Kako bi se primerjalni test lahko končal tragično za Kio Rio (in njenega voznika)

Ali kako je hrvaški novinarski kolega rešil navidez nerešljivo situacijo, nastalo zaradi voznice s telefonom v roki.

Kako bi se primerjalni test lahko končal tragično za Kio Rio (in njenega voznika) (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
7. 9. 2017

V torek smo skupaj z uredništvom hrvaške revije Auto motor i sport primerjali avtomobile, ki jih vidite na fotografiji. Meritve, fotografiranje, presedanje iz enega v drugega, beleženje vtisov, mestna in dinamična vožnja … Objavljamo nekaj fotk iz ozadja dogajanja, več o poteku in predvsem rezultatih primerjalnega testa boste lahko prebrali v oktobrski reviji Avto magazin in tudi tukaj, na spletu, zdaj pa bi rad izpostavil dogodek, ki je zabaven delovni dan skoraj postavil na glavo.

Medtem, ko smo se v koloni (z na srečo dovolj varnostne razdalje) s kosila vračali proti Zaprešiču, je na dolgem levem zavoju voznica avtomobila na nasprotnem voznem pasu očitno spregledala, da pred njo cesta zavija v desno in vozila z nezmanjšano hitrostjo (verjetno kakih 80 km/h) direktno proti hrvaškemu kolegu Mladenu v beli Kii Rio pred menoj v Nissanu Micri. Mladen je v izogib trčenju močno zavrl in zavil na nasprotni (levi) vozni pas, enako sem v istem hipu storil tudi sam, saj je kazalo, da bo sivi avtomobil trčil v odbojno ograjo. In ko je bilo videti, da je šofer pred menoj rešil situacijo (imejte v mislih, da se čas meri v stotinkah sekunde!), je voznica dojela svojo napako in zavila ostro nazaj proti svojemu pasu – direktno proti Mladenu! Tisti trenutek sem že videl, kako po čelnem trku po zraku letita plastika in kovina, ko je Mladen še enkrat ostro spremenil smer – tokrat v desno, nazaj na svojo polovico ceste. Manever je bil uspešen – pri relativno visoki hitrosti sta se zgrešila za pol, morda meter.

Ko je voznica sivega avtomobila (znamke in modela se ne spomnim, kaj šele registrske tablice) naslednji trenutek švignila mimo mene, sem videl le to, da je v desni roki pred seboj še vedno držala – telefon.

Na tem mestu bi lahko na tipkovnico zlil nekaj sočnih, a naj si kar vsak sam ustvari mnenje o nekomu, ki zato, ker med vožnjo brska po Instagramu (pa tudi če le po imeniku), skoraj ubije novinarskega kolega. Imejte to v mislih, ko vam naslednjič zapiska med vožnjo …

P.S.: Tako smo nehote (na srečo le pri enemu avtomobilu od sedmih) izpeljali tudi losov test. Podvozje Kie Rio je dobilo 'plusek'.

Matevž Hribar
foto: Saša Kapetanovič