Jaguar X-Type 2.5

Jaguar? Mišice, skladni gibi! Zver. Pritlehno plazenje, potem - kot izstrelek - štart na žrtev. Čudovita stvaritev narave!

Jaguar? Hm, lep avtomobil . .

Prenesi PDF testa
Jaguar X-Type 2.5 (foto: Vinko Kernc , Aleš Pavletič, Jernej Prelac) Vinko Kernc , Aleš Pavletič, Jernej Prelac
8. 8. 2002

Če bi nekomu le uspelo izdelati časovni stroj in če bi ta mojster po nekem naključju preslikal ravno nekega mladega, a uglednega angleškega lorda iz petdesetih, morda začetka šestdesetih let, pa če bi ta lord v svojem času izpred časovnega potovanja vozil Jaguar in prisegal nanj - uh, najbrž bi bil močno šokiran.

Vsi takšni lordi, foni, deji in podobno plemstvo, ki jim je bil Jaguar takrat pisan na kožo, so ali pomrli ali bankrotirali. Njihovo nasledstvo pa v Jaguarjih ne vidi več izziva. (Tudi) zato ime počasi, po mnenju mnogih neupravičeno, tone v pozabo. Zato pri Jaguarju iščejo povsem nove ljudi, takšne z manj denarja, imidž, kolikor ga je še ostalo, pa jim pride še kako prav.

Oblikovalec zunanjosti X-Typa je zadel v polno. Težko bi bil Jaguar današnjega časa (in te velikosti) drugačen, ko seveda govorimo o Jaguarju kot o klasični limuzini. Karoserijo odlikuje skladnost, ne glede na to, od kod jo gledate; od spredaj, od zadaj, z boka, tudi od zgoraj.

Če je temen, in kar nekako prav je, da je »british green«, mu krom, ki ga ni ne preveč ne premalo, v obliki okrasnih letvic okrog šip in na odbijačih ter para izpušnih cevi (po ena na vsaki strani zadka) daje ravno pravšnjo mero žlahtnosti. Bil bi greh, če bi bil takšen Jaguar svetel, recimo srebrn. Tudi prekrasno oblikovani deli pločevine, na čelu z dvema paroma gub, ki jih pričenjata dva para malih, rahlo ovalnih žarometov, vlivata mimoidočemu in lastniku in vsem drugim spoštovanje. Jaguar X-Type deluje suvereno, skladno, prikrito mišičasto, malce agresivno. Potegne in govori: sem nekaj posebnega!

Iskanje nove klientele je zaneslo Jaguar stopnico niže, kot smo bili tega vajeni doslej. To pomeni, da odkrivajo področja v srednjem avtomobilskem razredu, kamor spada prav takšen X-Type, kot ga vidite na fotografijah. Kaj bi bilo, če Jaguar ne bi bil Fordov, je nemogoče napovedati, ker pa je in ker tudi Ford v teh časih pazi, kam in koliko daje iz denarnice, je X-Typea doletela ne ravno bleščeča genetika: Fordovci so namreč slekli svoj Mondeo, čezenj pa poveznili Jaguarjeva oblačila.

S tehničnega zornega kota in v samem začetku s tem ni nič narobe; Mondeo je presneto dober avtomobil (v svojem razredu in za svoj denar) in v globalizacijskem času je njegova tehnika odlično povprečje ali morda (v nekaterih podrobnostih) dobro nadpovprečje. In tak je (zato) tudi X-Type: dobro zasnovana platforma sloni spredaj na klasičnih vzmetnih nogah po McPhersonovem vzoru in zadaj na večvodilski tehniki.

Zapriseženi Jaguarjevci bi najverjetneje pričakovali vsaj dvojna prečna vodila na prednji premi, ampak izza volanskega obroča je ob vseh drugih tehnikalijah to »pomanjkanje« neobčutno. V sredino zadnje preme je postavljen diferencial, ker imajo X-Typi (no, vsaj večina njih) stalen štirikolesni pogon.

Motor in menjalnik sta seveda postavljena rahlo pred prednjo premo, in to prečno, prav tako in enaka kot v Mondeu. No, recimo raje podobna. Šestvaljnik V-oblike s kotom med valji 60 stopinj ima tudi identične notranje mere batov in ojnic, le da ima Jaguar kakih 15 odstotkov večjo moč, kar na koncu znese 144 kilovatov, pa tudi vrtljajev v minuti za to povečano moč mora biti 800 več kot pri Mondeovem motorju. Še podobna analiza z navorom: tega je za slabih 10 odstotkov več, 241 njutonmetrov pa se zgodi pri kar 1250 vrtljajev v minuti počasnejšem vrtenju ročične gredi.

Oba narastka zmogljivosti stalni štirikolesni pogon uspešno požira, taki so pač zakoni fizike. Zmogljivosti takšnega Jaguarja, merjene z mesta, zato morda niso presunljive, morda celo niso vredne imena znamke; ampak mačka je s tem postala vrhunska v spreminjanju smeri in v prilepljenosti na podlago. Boste rekli: luksuzni limuzini, kot je X-Type, ne pristoji divjanje skozi ovinke?

Vzemite v roke kakšno knjigo z Jaguarjevo zgodovino, pa boste izvedeli, da so Jagi krojili LeMans in podobne dogodke. V svojem času, seveda. Ampak zakaj bi naj bilo zdaj bistveno drugače?

No, formula 1 in njihovi rezultati jim niso ravno v ponos, ampak kdo ve, kaj bo tam jutri? Časi so bistveno drugačni kot nekoč, zato mora biti drugačen tudi X-Type. Njegov menjalnik je verjetno eden najboljših nasploh, čeprav je res, da se ne pusti dirkaško hitro pretikati. V sklepanju kompromisov pri podvozju so gospodje inženirji nekaj več poudarka namenili udobju, zato se v tistih zgoraj omenjenih ovinkih X nagiba bolj, kot bi si želeli, ampak nekaj udobja je zato pridobil. Hitri kratki ovinki (tudi zaradi bolj limuzinsko kot športno naravnanega volanskega mehanizma) mu niso najbolj všeč, na dolgih pa je suveren.

No . . X ima dolgo medosno razdaljo, skupaj s stalnim štirikolesnim pogonom pri odvzetem plinu v ovinku pa to pomeni, da mu prednji del rahlo potegne v ovinek, zato zahteva veliko popravljanja z volanom. Sicer ni treba, da je delo bliskovito in sunkovito, ga je pa vseeno več, kot bi si želeli. (Ne)vztrajanje v smeri (v ovinku, do neke mere pa tudi naravnost) torej ni njegova lepša stran. Toda omenjene (malenkostne, zaznavne le zahtevnejšemu vozniku) lastnosti pri poglavju o legi na cesti ne kvarijo splošnega vtisa, piko na i pa postavljajo odlične zavore, ki se zlepa ne pustijo pregreti.

Motor, ki mirno teče v vseh vrtljajih, ima lep zvok in je dobro odziven nad 2000 vrtljaji v minuti, ampak potniški del je (pre)dobro izoliran, tako da stroj tudi v najvišjih vrtljajih s svojim glasom ne dviguje dlak. Kdor se bo v X-Type presedel iz Fordov, mu bodo obvolanske ročice zelo znane, iz Mondea pa mu bo znana tudi postavitev elementov okrog voznika in sovoznika. Ampak v Coventryu (ali morda kje drugje? ) so interier krepko predelali in obdelali ter ga takšnega dvignili na precej višjo raven. Škoda je le, da ima (nesrečni) Rover 75 notranjost na oko precej žlahtnejšo, pa mu tako s tega zornega kota najhujšo konkurenco predstavlja kar znanec s sosednje ulice.

Kdor se bo zapičil v drobnarije, utegne opaziti, da je sicer maloštevilna črna plastika razmeroma cenena, ampak najverjetneje ga bo premamil že najbrž najlepši, vsekakor pa najžlahtnejši obesek za ključe, kar smo jih valjali po žepih. Kromirana mačka se je iz varnostnih razlogov morala umakniti s pokrova motorja, pa je tako našla svoje novo mesto. Zunaj so ostale srebrne mačje glave na zeleni podlagi: na prejšnjem mestu malega kipca (motorni pokrov), na gumbu pokrova prtljažnika ter na sredini platišč. Enake, v rjovenje pripravljene glave pozdravljajo še z volanskega obroča ter z ročice menjalnika.

V lepi bež notranjosti, kjer je usnje (serijsko) namenjeno le volanskemu obroču, se barve in oblika stilizirane mačje glave lepo vklopijo, monotonost pa razbijajo varnostni pasovi in les (ptičji javor! ! ) armaturne plošče, ki so temnejše rjave barve. Tkanina deluje kakovostno, pa tudi ponaredek usnja na delu vratnih oblog, okrog ročice ročne zavore ter na pokrovu (majavega! ) predala med sedežema se zdi na otip prijeten. Še najbolj z armaturne plošče navdušuje avdiosistem; delno zaradi kakovosti zvoka, še bolj pa zaradi lahkost upravljanja - predvsem zaradi maloštevilnih in velikih tipk ter velikega zaslona.

X-Type ni potovalna limuzina. Ne po svojem imidžu, še manj po uporabnosti prtljažnika. Sicer lepo obdelan je ta dokaj nizek in z neravnim dnom, njegova normna litraža (450 litrov) pa obljublja spodobno prostornino, če jo seveda znate izrabiti. Naslonjala ni mogoče podreti in za luknjo za smuči je treba doplačati. Je pač Jaguarje še vedno prijetneje le voziti kot z njim na daljšo pot odpraviti večjo družino.

Voznik bo takoj po prvih metrih opazil mehkost delovanja mehanike: stopalk, volana, pogona. Mehki so tudi sedeži. Motorna elektronika in še bolj sklopka, seveda pa oboje v medsebojni kombinaciji, imata radi mirno vožnjo. Na hitro speljevanje in pretikanje odgovorita s cukanjem, ki ni prijetno. Kdor se zmore vsaj malo vzdržati, tega seveda ne bo (več) opazil. Uživanje v lastništvu in v dinamični vožnji Jaguarja je (še vedno) svojevrsten čar, ki se mu velja prepustiti. Kdor ne poskusi, nekaj zamuja v življenju.

Ampak vseeno: jaguar ni več taka zver, kot je bila. Zdaj je precej bolj domača. Ne praska, ne grize . .

Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc , Aleš Pavletič, Jernej Prelac

Jaguar X-Type 2.5

Osnovni podatki

Prodaja: Summit avto d.o.o.
Cena osnovnega modela: 35.340,51 €
Cena testnega modela: 36.364,86 €
Moč: 144kW (196 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 8,3 s
Največja hitrost: 225 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 9,6l/100km
Garancija: 3 leta brez omejitve kilometrov splošne garancije, 6 let garancije za prerjavenje, 3 leta garancije za lak

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Obvezno zavarovanje: 818,31 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 1.508,10 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 6-valjni - 4-taktni - V-60 ° - bencinski - nameščen spredaj prečno - vrtina in gib 81,6 × 79,5 mm - gibna prostornina 2495 cm3 - kompresija 10,5 : 1 - največja moč 144 kW (196 KM) pri 6800/min - srednja hitrost bata pri največji moči 18,0 m/s - specifična moč 57,7 kW/l (78,5 KM/l) - največji navor 241 Nm pri 3000/min - ročična gred v 4 ležajih - 2×2 odmični gredi v glavi (veriga) - po 4 ventili na valj - blok in glava iz lahke kovine - elektronski večtočkovni vbrizg in elektronski vžig - tekočinsko hlajenje 10,0 l - motorno olje 5,2 l - akumulator 12V, 70 Ah - alternator 130 A - uravnavani katalizator
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa - enokolutna suha sklopka - 5-stopenjski ročni menjalnik - prestavna razmerja I. 3,420; II. 2,140; III. 1,450; IV. 1,030; V. 0,770; vzvratna 3,460 - prestava v diferencialu 3,800 - platišča 6,5J × 16 - gume 205/55 R 16 V, kotalni obseg 1,91 m - hitrost v V. prestavi pri 1000/min 39,1 km/h - rezervno kolo T125/85 R 16 M (Pirelli Spare Tyre) na platišču 4B × 16, dovoljena hitrost 80 km/h
Zmogljivost: največja hitrost 225 km/h - pospešek 0-100 km/h 8,3 s - poraba goriva (ECE) 13,6/7,2/9,6 l/100 km (neosvinčeni bencin, OŠ 95)
Voz in obese: limuzina - 4 vrata, 5 sedežev - samonosna karoserija - spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator - zadaj posamične obese, prečna vodila, vzdolžna vodila, poševna vodila, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator - dvokrožne zavore, spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, servo, ABS, EBD, mehanska ročna zavora na zadnja (ročica med sedežema) - volan z zobato letvijo, servo, 2,7 zasuka med skrajnima točkama
Mase: prazno vozilo 1495 kg - dovoljena skupna masa 2120 kg - dovoljena masa prikolice z zavoro 1500 kg, brez zavore 750 kg - dovoljena obremenitev strehe 100 kg
Zunanje mere: dolžina 4672 mm - širina 1789 mm - višina 1392 mm - medosna razdalja 2710 mm - kolotek spredaj 1522 mm - zadaj 1537 mm - najmanjša razdalja od tal 170 mm - rajdni krog 10,8 m
Notranje mere: dolžina (od armaturne plošče do zadnjega naslonjala) 1650 mm - širina (komolci) spredaj 1460 mm, zadaj 1430 mm - višina nad sedežem spredaj 890-930 mm, zadaj 930 mm - vzdolžnica prednji sedež 900-1100 mm, zadnja klop 860-640 mm - dolžina sedalnega dela prednji sedež 510 mm, zadnja klop 470 mm - premer volanskega obroča 380 mm - posoda za gorivo 61 l
Prtljažnik: normno 452 l

Naše meritve

T = 22 °C - p = 1010 mbar - rel. vl. = 56 % - Stanje kilometrskega števca: 1092 km - Gume: Pirelli P 6000 Powergy
Pospešek 0-100km: 9,7s
1000m z mesta: 30,6s ( 173km/h)
Prožnost 50-90km/h: 12,3 (IV.)s
Prožnost 80-120km/h: 19,3 (V.)s
Največja hitrost: 220km/h (V.)
Najmanjša poraba: 10,4l/100km
Najvišja poraba: 18,2l/100km
poraba na testu: 15,1 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 67,5m
Zavorna pot pri 100km/h: 38,7m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 63dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 62dB
Trušč pri 130km/h v 3. prestavi 70dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 68dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 66dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (360/420)
 • Jaguar je še vedno Jaguar, čeprav stroge in dokaj hladne ocene tega ne izkažejo. So pa po drugi strani jasen pokazatelj, da ni treba, da je avtomobil tehnično brezhiben in popoln, da bi vzbujal skomine. Žal je njegova slabost le ta, da je zelo na meji, ko se sprašujemo, ali je tehnično še vreden žlahtnega imena ali ne.

 • Zunanjost (13/15)

  Zunanjost je soglasno prejela vse možne točke glede videza, pa tudi izdelava je nadpovprečno dobra.

 • Notranjost (99/140)

  Navzgor izstopajo ergonomija, natančnost izdelave in udobje, večina preostalih ocen je med povprečnim in odličnim.

 • Motor, menjalnik (24 /40)

  Čeprav je pogonska mehanika tehnično zelo dobra, smo od nje - še posebej v tem okolju in v avtomobilu s to značko - pričakovali precej več.

 • Vozne lastnosti (83 /95)

  V večini kategorij se je izkazal odlično in le ponekod prav dobro. Vodljivost in lega na cesti sta odlični, vredni imena Jaguar.

 • Zmogljivost (18/35)

  Le povprečna prožnost in podpovprečni pospeški so povsem pokvarili to kategorijo. Jaguar bi moral biti poskočnejši!

 • Varnost (27/45)

  Manjka mu le nekaj malenkosti, na primer tipalo za dež, samozatemnjevalno notranje vzvratno ogledalo (in zunanji) ali ksenonski žarometi.

 • Gospodarnost

  Pri porabi goriva je le povprečen, saj je kombinacija šestih valjev in stalnega štirikolesnega pogona »usodna«. Ima solidno garancijo.

AM ocena: 4,0/5
Užitek v vožnji: 3,0/5
Hvalimo in grajamo
zunanjost
bogata zgodovina
imidž znamke
lega na cesti
udobje med vožnjo
zavore
obesek ključa
nešportna mehanika
nekaj cenenih notranjih materialov
slabo držanje smeri
preskopa serijska oprema
majav notranji sredinski predal