Volkswagen si je na novo zamislil Californio in - navdušil

Le nekaj ur po tem, ko je Ford predstavil novega Nuggeta, so se "oglasili" še pri Volkswagnu. Tako bo izgledala nova California, ki je za zdaj še označena kot koncept.

Volkswagen si je na novo zamislil Californio in - navdušil (foto: Volkswagen) Volkswagen
25. 8. 2023

Volkswagen California je eden najbolj priljubljenih, malih bivalnikov, ki so jih prodali že več kot 200.000. Narejena na osnovi Transporterja/Caravelle/Multivana ponuja udobje bivanja na majhnem prostoru, posledično pa tudi okretnost avtomobila in prilagodljivost vsakdanji uporabi.

Najnovejši Volkswagen California je narejen na osnovi novega Multivana T7 in je prvič na voljo z dvojnimi drsnimi vrati. To je botrovalo temu, da je sedaj kuhinja, ki je bila v preteklosti "naslonjena" na levo, notranjo steno, v obliki nekakšnega izvlečnega otoka. Na njej najdemo tako indukcijsko kot plinsko kuhališče, predale, dvižno mizico in celo majhen, prenosni žar.

Nad kuhinjskim delom je nameščen tablični računalnik, ki se lahko sname ali pa s pomočjo gibljivega držala obrača v vse smeri, prek katerega se krmilijo funkcije bivalnega dela nove Californie. To je možno tudi prek informacijsko-zabavnega sistema na vozniškem delu ali prek aplikacije na mobilnem telefonu.

V notranjosti najdemo pomično klop, ki se zlahka spremeni v zakonsko posteljo, pa tudi prho s toplo in hladno vodo, ki se lahko namesti na vrata prtljažnika. V njih se skrivata dva stola, ki imata sedaj višje naslonjalo kot prej, mizica pa je pospravljena pod posteljni del. Dvižna streha je aluminijasta, pod njo pa je prostor za še eno posteljo. Sprednja sedeža sta seveda vrtljiva, tokrat pa tudi nastavljiva po višini.

Na zunanji strani je na desni nameščena klasična tenda, medtem ko so na levi namestili pritrdilna mesta za jadro, ki poskrbi, da bo možno ustvariti senco na obeh straneh avtomobila. 

Kar se pogonskih sklopov tiče, bo na voljo le s samodejnimi menjalniki, motorna paleta pa naj bi bila enaka kot v Multivanu. Tako kot Ford tudi Volkswagen napoveduje hibridni sklop, več podatkov pa za zdaj ni znanih. Kot tudi ne, kakšna bo cena in kdaj natančno bo novi Volkswagen California na voljo.

Preberite še: Anketa: Kaj si Nemci mislijo o omejitvi hitrosti na njihovih avtocestah?

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor