Karavaning: Robeta želi v svet

Koroško podjetje ima svoje proizvodne kapacitete razprodane za naslednji dve leti; naročenih imajo več kot 3000 vozil!

Priznana slovenjegraška znamka avtodomov Robeta je na letni konferenci za svoje trgovce predstavila kup načrtov za prihodnost, pa tudi nekaj zanimivih novosti. Znamka ima trenutno več kot 82 pooblaščenih prodajalcev po Evropi. Z letošnjim letom se širijo na Japonsko in v Južno Korejo, saj skušajo čim bolj razpršiti svoje poslovanje, zato so letos vstopili tudi na skandinavski trg. Počasi bodo začeli tudi poslovanje s Kanado in Bližnjim vzhodom. Trenutno je največji trg še vedno Nemčija, kamor gre največ modelov Robete. Izziv za preboj pa trenutno ostaja britanski trg.

Že drugo leto okoli 1000 vozil

Lansko leto so izdelali 350 avtodomov, načrt za letošnje leto je že 600 vozil, naslednje leto pa načrtujejo proizvodnjo 800 do 1000 vozil. O uspešnosti govori tudi podatek, da so razprodani za dve leti naprej, saj ima podjetje naročenih preko 3000 vozil do leta 2026! Skladno z rastjo proizvodnje se veča tudi število zaposlenih – lani 65, letos že preko 100.   

Trenutno stanje kaže, da bo najbolj zaželen model v letu 2023 Adonis, saj je povpraševanje iz vseh evropskih držav od predstavitve v Stuttagartu izjemno poskočilo. Model Schumacher in Adonis (oba na Mercedesovi šasiji) sta opremljena tudi z avdio sistemom znamke JL Audio, ki se osredotoča na oblikovanje in proizvodnjo zvočnikov, ojačevalnikov in drugih komponent za avtomobilske avdio sisteme.

Novi objekti

Trenutno pri Robeti še delajo na lokaciji v Otiškem Vrhu, kjer so postavili tri dodatne proizvodne dvorane, ki bodo omogočale doseganje želenih kapacitet. Vrednost naložbe je znašala okoli dva milijona evrov, trenutno omogoča proizvodnjo do 100 vozil. Podjetje pa je že kupilo novo zemljišče v bližnji industrijski coni Pameče, kamor se bodo s celotno proizvodnjo preselili v naslednjih letih.

Robeta SMART

Znamka kot ena prvih v industriji uvaja na trg tehnologijo pametnega digitalnega pomočnika, po vzoru premijskih avtomobilskih znamk, kjer vozniku in uporabniku umetna inteligenca ne le pomaga nadzorovati posamezne sklope v vozilu, pač pa mu olajša delo tudi z uporabo nadzora z gestami in zvokom. Robeta Smart pravijo tehnologiji, ki bo povezala uporabnikov avtodom z njegovim pametnim telefonom in spletom, interakcija s sodobno tehnologijo pa je tako v mnogočem enostavnejša in lažja, saj ni fizičnega dotika. Gre za nadgradnjo aplikacije za nadzor nad avtodomom na daljavo, uporabnik pa sproži aplikacijo s klicem Hej Robeta, določene sklope pa lahko krmili z gestami roke, kot na primer dvig temperature, vklop in izklop svetil …