Renault Megane Berline

Skeptik ne bo zaupal v skromne, suhoparne številke, zapisane v tehničnih podatkih. Zato iz prve roke: dovolj! Ne premalo, ne preveč; dovolj.

Prenesi PDF testa
27. 6. 2009

Še posebej ko teče beseda o manjših avtomobilih, velja, da Francozi, konkretno pa Renault, izdelujejo zanimive in dobre avtomobile, le da so ti pač – in k sreči – drugačni od nemških.

Da ne bi zaplavali predaleč nazaj in če preskočimo Renaulta 9 ter 11, je treba omeniti Devetnajstico; ta je bila še posebej všeč Nemcem, in če je všeč Nemcem, je (vsaj v Evropi) to dobro izhodišče za izdelek. Nemški trg je namreč daleč največji in (velike) številke pomenijo uspeh.

Mégane druge generacije je pomenil oblikovalsko prelomnico; nihče doslej si v tako kritičnem razredu (jasno, »če pogoriš tu, si mrtev«) ni drznil na trg pripeljati tako drzno oblikovanega avtomobila.

Tisti, ki se držijo klasike, so dolgočasni, a igrajo na karto zanesljivosti; tisti, ki se držijo trendov, so uspešni, a jutri pozabljeni; in tisti, ki imajo 'cohones' (v španskem pogovornem jeziku izraz za moda, jajca), morda doživijo odpor, se pa vpišejo med večne oblikovalske izdelke. Mégane II spada v to, tretjo skupino.

To nas pripelje k obliki tretje generacije. Le Quément je odšel v pokoj, še prej pa je moral umiriti svoje vizije. Izhajajoč iz tega je videz tega Renaulta logičen: ohranja nekaj avantgardnosti, a se približuje klasiki. Z oblikovalskega stališča: škoda. Z zornega kota prodaje: (verjetno) dobra poteza.

Če bi hoteli na podoben način komentirati videz notranjosti, bi bile besede zelo podobne kot pri opisovanju zunanjosti. Se pravi: manj ekstravagance, več klasike. Pravzaprav še najbolj izstopajo merilniki, ki niso podobni nobenim doslej videnim.

Edini analogni je za motorne vrtljaje (levo), v sredini je digitalni za hitrost, desno pa sta dva digitalna (temperatura hladilne tekočine, količina goriva), ki simulirata obliko analognih. Skrajno desno so cifre podatkov potovalnega računalnika. Celota je povsem nesimetrična, kar sploh ne moti, morda koga zmoti barvna neusklajenost ali neusklajenost uporabljene tehnike in načinov prikaza. Manj varni pa zaradi tega v vožnji ne boste.

Za živčne voznike znajo pri Renultu ob pomoči Renault Sporta zares dobro poskrbeti, sicer pa merijo predvsem na povprečne uporabnike avtomobilov. Na tiste, ki potrebujejo vozilo za prevoz, pa niso neki tehniki, dirkači ali kaj podobnega. Morda esteti, ni pa nujno.

Zato ima lahko takšen Mégane daleč najpametnejši ključ, ki mu sploh ni treba videti luči dneva (ali noči), da bi vstopili v avtomobil in se odpeljali. Tudi zakleniti se zna sam, in to ob pravem trenutku. Zato se vse štiri bočne šipe samodejno pomikajo v obeh smereh, če tako hočete. Zato je klimatska naprava dobra, njena samodejnost pa tristopenjska (nežno, srednje in hitro), kar pride v praksi pogosto prav.

Zato je ambient prijeten, ergonomija zelo dobra, sedeži pripravno bočno oprijemljivi in udobni, morda pa malce (pre)mehki, a to je pač francoska šola. Zato je osrednji del armaturne plošče logično razdeljen v dva dela – klimatski in avdio. Zato prav ta avdiosistem lahko preprosto krmilite s preizkušeno desno zavolansko ročico.

Zato je mogoče štiri gumbe (oziroma dva preklopna) na volanskem obroču, ki so namenjeni tempomatu, preprosto krmiliti s palcema, čeprav niso osvetljeni. Intuicija. Zato se pokaže odprtina za dolivanje goriva, že ko odprete vratca na karoseriji, pa zadeva vseeno tesni. Verjetno je zato tudi stopalka zavore mehka, zaradi česar se je treba privaditi na drobno doziranje zavorne sile.

Nekaj davka je – kot vsepovsod – treba plačati. Okrasna 'kovinska' obroba zvočnikov na armaturni plošči neprijetno odseva v zunanjih ogledalih, predal(čk)ov bi si zaželeli nekaj več, notranja osvetlitev je preskopa (od neosvetljenih ogledalc v senčnikih do slabo osvetljene zadnje klopi) in vidljivost okrog vozila (še posebej nazaj! ) je verjetno med slabšimi med njemu podobnimi. Dvakrat razmislite, preden rečete ne zvočnemu parkirnemu pripomočku.

