Ford Ka Sport Collection

Šah, pravijo, naj bi bil športna disciplina.

Na neki način želijo to šahovske olimpiade tudi potrditi, a če bolje pomislimo, ugotovimo, da

se šah nikakor ne more uvrstiti med klasične športne discipline. Med njegovo igro se namreč še najbolj »premigajo« sive celice.

Prenesi PDF testa
3. 10. 2002

Nekaj podobnega velja tudi za Fordov Ka, ki je opremljen s »športnim« paketom. Nekako nam ni povsem jasno, zakaj naj bi bil Ka, posajen na (sicer všečna) 14-palčna platišča lahke gradnje, s spojlerjem na zadnjih vratih, kromiranima prednjo masko motorja in nastavkom izpušne cevi ter prestavno ročico in ročico ročne zavore iz aluminija, kaj bolj športen od preostalih Kajev. Če naj bi to upravičila zgolj beseda »Sport« v imenu doplačilnega (197.524 SIT) paketa Sport Collection, potem se Kölnčani pošteno motijo.

Podvozje je ostalo povsem nespremenjeno in kot tako še naprej zagotavlja užitek in dobro lego na cesti, pri čemer tudi vodljivost ne zaostaja, za dobro splošno stabilnost avtomobila pa poskrbi še največja medosna razdalja v svojem razredu. Na drugi strani zahteva najbolj športni element celotnega avtomobilčka tudi svoj davek. Tega plačate pri udobju. To še najbolj trpi pri vožnji prek prečnih grbin in krajših neravnin, ki malčka neprijetno stresajo.

Pravo nasprotje odličnemu podvozju pa je Kajev motorček, ki ostaja v popolnoma nespremenjeni obliki že od vsega začetka njegove življenjske poti. Glede na to, da že takrat njegova zasnova ni bila pretirano napredna, je današnje stanje še toliko slabše. O naprednosti štirivaljnika dovolj zgovorno govori njegovo dihanje skozi le dva ventila nad posamezno zgorevalno komoro.

Da pri Fordu o štiriventilski tehniki za Kaja ne razmišljajo, je opazno že dalj časa. Takšno razmišljanje Kölnčanov pa se zdi še toliko bolj nespametno, če se samo spomnimo odličnega 1, 25-litrskega motorčka iz zdaj že upokojene Fieste. Šestnajstventilski štirivaljnik s celo nekaj manjšo prostornino (1, 25 proti 1, 3 litra) bi se, glede na zelo dobro sodelovanje z malo večjo in težjo (staro) Fiesto, zagotovo odlično dopolnil tudi s Kajevim dinamičnim podvozjem - vsekakor bolj, kot se obstoječi »podhranjenček«. Tako si med preganjanjem skozi ovinke v prvi vrsti želite predvsem prožnejšega motorčka, ki bi lahko sledil zmogljivostim podvozja, saj so izstopi iz ovinkov vse prej kot poskočni. Da je samo preganjanje vsaj v delen užitek, poskrbi poleg podvozja še petstopenjski ročni menjalnik, katerega prestave voznik izbira z natančno, kratkih gibov in hitro prestavno ročico, ki se tudi hitrejšemu sprehajanju skozi prestave ne upira. Ob odličnem podvozju in menjalniku sliko dinamičnega avtomobila torej kvari le zastareli agregat. Lahko le upamo, da je (bo) Forda podkuril Renaultov Twingo z motorjem 1, 2 16V.

Zavore so bile pri testnem avtomobilu podprte s sistemom ABS, ki je del spiska dodatne opreme (153.182 SIT). Njegovo poslanstvo sicer ni poudarjanje športnosti vozila, a zagotovo pripomore k dobremu (beri: varnejšemu) občutku med vožnjo. Na testu izmerjena zavorna pot ni bila najkrajša, a glede na velikostni oziroma cenovni razred avtomobilčka še vedno v merah sprejemljivega. Hkrati sta tudi občutek na stopalki zavore ter sam pojemek med zaviranjem dovolj spodbudna, da zavore v splošnem prepričajo in vzbujajo pozitivne občutke o njihovem delovanju.

Ker torej še nismo povsem prepričani o resnični športnosti Kajeve krvi, smo prisiljeni »pobrskati« še naprej. Zunanja podoba ga zgolj zaradi lahkih platišč, zadnjega spojlerja in odbijačev ter zunanjih ogledal v barvi vozila še ne uvršča med športno nadarjene avtomobile. A glede na to, da obstajajo športniki, ki svoje poglavitne lastnosti ne razkazujejo z agresivno zunanjo podobo in s prevelikimi spojlerji, tudi Fordovega malčka ne moremo obtoževati. Iz tega razloga se preselimo v notranjost, kjer mora še tako disketen športnik razkriti elemente pravega športnega avtomobila.

Med merilniki, oskubljenimi povsem do golih osnov, zaman iščemo merilnik vrtljajev, ki je danes skoraj obvezen del športnih avtomobilov ali avtomobilov, ki želijo to postati. Za sproščeno vožnjo in dobro počutje za volanom sta potrebni tudi dobra ergonomija in izdatna nastavljivost obeh poglavitnih elementov voznikovega delovnega prostora (sedež in volanski obroč).

Je že res, da je voznikov sedež nastavljiv po višini, a ni nastavljiv tudi po naklonu. Zatakne se tudi pri volanskem obroču, ki ni nastavljiv ne po višini ne po dosegu. Poleg tega nepremičen volanski obroč voznikom s telesno višino nad 175 centimetrov zastira pogled na merilnik hitrosti, zato ga bodo videli le do 60 km/h in od 190 km/h naprej (vidno območje se spreminja z višino voznika), obenem pa je postavljen prenizko.

Med vožnjo smo pogrešali tudi sedeže z več bočne opore pri vožnji skozi ovinke in ledveno oporo, ki bi na daljših poteh boljše podprla hrbtenico. Po približno sto ali dvesto kilometrih je tako zelo velika verjetnost, da se boste na cilju po izstopu iz avtomobila morali najprej pošteno pretegnili.

Kdor bo trdil, da je Ka v prvi vrsti mestni malček in ne dolgoprogaš, bo imel seveda na neki način prav. Toda kljub mestni vožnji namenjenemu avtomobilčku bi lahko Ford osnovnemu radijskemu sprejemniku (Ford 1000), če že nič drugega, namenil vsaj šest mest za shranitev radijskih postaj. Navsezadnje vsi vemo, da so danes v vsakem malo večjem mestu večinoma na voljo več kot le tri radijske postaje, zaradi česar nenehno iskanje »odvečnih« postaj včasih pošteno načne živce.

Uporabnost kabine želijo povečati tudi številna majhna odlagalna mesta, ki so dejansko le v talno oblogo vtisnjeni predalčki. Neuporabno majhen in brez ključavnice je tudi predal na sovoznikovi strani armature, ki je preplitek in v splošnem premajhen. Za najuporabnejšega se izkaže predal v desnem boku vozila, ki pa je vozniku preveč odročen, zaradi česar tam ni pametno spravljati pogosto uporabljenih stvari.

Majhnemu prtljažniku za zadnjo sedežno klopjo rahlo izboljša uporabnost po naklonu dvostopenjsko nastavljiv in po polovici deljiv naklon klopi, ki poveča osnovno prostornino prtljažnika s 186 na 210 litrov. Nastavljivost zgolj naklona naslona je glede na Renaultovega Twinga sicer manj uporabna, saj se običajno za uporabnejšo izkaže vzdolžna premičnost celotne klopi, a je zato vsaj osnovna prostornina prtljažnika radodarnejša.

Kaj pa cena? Tudi glede te se pri Kaju zatakne. Je že res, da se med konkurenco pohvali z enim najboljših podvozij in menjalnikom, a sta zastarelost edinega pogonskega agregata v ponudbi in skopost osnovne opreme preveliki, da bi bila sorazmerno visoka nakupna cena upravičena. Ugotovili smo tudi, da zgolj podvozje in menjalnik iz avtomobila še ne naredita športnika - za to je pomemben tudi pogonski agregat, ki pa je v Kaju preprosto prešibak. Nekatere podrobnosti v kabini (merilniki, sedež in šepajoča ergonomija) pa dejstvo, da je Ka le še en mestni avtomobilček brez izrazite športne žilice, še dodatno podkrepijo.

Peter Humar

Foto: Jernej Prelac

Ford Ka Sport Collection

Osnovni podatki

Prodaja: Summit motors Ljubljana
Cena osnovnega modela: 8.407,00 €
Cena testnega modela: 11.483,47 €
Moč: 44kW (60 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 15,4 s
Največja hitrost: 153 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 6,3l/100km
Garancija: 1 leto brez omejitve kilometrov splošne garancije, 1 leto garancije za prerjavenje, 1 leto mobilne garancije EvroServis

