Test: BMW i7 xDrive60Test: BMW i7 xDrive60 - Zakaj? Ker lahko!

V večni tehnološki bitki nemških predsedniških limuzin smo videli že kar nekaj šovinističnih ekscesov, za najnovejšo »Sedmico« pa so Bavarci iz rokava potegnili ase, s katerimi je serija 7 morda celo prvič doslej postala tehnološko merilo avtomobilske industrije.

8. 9. 2023

Čeprav so - vsaj zame in za številne druge avtomobilske ljubitelje - skoraj vse avtomobilske novosti zanimive in zabavne, peščica modelov vedno štrli iz povprečja. Recimo najnovejši Porsche 911, Volkswagen Golf, Range Rover in Ferrarijev športnik s sredinsko nameščenim osemvaljnikom. Ne samo zaradi fascinantnih inženirskih dosežkov, pogumnih oblikovnih potez ali ekskluzivnih konkurenčnih prednosti, temveč tudi zato, ker postavijo merila in smernice, ki jim morajo tekmeci v njihovih razredih slediti še naslednjih osem do deset let.

Upravičeno bi lahko trdil tudi, da je od zgoraj omenjenih modelov pomembnejša le še nemška »sveta trojica«. V zadnjih, recimo 30 letih skoraj nobena novost namreč ne pritegne toliko pozornosti čez celotno avtomobilsko industrijo kot najnovejši BMW serije 7, Mercedes razred S in Audi A8. To pa zato, ker njihove smernice ne vplivajo samo na njihov razred, temveč razkazujejo dobrote, ki bodo čez kakšno desetletje krasile tudi vse »povprečne« avtomobile. Tokrat so na vrsti pri BMW, ki so nalogo o konkurenčni prednosti vzeli tako resno, kot je njihova tekmeca že dolgo nista, rezultat pa je … bom rekel le: zanimiv.

Elektrika ima veliko smisla … v teoriji

Vidiš tisti »i« pred številko 7? Da, nova Sedmica je zdaj lahko tudi povsem električna. Preden nadaljujem o smiselnosti takšne odločitve, brez skrbi, to ne bo edina pogonska možnost pri novi Sedmici. Tiste, ki pred številko ne bo krasila črka »i«, bo pri nas lahko poganjal tudi običajni dizelski ali priključni hibridni bencinski pogonski sklop. V bolj razumnih in okoljevarstveno manj zahtevnih državah se najde še kakšna možnost več.

A prihodnost je zdaj, zato se bom vrnil na elektriko. V teoriji so tišina, prožnost in uglajenost takšnega električnega pogona seveda popolni za uresničitev in napredek ideologije velike »predsedniške« limuzine. Za volanom so takšne prednosti takoj občutne in povsem razumne. Nevsiljivost električnega pogona se dobro poda karakterju vozila in vožnjo naredi še bolj sproščujočo. Enako velja za linearnost pospeška, ki je brez posredovanja menjalnika še toliko bolj prijazen za človeško telo in manj agresiven za potnike, ki se želijo počutiti kot v dnevni sobi.

Kljub prepričljivim naslovnim številkam pri testnem modelu z oznako xDrive60, ki znašajo kar 400 kilovatov moči in 745 njutonmetrov navora, se te na srečo ne občutijo nič kaj športno, obenem pa več kot dovolj zmogljivo. Občutek v pedalu za plin (ali je zdaj že čas, da rečem – elektriko?) je mehak in predvidljiv, zato se tudi v mestu brez težav speljuje uglajeno in brez neželenih sunkov v hrbet. Seveda, ko si želiš umirjene vožnje, lahko hitrost ob polni sili nabere tudi zastrašujoče hitro za tako veliko in težko limuzino. Hitrost, ki jo zaradi tako dovršene izolacije voznika od zunanjih dejavnikov včasih kar težko dojameš, če ne spremljaš merilnika hitrosti; dokler te ne preseneti oster ovinek in sila, ko je na vrsti zaviranje v avtomobilu, ki se z opremo spogleduje že skoraj s tremi tonami.

Pa vendar se mi elektrifikacija v takšnem avtomobilu še vedno zdi precej nesmiselna. Sedmico vendarle še vedno razumem kot potovalno limuzino, uničevalko neskončnih »autobahnov«, in ne kot najbolj dimenzijsko optimalno mestno vozilo ... Vendar v taki nalogi tudi ob zmernih zahtevah ne zmore niti 500 kilometrov dosega? Elektrika že zdaj spada v veliko avtomobilov, v velike, potovalne limuzine – se mi še vedno zdi – pač ne ali vsaj ne še. Razen če z njo upravlja osebni šofer, ki bo vedno poskrbel za optimalno napolnjenost baterije. Sladek problem.

A seveda ima lahko lastnik s takšnim avtomobilom tudi druge zahteve in želje, zato bom svoja prepričanja postavil na stran in izpostavil dve drugi težavi, ki ju prinese baterijski električni pogon. Najbolj očitna je seveda dodatna teža velikega baterijskega sklopa, zaradi katere se dobro opremljen i7 že nevarno približa trem tonam. To ni ovira samo z vidika dinamike, temveč predvsem zaradi (pre)obremenitve vzmetenja. Ne me razumeti narobe, to seveda blaži izjemno impresivno, bolje kot 99 odstotkov drugih avtomobilov, in v kabini se občutijo le najbolj grobi cestni odseki.

A ko njegovo delo primerjam z neposrednimi tekmeci, mu zmanjka tisti zadnji odstotek uglajenosti. In v tem razredu so harmonija, predvidljivost gibanja in izničevanje sil bolj pomembni kot skoraj vse drugo. Na večjih grbinah se čuti težnostni udarec avtomobila, pri več zaporednih nepravilnostih pa, delno tudi zaradi težkih koles, delovanje vzmetenja izgubi harmonijo in se tresljaji začnejo prenašati v kabino. Posledično se na potnike prenese več vertikalnih in vzdolžnih sil, kot bi se jih sicer. Tudi bočnega naklona je v dinamičnih kombinacijah – saj ne da jih bo v izobilju – več, kot bi si želel.

Na zadnji sedež ali za volan?

Občutek »plavajoče ladje« mi je velikokrat zelo všeč, vendar v tem primeru problem še dodatno potencira zvočna izoliranost električnega pogona. Kako? Vem, vem, zveni ironično. Potniki v takšnem avtomobilu bodo namreč več časa preživeli za ekrani kot s pogledom na cesto, telo pa za dojemanje sil potrebuje vsaj slikovno ali zvočno razlago. Posledično bo pri uživanju na zadnjih sedežih lažje prišlo do slabosti med vožnjo kot pri termično gnanih tekmecih. Kot recimo pri potnikih na avtobusu, ki ne spremljajo zunanjega dogajanja. Ali na hitrih japonskih vlakih, le z bolj nepredvidljivimi bočnimi sunki. Kar nekoliko uniči namen tako prestižne in tehnološko zapolnjene limuzine, mar ne?

Sem se pa za volanom nove Sedmice zato počutil toliko bolje. Kljub izrazitemu tehnološkemu napredku se spredaj nikoli nisem počutil izgubljenega. Vsa programska oprema je zasnovana intuitivno, sploh če ste se že vozili v katerem od modernih modelov BMW. Tudi bližnjičnih stikal je še vedno dovolj, vključno z vrtljivim krmilnikom iDrive, s katerim je mogoče upravljati infozabavni sistem (tega lahko po želji upravljate tudi na dotik).

Čeprav bi si v takšnem avtomobilu želel še kakšno stikalo več, že zaradi premijskega občutka in taktilnosti kakovostnih stikal, ki so včasih krasili takšne razrede, pa je kabina v Sedmici še vedno »staromodno najprijaznejša« od vseh tekmecev, v najboljšem pomenu besede. Enako velja za asistenčne sisteme, ki so že zelo samostojni in zanesljivi ter – ko si tega želiš – dobro sodelujejo z voznikom in niso preveč invazivni. Vključno s sistemom razširjene resničnosti, ki v živo sliko uspešno prikaže navigacijske usmeritve in preostala navodila, da nikoli več ne zgrešiš izvoza niti v neznanem okolju.

Kot otrok na zadnjih sedežih bi bil že nad igričarsko grafiko povsem navdušen. Pa samodejno odpirajoča se vrata v slogu Rolls-Roycea, ki s senzorjem izmerijo razdaljo do ovire in se vedno odprejo le toliko, kot prostor dovoli (brez skrbi, še vedno jih lahko odpirate tudi ročno). Še lažje bi me zamotil ogromni pas interaktivne ambientalne osvetlitve in osvetljena panoramska streha. Seveda pa v resnici sploh ne bi gledal naprej, ker potnike zadaj zdaj zamoti 31,3-palčni televizor.

Zasloni, zasloni in še enkrat zasloni!

Televizor, v avtomobilu!? Da, to je kar velik korak naprej od tistih malih zaslonov na hrbtni strani sedežev in morda celo najbolj navzven opazen tehnološki preskok nad tekmeci. Sedem na zadnji desni sedež in začnem brskati po ekranu na vratih. Da, zadaj dobi vsak svoj 5,5-palčni zaslon na dotik še na vratih, s katerim upravlja glavni zaslon in številne druge nastavitve, kot so sedeži, medijske vsebine, ambientalno osvetlitev, senčnike in tako dalje. Še lažje je, če zaposliš zvočno asistentko, ki deluje brezhibno. Najprej si seveda nastavim predsedniški ležalnik, za kar potrebujem le en klik. Priročno. Sovoznikov sedež se premakne naprej in mi na hrbtni strani ponudi počivalo za noge, medtem ko se moj sedež spremeni v ergonomično popoln fotelj, iz katerega me bo moral nekdo izvleči na silo.

Seveda si vklopim še prezračevanje in masažo, da bom lahko osredotočeno ocenil izkušnjo kina. Vklopim »Theatre Mode« ('kino način') in vsi senčniki okoli mene se zaprejo, da sončna svetloba ne zmoti pogleda na zaslon (tisti na zadnjem steklu pa mora biti zaprt, da barve z ekrana ne motijo drugih udeležencev v prometu). Ambientalna svetloba se spremeni v neopazno bež, motorna melodija Hansa Zimmerja se izklopi, da ne moti mojih pretočnih vsebin. Spusti se zaslon in mi ponudi na izbiro: Bi gledali Netflix, YouTube, mogoče Prime Video? Igrali igrice? Preko povezave HDMI si lahko priklopim tudi zunanji vir. S klikom na zaslon izberem Netflix. Nekaterih programov ni mogoče upravljati na dotik, zato kot »miško« uporabim zaslon na vratih.

Šviganje pogleda je nekoliko nerodno in priznam, da mi je bila rešitev premičnega tabličnega računalnika za upravljanje takšnih funkcij v prejšnji generaciji bolj priročna. Tudi odzivnost teh kontrolnih zaslonov ne bo sledila nadobudnim prstom tehnološko izurjenih posameznikov. A po nekaj minutah nastavitev po želji je počutje na zadnjem sedežu zares izjemno. Sproščujoče, domače, udobno. Z dodatkom 1965-vatnega zvočnega sistema s 35 zvočniki in »visokotonci« iz sintetičnih diamantov sem se po vožnji, če sem le imel čas, usedel še na zadnje sedeže in pogledal novo epizodo serije. Filme sem raje gledal v avtomobilu kot doma. Prvič, da nisem tarnal, ko sem na polnilnici čakal, da se napolni baterija s 102 kilovatnima urama zmogljivosti.

Boljša hiša kot avto?

In ker je avto električen, lahko v filmu, klimi in masaži uživaš kjer koli in kadar koli, brez delujočega motorja. V termično gnani Sedmici bi bil kino zaslon verjetno manj smiselno doplačilo, sploh ker se govori, da programska oprema Amazon Fire ne bo na voljo v vseh državah, in mogoče se bomo tudi pri nas morali zadovoljiti le z vsebinami iz zunanjega predvajalnika preko povezave HDMI.

Nova iSedmica pa je brez dvoma najboljši avto vseh časov, če jih ocenjujem v nepremičnem stanju. Dobrih dvesto tisočakov za hišni kino? Ogromno za avto, ampak že ceneje kot večina ljubljanskih stanovanj. Pregovor pravi, da se v avtomobilu lahko spi, hiše pa ne moreš voziti. Šalo na stran, vsa ta tehnologija je res precej bolj navdušujoča na mestu kot med vožnjo. Velik zaslon je postavljen pogledu navzgor in vstran, kar dolgoročno ni najbolj udobno. Zaradi zastrtih zaves ter pogleda naprej in prej omenjenih težav neslišnega gibanja je film med vožnjo res popoln recept za slabost, zato je takšen zaslon med vožnjo v resnici manj prijeten kot tisti majhni »iPadi«, pričvrščeni na sedeže.

Kljub skoraj popolnemu ambientu zadaj je električna i7 še vedno limuzina, v kateri sem med vožnjo raje sedel za volanom. Celoten presežek tehnologije, čeprav impresiven, je po mojem mnenju že presegel mejo koristnega, uporabnega in je tu tudi ali predvsem za pritegnitev pozornosti in prepričevanje pri prodaji. Čeprav je seveda jasno, da obstajajo tudi premožni kupci, ki iščejo tudi takšne nadgradnje in posebne tehnološke sladkorčke. Le kdo vas namreč ne bo zavistno pogledal, če je v avtomobilu nad prilagodljivimi masažnimi sedeži nameščen še 31-palčni televizor z ločljivostjo 8000 slikovnih točk? V tem trenutku je s stališča tehnologije in dojemanja prestiža ta model skoraj zagotovo na prvem mestu v svetu limuzin. Ne samo pred cenovno enakimi, ampak tudi pred kakšnim bolj veličastnim RR Phantomom.

Napake, ki to v resnici niso

Velikostni prirastek je ob neposredni primerjavi že s podaljšano Sedmico prejšnje generacije skoraj smešen. Ne samo v dolžino, temveč tudi v višino, predvsem na ravni motornega pokrova. V dolžino zdaj meri že 5391 milimetrov, s čimer se je podaljšala za več kot 15 centimetrov, v višino pa jih je pridobila skoraj osem. Prostorsko se mi zdi, da so dimenzije sicer odmerili izvrstno, v salonskem sedežu bo namreč udobno tudi »dvometrašem«, in vredno je vedeti, da je zdaj na voljo le še ena dolžinska izvedba – nič več podaljšane verzije z oznako L.

Saj ne da jo bo zdaj še kdo potreboval. Kljub prirastku pa se mi zdi, da nima zdaj nobene dodatne impozantnosti na cesti, s katero je nekoč izstopal. Tudi v dvobarvni shemi pogledov ne pritegne toliko, kot bi pričakoval. Sicer pa – si še lahko v njej predstavljate Jasona Stathama v vlogi Transporterja? Tako 'kul' kot v sedmici serije E38 zagotovo ne bi bil več ...

Naj še spomnim, da je vse moje komentarje in pomisleke treba vzeti z zdravo mero cinizma, ker nova Sedmica vendarle spada med zgornji odstotek najboljših avtomobilov na svetu. In ko avto skoraj vse naloge opravi z odliko, je treba pravzaprav za kritični zapis že kar iskati dlako v jajcu. Sedmica je izjemen inženirski dosežek, ki bo zagotovo navdušil in zadovoljil še tako zahtevnega avtomobilskega uporabnika. Pri BMW so z velikim korakom naprej prehiteli tekmece in zares postali novo tehnološko merilo v avtomobilski industriji. In ker se trendi nadaljujejo, lahko odgovor tekmecev pričakujemo kmalu. Nisem se še odločil, ali se jih veselim ali sem prestrašen. Namreč, kako za vraga bodo presegli to? 

Preberite še: Tako si Bavarci predstavljajo prihodnost znamke (FOTO)

BONUS VIDEO: BMW Serije 7 je novo merilo avtomobilskega prestiža in ekscesov – poglejte si tehnološke igračke, s katerimi navdušuje

BMW i7 xDrive60

Osnovni podatki

Prodaja: BMW GROUP Slovenija
Cena testnega modela: 224.416 €
Cena osnovnega modela s popusti: 139.900 €
Cena testnega modela s popusti: 224.416 €
Moč: 400kW
Pospešek (0-100 km/h): 4,7 s
Največja hitrost: 240 km/h
Garancija: 3 leta splošnega jamstva brez omejitve kilometrov, 8 let jamstva na visokonapetostne baterije, 3 leta za lak, 12 let na prerjavenje.
Servisni pregled na 12.000 km / 12

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Gorivo: 2.752 €
Gume (1) 2.752 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 149.611 €
Obvezno zavarovanje: 5.040 €
Skupaj 159.861 € (strošek na km: 1,60 €)