Zato je karoserija štirivratna, podvozje udobno, sistem Brake Assist zelo divji, menjalnik zelo dober za normalno uporabo (večjih pričakovanj in zahtev pa voznik ne sme imeti), motor pa 'le' 1, 5-litrski turbodizel. Če seveda gledamo konkreten avtomobil, ki ga vidite na pričujočih fotografijah.

Zmotno je mnenje, da je takšen motor (za ta velikostni razred) le zaradi nenavadno majhne prostornine – premajhen. Krivulji kažeta lepo razmerje in dobro prekrivanje zadostnega navora in moči, zato je za vožnjo dovolj zmogljiv; za mesto, za podeželje, za daljšo pot s prtljago in po avtomobilski cesti.

Takrat (ali pa pri vožnji navkreber) hitro izgubi svojo živahnost in se, jasno, prej utrudi kot večji motorji v isti karoseriji, vseeno pa z njim ni treba biti prvi v koloni. Pravzaprav ima eno samo pomanjkljivost: njegova majhnost je zahtevala določeno uglašenost (ki na koncu prinese omenjeni krivulji navora in moči), kar pa je prineslo tudi nekoliko slabšo odzivnost na stopalko plina. Na to se je pač treba privaditi, boli pa ne.

Zmotno je tudi mnenje, da je majhen motor, zmogljivostno prilagojen večji karoseriji, glasen, tresoč in požrešen. S truščem ne izstopa (ali bolje: ne moti), poraba pa je ugodna celo ob priganjanju. Če smemo verjeti potovalnemu računalniku, se trenutna poraba nikoli ne dvigne nad 20 litrov na 100 kilometrov, pa še to se zgodi le v nižjih prestavah, pri nizkih motornih vrtljajih in pri polnem plinu.

V povprečju to lahko na koncu pomeni tudi dobrih šest litrov na 100 kilometrov, največ pa je (na našem preizkusu na enem od daljših merjenj) znašala 9, 5 litra na 100 kilometrov.

Motor se rdeče barve ne boji, saj je 'prepovedano' polje na merilniku vrtljajev obarvano rumeno – pri 4.500 vrtljajih v minuti. Če je cesta ravna, avtomobil pa ne preveč naložen, se do tja zavrti celo v peti prestavi, takrat pa merilnik hitrosti pokaže okrog 180 kilometrov na uro. Kar pomeni, da vzdrževanje dovoljene avtocestne hitrosti ni kakšen poseben projekt prošnje voznika ter lovljenja ugodne vlažnosti in temperature zunanjega zraka.

Zato si upam trditi: takšen Mégane ponuja vsega dovolj: prostornosti, ekstravagance, sodobnosti, ergonomije, udobja in zmogljivosti. Dovolj. Ne preveč, ne premalo. Dovolj. In to je za marsikoga – dovolj.

Vinko Kernc, foto: Matej Memedović

Renault Megane Berline 1.5 dCi (78 kW) Dynamique

Osnovni podatki

Prodaja: Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Cena osnovnega modela: 18.140 €
Cena testnega modela: 19.130 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 78kW (106 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 10,5 s
Največja hitrost: 190 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,6l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – gibna prostornina 1.461 cm? – največja moč 78 kW (106 KM) pri 4.000/min – največji navor 240 Nm pri 1.750/min.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 6-stopenjski ročni menjalnik – gume 205/55 R 16 H (Michelin Pilot Sport).
Zmogljivost: največja hitrost 190 km/h – pospešek 0–100 km/h 10,5 s – poraba goriva (ECE) 5,6/4,0/4,6 l/100 km.
Mase: prazno vozilo 1.215 kg – dovoljena skupna masa 1.761 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.295 mm – širina 1.808 mm – višina 1.471 mm – posoda za gorivo 60 l.
Prtljažnik: 405–1.162 l

Naše meritve

T = 24 °C / p = 1.290 mbar / rel. vl. = 31 % / Stanje kilometrskega števca: 3.527 km
Pospešek 0-100km: 11,3s
402m z mesta: 18,0s ( 127km/h)
Prožnost 50-90km/h: 7,5/11,9s
Prožnost 80-120km/h: 11,0/13,3s
Največja hitrost: 190km/h (VI.)
poraba na testu: 9,5 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 38,7m
AM meja: 40m
Ocena
  • Od A do B brez stresa, s čednim, sodobnim in varnim avtomobilom ob ne prevelikih hitrostnih zahtevah. Prepoznavna oblika, čeprav ne več tako ekstravagantna kot v prejšnji generaciji. Družinski.

Hvalimo in grajamo
zunanji videz
motor: poraba, mirnost teka, zmogljivosti
pametni ključ
klimatska naprava
notranji ambient
pokrovček za gorivo
ergonomija
vidljivost nazaj
notranja osvetlitev
preveč izrazita pomoč sistema BAS
premalo predal(čk)ov
odzivnost motorja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri