Najhitrejši

Pri avtomobilskem dirkanju je stvar jasna: treba je biti najhitrejši. A ne najhitrejši v absolutnem pomenu besede, le najhitrejši med vsemi, ki so na dirki.

25. 10. 2007

Ali, kot pravi znan dirkaški pregovor: dirkati je treba z najmanjšo hitrostjo, ki še omogoča zmago. Če je zmaga sploh cilj. Marsikdo namreč dirka za zabavo. Za svojo zabavo in zabavo gledalcev. Za užitek. In s tem ni prav nič narobe, pa čeprav nekateri ljubitelji dirkanja nad takim pristopom vihajo nos.

Pri driftanju je takšnih veliko. Seveda, vsi se trudijo, da bi bili čim boljši, a le redkim se uspe prebiti na vrh. Drugi pač vozijo zato, ker v driftanju uživajo. Zakaj? Ne vem, čeprav v tem uživam tudi sam. In na žurki za konec sezone sem z velikim užitkom driftal s tujim avtom (hvala Matej, Luka in še kdo). Kako bi se peljal na dirki? Ne vem, sem pa prepričan, da ne bi bil najboljši - kot nisem bil najhitrejši v časih, ko sem sedel v pokalni Seicento in odpeljal kako dirko (za to se lahko zahvalim Samu Valantu). A se v nasprotju z nekaterimi tudi nisem hvalil, da sem najhitrejši.

Nekateri pa se, in to neupravičeno. Radio Antena, recimo, ki je glede na njegovo samoreklamo ‘najhitrejši prometni servis v mestu’. A le do takrat, ko gre za reklamo. Ko sem jih poklical, da je pri Ljubljani prišlo do (težje) nesreče in da je zaradi spolzkega vozišča, stoječe kolone in zvedavih pogledov (tudi voznikov v nasprotni smeri) res velika nevarnost naleta, se ni zgodilo nič. Glasba je odigrala do konca, potem so sledile reklame. Tam nekje sredi reklam sem jih še enkrat poklical in povedal, da je res kriza in da se je po mojem prvem klicu ob zaviranju na polno za stoječo kolono dogajalo že marsikaj. Pa mi je gospodična, ki se je oglasila, hladnokrvno odvrnila, da ‘je dala naprej’. In gospodična (ali gospa, nimam pojma) Roš, ki je vodila program, o tem očitno ni vedela nič. Ali pa se ji je vse skupaj (tudi to, da se lahko zgodi še kaka nesreča) zdelo manj pomembno kot to, da po reklamah zavrti še kak ‘komad’. In ga je. Pa čeprav so menda najhitrejši v mestu . .

In kaj potem? Nič? Morda ne. Radio Antena je zaradi današnjih dogodkov izgubil rednega poslušalca. Če ste ga doslej poslušali zato, ker je menda ‘najhitrejši v mestu’, imate zdaj dober razlog, da ga nehate poslušati. Slaba prometna poročila lahko namreč poslušate tudi na kakem drugem radiu, ki v samoreklami vsaj ne laže . .

Dušan Lukič, odgovorni urednik