Četica bedakov

Da mednarodno avtomobilistično zvezo vodijo ljudje, ki jih pesti hud primanjkljaj možganov, sem zapisal že večkrat. A po dogajanju na zadnji dirki F1 je jasno, da je bebavost v FIA zelo razširjena.

12. 9. 2008

Za tiste, ki dirke niste gledali: komedija se je začela že v prvi polovici dirke, ko so zaradi 'povzročitve nesreče, ki bi se ji bilo moč izogniti' komisarji (stalinistično razumevanje tega izraza je v povezavi s FIA še posebej primerno) kaznovali Kovalainena zaradi manjšega trka z Webberjem, ki ga je pravzaprav povzročil prav slednji, saj je preprosto zavil v Finca, ki se ni imel kam umakniti.

Dobro, po sistemu 'odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo' si človek misli, da pomanjkanje možganov včasih pač prinese čudne odločitve. A komisarji FIA so same sebe presegli po koncu dirke, ko so Hamiltonu odvzeli povsem zasluženo zmago. 25 sekund časovnega pribitka zato, ker je sekal šikano. A ob tem so v svoji omejenosti prezrli dejstvo, da je Hamilton šikano sekal zato, ker ga je Räikkönen preprosto izrinil s steze. In tokrat kot v primeru Kovalainena ni šlo za optimističen poskus prehitevanja.

Hamilton je bil ob vstopu v desno levo šikano že za pol avta spredaj (in je torej tudi po arhaičnih pravilih FIA imel pravico izbirati linijo skozi ovinek, Räikkönen pa bi moral poskrbeti, da ne pride do trka) – pa je vseeno športno na notranji strani pustil več kot dovolj prostora za Finca (česar Webber, recimo, ni storil). Voznika sta šla skozi desni del šikane vštric, v levem pa je Raikkonen zapeljal direktno proti notranji pasici in Hamiltona izrinil s steze (kar je v pravilniku izrecno prepovedano). Ta je, da bi se izognil trčenju, zapeljal skozi notranji del šikane, prišel na stezo pred Räikkönena, a ga nato spustil nazaj predse (čez ciljno črto je bil Räikkönen za cel avto spredaj) pa ga šele nato spet prehitel.

A za komisarčke iz FIA je vse to vseeno. Vseeno jim je bilo tudi, da je Williamsov dežurni nesposobnež za volanom kar trikrat hudo oviral ne le oba vodeča, ki sta ga prehitevala, temveč s svojo izjemno nesposobno in počasno vožnjo tudi povzročil Räikkönenovo nesrečo. Ne, njega niso kaznovali, v svoji vzvišeni nevednosti so kazen raje prilepili Hamiltonu. In hkrati pozabili, da sta 'neupravičeno' prednost z vožnjo po izletni coni prvega ovinka že na začetku dirke pridobili tudi oba Ferrarijeva in še kakšen voznik. Da je Räikkönen po ciljni ravnini vijugal, čeprav to pravila izrecno prepovedujejo. In še in še . . A omejeni možgani pač zaznajo le tisto, kar jim je po godu. Pa če je to po pravilih ali ne. Cilj pri FIA očitno opravičuje sredstva.

Pri McLarnu so že napovedali pritožbo, le upamo pa lahko, da bo prizivno sodišče FIA priziv zavrnilo, McLaren pa vse skupaj spravil na redna sodišča (prav zato, ker FIA v svoji vzvišenosti to prepoveduje), po možnosti pa tudi pred evropsko komisijo. Čas bi namreč že bil, da prav slednje to četico bebčkov, na čelu katere v črtasti obleki ujetnikov koncentracijskih taborišč v drugi svetovni vojni koraka (sin znanega nacista) Max Mosley (morda pa zato stalno kaznujejo moštvo, ki ima v svojih vrstah temnopoltega dirkača), kaznuje tako zelo, da bo propadla. Svež začetek brez sedaj sodelujočih omejencev je za (športni del) FIA namreč očitno edina rešitev.

Dušan Lukič, odgovorni urednik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri