Adijo, Max!

Verjamem, da bodo za nacijem Maxom, bodočim bivšim predsednikom FIE, žalovali le redki. Konec koncev je s svojim delom že zdavnaj dokazal, da si niti približno ne zasluži te funkcije.

10. 4. 2008

Za tiste, ki ste prezrli, kaj se je s predsednikom FIE Maxom Mosleyjem dogajalo zadnje dni (pa čeprav dvomim, da je to komu uspelo spregledati): posnetki Maxa, ki se med igro s prostitutkami dodobra vživi v vlogo nacističnega paznika v koncentracijskem taborišču (in v vlogo žrtve tudi), so po zaslugi britanskega tabloida hitro obšli svet. Pravzaprav je igra napačen izraz, prepričan sem namreč, da je Max tu kar lepo takšen, kot je v resnici, in da v nacizem kot ideologijo zelo trdno verjame. Ne nazadnje je bil nacist tudi njegov oče, kaj oče, cel kup sorodnikov. Teta je, ko je Velika Britanija napovedala vojno nacistični Nemčiji, od žalosti naredila celo samomor. Skratka: Max je očitno naci, in zaradi tega se bo moral posloviti.

Je pa po svoje žalostno, da je moralo priti do takšnega škandala, da se bo moral posloviti človek, ki je poveljeval FII, čeprav je bil (vsaj na športni strani te zveze) le lutka Bernieja Ecclestona, z odločitvami, ki jih je sprejel sam, pa je le dokazal, da o dirkanju nima pojma. Dajanje prednosti IRC-ju pred WRC-jem, smešen sistem kvalifikacij v F1, vsako leto drugačno prvenstvo GT, nezmožnost uveljavitve enaki vozniških pravil za vse in še bi lahko naštevali. Konec koncev je bil prav Mosley tisti, ki je zaviral vstop AŠ2005 v FIO . .

Kdo mu je vse skupaj nastavil, niti ni pomembno (sumim pa, da so v ozadju tisti, ki jih je ves čas ‘miniral’, recimo David Richards), pomem­bnejše je vprašanje, kdo ga bo nasledil. Bo to kak neznanec, nova lutka Bernieja Ecclestona, bo to recimo Jean Todt (kar bi bila tudi bolj kot ne katastrofa) ali pa kdo, ki je resnično dovolj strokoven in premore dovolj integritete, da si tak položaj zasluži. Ari Vatanen, recimo?

Dušan Lukič, odgovorni urednik