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Obvezno zavarovanje: 229,51 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 401,02 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - bencinski - nameščen spredaj prečno - vrtina in gib 74,0 × 75,5 mm - gibna prostornina 1299 cm3 - kompresija 9,5 : 1 - največja moč 44 kW (60 KM) pri 5000/min - srednja hitrost bata pri največji moči 12,6 m/s - specifična moč 33,9 kW/l (46,1 KM/l) - največji navor 105 Nm pri 2500/min - ročična gred v 5 ležajih - 1 odmična gred v glavi (veriga) - po 2 ventila na valj - elektronski večtočkovni vbrizg in elektronski vžig - tekočinsko hlajenje 5,3 l - motorno olje 3,25 l - akumulator 12 V, 43 Ah - alternator 70 A - uravnavani katalizator
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi - enokolutna suha sklopka - 5-stopenjski ročni menjalnik - prestavna razmerja I. 3,154; II. 1,926; III. 1,281; IV. 0,951; V. 0,756; vzvratna 3,620 - prestava v diferencialu 3,590 - platišča 5J × 14 - gume 165/60 R 14 H, kotalni obseg 1,67 m - hitrost v V. prestavi pri 1000/min 36,9 km/h
Zmogljivost: največja hitrost 153 km/h - pospešek 0-100 km/h 15,4 s - poraba goriva (ECE) 8,3/5,2/6,3 l/100 km (neosvinčeni bencin, OŠ 95)
Voz in obese: kombilimuzina - 3 vrata, 4 sedeži - samonosna karoserija - Cx = 0,36 - spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator - zadaj poltoga prema, vzmetne noge - dvokrožne zavore, spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj bobnaste, servo, ABS, mehanska ročna zavora na zadnja (ročica med sedežema) - volan z zobato letvijo, servo, 2,8 zasuka med skrajnima točkama
Mase: prazno vozilo 871 kg - dovoljena skupna masa 1265 kg - vleka prikolice ni predvidena - dovoljena obremenitev strehe 75 kg
Zunanje mere: dolžina 3620 mm - širina 1631 mm - višina 1368 mm - medosna razdalja 2446 mm - kolotek spredaj 1392 mm - zadaj 1411 mm - rajdni krog 10,3 m
Notranje mere: dolžina (od armaturne plošče do zadnjega naslonjala) 1470-1520 mm - širina (komolci) spredaj 1350 mm, zadaj 1300 mm - višina nad sedežem spredaj 940-980 mm, zadaj 880 mm - vzdolžnica prednji sedež 870-1070 mm, zadnja klop 800-590 mm - dolžina sedalnega dela prednji sedež 460 mm, zadnja klop 430 mm - premer volanskega obroča 365 mm - posoda za gorivo 40
Prtljažnik: normno 186 l

Naše meritve

T = 28 °C - p = 1019 mbar - rel. vl. = 67 % - Stanje kilometrskega števca: 6281 km - Gume: Continental Contact Sport
Pospešek 0-100km: 15,3s
1000m z mesta: 37,7s ( 132km/h)
Prožnost 50-90km/h: 14,9 (IV.)s
Prožnost 80-120km/h: 25,8 (V.)s
Največja hitrost: 153km/h (V.)
Najmanjša poraba: 7,0l/100km
Najvišja poraba: 10,0l/100km
poraba na testu: 8,5 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 73,1m
Zavorna pot pri 100km/h: 42,4m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 60dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 59dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 59dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 69dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 67dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 66dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 72dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 71dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (233/420)
 • Zgolj zadostna ocena Kaja Sport Collection je v največji meri posledica (pre)šibkega motorja, šepajoče ergonomije v kabini, slabe opremljenosti, nekakovostnega izbora materialov in visoke nakupne cene. Če bi Ford vgradil agregat 1.25 16V iz stare Fieste, bi bila slika mnogo boljša in tudi kakšen stotisočak nižja cena ne bi škodila.

 • Zunanjost (10/15)

  Pet let stara oblika je že dokaj stara, zaradi česar mali »jajček« ne privlači veliko pogledov. Nad kakovostjo izdelave nimamo večjih pripomb.

 • Notranjost (67/140)

  Eno slabših področij Kaja. Slaba kakovost izbranih materialov, povprečna opremljenost, slaba prilagodljivost in šepajoča ergonomija so poglavitni krivci za veliko izgubo točk.

 • Motor, menjalnik (20 /40)

  Motor je tehnično zastarel in neprožen ter kot tak najslabši del avtomobila. Natančni, kratki in hitri gibi prestavne ročice navdušujejo, zato pa moti rahlo dolga peta prestava.

 • Vozne lastnosti (75 /95)

  Kot pričakovano, je Ka na tem področju izgubil najmanj točk. Doba lega, vodljivost in stabilnost so poglavitni »krivci« za to.

 • Zmogljivost (14/35)

  Motorček ni športnik. Slaba prožnost zahteva v mestu priganjanje motorja v višje vrtljaje. Kaj veliko boljše ni tudi zunaj mesta. Tudi hitrostnih rekordov ne boste podirali.

 • Varnost (27/45)

  Varnostna oprema je zelo skopa. Ni varnostnih zaves in tudi bočne blazine so doplačljive, da o ksenonskih žarometih, tipalu za dež in ESP-ju sploh ne izgubljamo besed.

 • Gospodarnost

  Majhen motorček sicer ni pretirano žejen, a je zato nakupna cena za ponujeni izdelek in stopnjo opreme previsoka. Le enoletna garancija ni ravno pohvalna.

AM ocena: 2/5
Užitek v vožnji: 2/5
Hvalimo in grajamo
prilagodljivost naklona naslona zadnje klopi
mestna uporabnost
ABS
vodljivost
lega
podvozje
električno odpiranje pokrova prtljažnika le pri ugasnjenem motorju
z volanskim obročem zakrit merilnik hitrosti
osnovna opremljenost
ergonomija
cena
prožnost
motor

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri