Na svidenje v naslednji vojni?

Videti je, da se bo spor med zvezo AŠ 2005, krovno organizacijo slovenskega avtomobilis­tičnega dirkanja, in AMZS spet razplamtel.

18. 6. 2008

Razlog je preprost, seveda pa se v ozadju skriva še marsikaj. Pri AŠ 2005 so namreč po tem, ko so pri AMZS na skupščini FIE glasovali proti odstavitvi njenega šefa in nacija po duši Maxa Mosleyja, v javnost poslali izjavo, v kateri so med drugim zapisali: »AŠ 2005 je . . še bolj prepričana v to, da je potrebno nemudoma urediti status članstva AŠ 2005 v FIA. Pri tem je nujno upoštevati dejstvo, da je AŠ 2005 že osem let edini legalni in legitimni zastopnik avto športa v Sloveniji. Edina ovira za takojšnje polnopravno članstvo AŠ 2005 v FIA pa je lahko le AMZS.«

Ko se je AŠ pred leti borila za vstop, je bil takrat glavna ovira ravno Mosley, ki se je na vse pretege trudil, da bi bila članica FIE le AMZS ? seveda zato, ker je točno vedel, da mu bo ta zveza stala ob strani ne glede na to, kaj bo storil. In točno to so pri AMZS na glasovanju o zaupnici sinu enega od največjih angleških nacistov tudi storili. Čeprav je njegovo dejanje obsodil ves civiliziran svet, so predstavniki AMZS s šefom Perkom na čelu Mosleyja podprli in tako seveda posredno tudi priznali, da se vodstvu AMZS nacizem in dogajanja v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno ne zdijo nič napačnega. Kako drugače se njihovega glasu v podporo Mosleyju namreč ne da razložiti.

Pri AŠ 2005 pravijo, da bi glasovali proti Mosleyju (kar je seveda edina pravilna reakcija), in dodajajo, da je njihovo stališče jasno. »Naše stališče je, da je predsednik FIE grobo zadrl v vrednote sodobnega, razvitega in demokratičnega sveta, zato naše podpore ne uživa, ne glede na velike zasluge za razvoj FIE in še posebej avtošporta v preteklosti.«

Zanimivo je, da se na sramotno dejanje vodstva AMZS ni odzvalo njeno članstvo ? morda zato, ker so se (dokaj uspešno) trudili, da zadeva ne bi prišla v javnost. Le kaj bi si namreč o vsem skupaj mislili njeni člani, predvsem tisti, ki so kakega sorodnika v koncentracijskih taboriščih tudi za vedno izgubili.

Toda AMZS oziroma njenemu vodstvu je za kaj takega vseeno ? in tudi zato lahko ljubitelji avtomobilskega športa le upajo, da bo očitno prihajajoča naslednja vojna med AMZS in AŠ 2005 uspešnejša za zadnje. AMZS? Morda pa bi bilo bolje, da bi se preimenovali v ANZS. N kot naci . .

Dušan Lukič, odgovorni urednik