Tehnični podatki

Motor: elektromotorja – nameščena spredaj in zadaj – največja moč 400 kW – naj- večji navor 745 Nm.
Baterija: 101,7 kWh (neto)
Prenos moči: motorja poganjata vsa štiri kolesa – 1-stopenjski samodejni menjalnik.
Zmogljivost: največja hitrost 240 km/h – pospešek 0–100 km/h 4,7 s – poraba električne energije (WLTP) 19,6–18,4 kWh/100 km – električni doseg (WLTP) 591–625 km – čas polnjenja baterije AC 22 kW: 5 h 30 min; DC 195 kW: 34 min (80 %).
Voz in obese: limuzina – 5 vrat, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, zračne vzmeti, trikotna prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, zračne vzmeti, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne (prisilno hlajene), ABS, električna parkirna zavora – volan z zobato letvijo, električni servo.
Mase: prazno vozilo 2.640 kg – dovoljena skupna masa 3.250 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 2.000 kg, brez zavore: 750 kg – dovoljena obremenitev strehe: n. p.
Zunanje mere: dolžina 5.391 mm – širina 1.950 mm – višina 1.544 mm – medosna razdalja 3.215 mm – kolotek spredaj 1.714 mm – zadaj 1.735 mm – rajdni krog 12,3 m
Prtljažnik: 500 l
Ocena skupaj (534/600)
 • Sedmica je zares navdušujoč inženirski in tehnološki dosežek. Uresniči številne znanstvenofantastične ideje, ki jih v avtomobilih še pred nekaj leti nismo pričakovali, in postavi novo merilo v luksuznem segmentu. Vsaka kritika je v resnici le prisilno iskanje nepopolnosti, saj je razumna meja avtomobilske tehnologije in prestiža zdaj že drastično presežena.

 • Kabina in prtljažnik (104/110)

  Nova Sedmica je tokrat na voljo le v eni dolžinski izvedbi, a je dimenzijski in prostorski prirastek poskrbel za dobro umerjeno kabino, v kateri bo dovolj zračno tudi dvometrašem.

 • Udobje (105 /115)

  Pri BMW-ju so definicijo avtomobilskega udobja spisali na novo in stopničko mojih pričakovanj luksuznega razreda premaknili še višje kot kateri koli avtomobil doslej. Zvrhana mera uporabne in intuitivne tehnologije ter najboljših materialov poskrbita, da se kot potnik v kabini počutiš sproščeno, varno in domače.

 • Pogonski sklop (65 /80)

  Čeprav bi se v termično gnani Sedmici verjetno počutil še malo udobneje in bolj sproščeno, obstajata karizma in prostor za tako uglajen in zvočno nevsiljiv električni pogon v svetu šoferskih limuzin.

 • Vozne lastnosti (85 /100)

  Uglajenost in linearnost električnih pospeškov je v senzaciji vozniške izkušnje »lebdeče« limuzine še kako dobrodošlo, tudi dinamične sposobnosti presežejo vsa razumna pričakovanja za tak razred. Vseeno se mi zdi, da prekomerna teža preveč vpliva na harmoničnost vzmetenja in blaženja, ki nekoliko odstopa od najbližjih tekmecev.

 • Varnost (105/115)

  Vrhunec tehnologije in inženirske zasnove ne zahteva dodatne razlage, se pa voznik večkrat sooči z omejeno preglednostjo. Ob spuščenem televizorju se vzvratno seveda ne vidi ničesar, v polni postavitvi zadnjega salonskega sedeža pa skrčen sovoznikov sedež še dodatno ovira pogled proti desni, včasih celo zakrije pogled v ogledalo.

 • Ekonomičnost in okolje (70 /80)

  Zmerna vožnja omogoči približno 400 kilometrov realnega dosega ob polnem izkoriščanju vseh tehnoloških presežkov. Izguba vrednosti pa bo prestrašila marsikoga. Prestižne limuzine se namreč nikoli niso odrezale dobro, kombinacija z elektriko pa bo vrednost bržčas »potonila« še malenkost hitreje.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 4/5
 • Kljub popolnemu salonskemu ambientu zadaj se zaradi tišine in nepredvidljivosti sil električnega pogona kot potnik nisem počutil tako stoodstotno sproščenega, kot bi se lahko. Raje sem sedel za volan, kjer bi lahko stotine kilometrov odpeljal z največjim užitkom. Če bi mi to doseg le dovoljeval. In čeprav je vozniška izkušnja tako spredaj kot zadaj ena izmed najboljših v avtomobilski industriji, priznam, da sem bil nad i7 še za odtenek bolj navdušen v nepremičnem stanju, ko sem lahko v miru užival v domačem kinu.

Hvalimo in grajamo
Neprimerljiva tehnologija
Izbor zanimivih materialov
Vrhunsko udobje sedežev
Kino izkušnja, tudi ko si na mestu
Preglednost
Intuitivnost upravljanja zadnjih zaslonov
Občutljivost sedežev iz kašmirja
Občutek teže vozila