Nissan Navara 2.5 dCi SE

Tisti, ki sedi nekje v državni upravi in je ta vozila poimenoval kot tovornjake vlačilce, je lahko le dvoje: velik šaljivec ali človek, ki se na avtomobile ne spozna. A nič hudega; kdor je pickup vozil in mu je všeč, se na takšno uradniško kategorizacijo gotovo požvižga.

Prenesi PDF testa
Nissan Navara 2.5 dCi SE (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
20. 7. 2006

Naj bo jasno že na začetku: Navara je daleč najbolj avtomobilska med primerjanimi terenci. In ker smo pickupe tokrat ocenjevali bolj kot stroje za užitek kot delovne stroje, je jasno, da je bila ta njegova avtomobilskost tista, ki mu je prinesla največji naskok pred konkurenco (in če pogledate v tabelo, boste ugotovili, da je bil ta naskok res velik). A da ne bo pomote: to seveda ne pomeni, da je Navara hkrati tudi najslabši ali bog ne daj najmanj vzdržljiv terenec.

Prav nasprotno: če smo natančni, sta le dva tekmeca povratek z zahtevnega preizkusa v Ljubljano prenesla povsem brez (bolj ali manj trajnih) težav. In Navara je bila eden izmed dvojice. Sicer pa: če se komu zdi na pogled ’premehka’, naj si še enkrat prebere test (v drugi letošnji številki). Avto, ki zna leteti tako kot Navara in vse skupaj prenesti povsem brez posledic za mehaniko, je dovolj klen, da ga je mogoče brez težav pognati po še tako razritem terenu.

Navarin štirikolesni pogon sicer ni vrhunski (saj ne premore prednje in zadnje diferencialne zapore), se pa pohvali s podobnimi lastnostmi kot večina sodobnih tekmecev: priklopljivost s pritiskom (oziroma v tem primeru z vrtenjem) na gumb, v osnovi gnana zadnja kolesa in reduktor. Dovolj za večino terenov, ki bi jih Navara lahko vsaj teoretično videla v rokah povprečnega uporabnika. In ker so s tekmeci (razen z Mitsubishijem) primerljive terenske lastnosti, je jasno, da je Navara kot terenec povprečna. To bi bilo slabo, če bi bila (le) povprečna tudi na cesti, a ker se zna na asfaltu obnašati skoraj kot malo bolj neroden osebni avto, je skupni seštevek uporabnosti daleč pred tekmeci.

Tam, kjer sta Mazda in Toyota že krepko zadihani, se Navara šele komaj razživi. Še ko sape zmanjka tudi Mitsubishiju, Navara še kar nabira hitrost. Razlika v končni hitrosti med njima sicer ni velika, je pa očitna razlika, kako prideta do tja. Sicer pa, le kaj bi drugega pričakovali: konec koncev ima Navara najzmogljivejši (pa čeprav ne tudi prostorninsko največji) motor, ki se hkrati izkaže tudi za najbolj uglajenega. In skupaj s Hiluxovim se je izkazal tudi za najvarčnejšega (pa čeprav bi kaj takega takole na pamet prej pričakovali od Mitsubishija).

Kombinacija teh motornih zmogljivosti in šeststopenjskega ročnega menjalnika (ki se, mimogrede, izkaže tudi z najboljšim občutkom med tekmeci) je pač nepremagljiva. Poleg tega se je Nissan izkazal tudi z najnatančnejšim volanom in podvozjem, ki na terenu zmore veliko, dobro blaži neravnine (pa čeprav lahek zadek tudi pri zmagovalcu tega primerjalnega testa pomeni kak poskok zadnje osi), in se hkrati tudi med ovinki znajde dobro - še posebej če so ti makadamski, voznik pa športno razpoložen.

Da želi biti Navara ’vsakdanji’ pickup, dokazuje tudi s svojo notranjostjo. Sedanje za volanom je med vsemi petimi še najbližje tistemu, kar lahko človek izkusi za volanom osebnega avtomobila - ali pa vsaj, recimo, limuzinskega kombija. Lepo bi bilo sicer, če bi Nissanovi oblikovalci potnikom naklonili kak odlagalni prostor več (in nekatere izmed njih naredili uporabne, saj nizki in zaobljeni robovi pomenijo, da stvari vse prerade potujejo po kabini).

Sedeži so udobni, ergonomija (z upravljanjem samodejne klimatske naprave vred) sprejemljiva, počutje za volanom pa ne izdaja, da se za drugo sedežno vrsto skriva keson (ki sodi med večje v razredu), ki bi mu zaželeli le kako odporno gumijasto-plastično prevleko. Počutje na zadnji klopi ni vrhunsko, je pa boljše kot v večini tekmecev. In ker bo pot do cilja zaradi mehanike trajala manj kot pri tekmecih, bodo potniki tam še toliko bolj zadovoljni.

Sicer pa: točke povedo svoje in dvoma ni: če kupujete takšno vozilo za lastne potrebe in ne za to, da bi se z njim prevažali delavci, ki (recimo) v odročnih krajih popravljajo vodovod, (in če ste se zmožni sprijazniti s ceno), je Navara (daleč) najboljša izbira. Pika.

Peter Kavčič, Vinko Kernc, Dušan Lukič, Aljoša Mrak

Foto: Aleš Pavletič

Nissan Navara 2.5 dCi SE

Osnovni podatki

Prodaja: Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Cena osnovnega modela: 31.597,40 €
Cena testnega modela: 32.148,22 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 128kW (174 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,4 s
Največja hitrost: 170 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 8,5l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - vrstni - gibna prostornina 2488 cm3 - največja moč 128 kW (174 KM) pri 4000/min - največji navor 403 Nm pri 2000/min.
Prenos moči: gume 255/70 R 16 T (Continental ContiTrac).
Zmogljivost: največja hitrost 170 km/h - pospešek 0-100 km/h 11,4 s - poraba goriva (ECE) 10,7/7,3/8,5 l/100 km.
Voz in obese: prednja prema - posamični obesi, vzmetni nogi, po dve trikotni prečni vodili, stabilizator - zadnja prema - toga prema, listnati vzmeti, teleskopska blažilnika.
Mase: prazno vozilo 2038 kg - dovoljena skupna masa 2805 kg.
Zunanje mere: dolžina 5220 mm - širina 1850 mm - višina 1784 mm.
Notranje mere: skupna notranja dolžina 1670 mm - širina spredaj/zadaj 1490/1490 mm - višina spredaj/zadaj 940-980/940 mm - vzdolžnica spredaj/zadaj 880-1090/940-690 mm - posoda za gorivo 80 l.
Prtljažnik: daljina x širina (skupna širina) 1500x1100 (1500 mm) mm.
Ocena skupaj (318/420)
 • Če se ozrete v tabelo z ocenami, bo jasno, zakaj je Navara najboljša: zato ker je najboljša v večini ocenjevanih kategorij in ker je pri vrhu tudi pri preostalih - pa še nobenih resnih pomanjkljivosti, ki pestijo tekmece, nima.

 • Zunanjost (13/15)

  None

 • Notranjost (112/140)

  None

 • Motor, menjalnik (35 /40)

  None

 • Vozne lastnosti (71 /95)

  None

 • Zmogljivost (31/35)

  None

 • Varnost (30/45)

  None

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 5/5
Hvalimo in grajamo
motor
šeststopenjski menjalnik
zmogljivost
odlagalne površine
keson brez zaščitne obloge
cena