Zdaj Dacia snuje nov prodajni hit, ki bo navdušil tudi ljubitelje karavaninga

20. 2. 2024 | Matjaž Korošak
Deli

Nov model tega proizvajalca je sicer še daleč od realnosti, toda prav mogoče je, da bo Sandman prostoren, cenovno ugoden družinski velikoprostorec, ki ga bo mogoče dobiti tudi v izvedbi avtodoma za aktivno preživet vikend. Pa še za kaj drugega ...

Morda vas moram zaenkrat še mao razočarati, saj uradnih najav še ni. Toda kar nekaj ugibanj je bilo že videti in slišati o novem modelu, ki bi naj nastajal pod imenom Sandman. Gre za cenovno ugoden velikoprostorec oziroma dostavnik. za katerega bi lahko Romuni vzeli osnovo pri aktualnem Renaultovem modelu Trafic. Glede na ugibanja in govorice, ki so od realnosti še recej oddaljene, pa je veliko bolj verjetno, da bodo pri Renaultu, ki je lastnik znamke, počakali na novo generacijo Trafica in platformo potem prepustili Dacii.

Bo Sandman vzel za osnovo Trafica?

Renault Spacenomad - bo to osnova za novega Sandmana?

Renault Spacenomad - bo to osnova za novega Sandmana?

Renault

Sandman bi tako lahko ugledal luč sveta čez dve do tri leta kot dostavnik srednjega razreda (furgon), velikoprostorec in predvsem kot osnova za vse bolj popularen razred mini bivalnikov oziroma avtodomov za manj zahtevne uporabnike, ki sledijo aktivnemu življenjskemu ritmu. Pri tem gre seveda bolj za možnost transporta, praktičnega ležišča in shranjevanja kot pa vgradnje kuhinje in drugih dražjih elementov v smislu ambientalne osvetlitve, ogrevanja na mestu, nadzora na daljavo, dvižnega ležišča, ... Verjetno pa bo mogoče določene elemente preprosto postopoma dokupovati. Podobno filozofijo je sicer pripravila tudi Adria Mobil za model Mode.

Ko bo na trgu nov Trafic, bi Renault lahko platformo prepustil Dacii

Za Dacio Jogger in Duster obstaja t.i. Sleep pack, ki omogoča preniočevanje brez večjih preureditev.

Za Dacio Jogger in Duster obstaja t.i. Sleep pack, ki omogoča preniočevanje brez večjih preureditev.

Dacia

Če bo Trafic ponudil osnovo za Sandmana, potem je mogoče razmišljati o okoli petih metrih dolžine in zmogljivimi CDi motorji. Seveda pa bo v smislu iskanja najbolj ugodne cene verjetno na voljo le ena dolžina in višina, tako da bo treba sprejemati kar nekaj kompromisov. Sicer pa bo tudi Renault za model Trafic ponudil kompletno opremljen model Spacenomad, tako da je osnova pripravljena.

Seveda pa bi lahko bil še bolj cenovno dostopen model podaljšan Kangoo (Grand Kangoo), ki bo dolg okoli 4,9 metra, tako da bi zlahka pripravili iz njega tudi osnovo za poceni velikoprostorec in mini avtodom.
Pri Renaultu bi lahko za osnovo Sandmana vzeli tudi za slabo številko manjši Grand Kangoo, ki bi bil verjetno tudi cenejši. Pred časom so se s konverzijo v mini avtodom že pogravali s konceptom Hippie Caviar Motel.

Tak minivan bi bil logična nadgradnja Daciine filozofije snovanja modelov, ki so namenjeni aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi. Tako je za model Jogger, pa tudi za prihajajoči Duster že mogoče dobiti paket za spanje (t.i. Sleep pack), ki ga je mogoče kombinirati tudi s šotorom.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk