, če ne bi bilo tistih, ki so obliko ocenili dobro, izjemno malo.

 • Notranjost (105/140)

  Na zadnjih sedežih se X1 pozna, da je zasnovan na seriji 3, kljub temu pa je za družinsko uporabo prostora (tudi v prtljažniku) dovolj.

 • Motor, menjalnik (58 /40)

  Motor je odličen, menjalnik dober, razočara pa pretrd volan, ki utegne od nakupa odvrniti marsikatero damo.

 • Vozne lastnosti (63 /95)

  X1 je lahko na spolzki cesti prav uživaški, hkrati pa mu štirikolesni pogon zagotavlja tudi zvrhano mero varnosti v takšnih razmerah.

 • Zmogljivost (33/35)

  Povsem dovolj za zmerne voznike, dinamični vozniki pa počakajte na bencinski motor.

 • Varnost (44/45)

  Na področju aktivne varnosti sicer manjka nekaj elektronskih dodatkov (opozorilnik za mrtvi kot, samodejni preklop luči, radarski tempomat), a v celoti je varnost zelo dobra.

 • Gospodarnost

  Poraba je ugodna, osnovna cena tudi, ne pozabite le, da so doplačila draga - in potrebna.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 4/5
Hvalimo in grajamo
lega na cesti
položaj za volanom
sedeži
poraba goriva
(ne)udobje na 18-palčnih platiščih
pretrd volanski mehanizem
nekateri materiali v notranjosti
hrupen motor

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri