Pripravite se

Ljubiteljem dirkanja se letos obeta zanimivo leto, zato si na koledarju označite datume dirk, poskrbite, da boste imeli TV le zase in da piva in čipsa ne bo zmanjkalo.

28. 2. 2008

Vse namreč kaže, da bo letošnje dirkaško leto eno izmed najbolj zanimivih v zadnjem času. Na primer: Kdo bo letos prvak v formuli 1, je pravzaprav nemogoče napovedati. Že lanska sezona je pokazala, da se je F1 vrnila v čase, ko so bile dirke zanimive, prvenstvo pa napeto do zadnje dirke. Ker gre seveda za formulo 1, je možno tudi, da bo (recimo) Hamilton zmagal na prav vseh dirkah in postal prvak že pred poletnimi počitnicami, a na kaj takega vseeno raje ne računajte.

Podobna bo, vsaj videti je tako, tudi zgodba v reliju. Res je, Loeb je za večino še vedno favorit, a prve dirke so že pokazale, da so Fordovi vozniki, zlasti Latvala, dovolj hitri, da mu lahko odnesejo marsikatero zmago. In le od njihove zmožnosti konstantnega nabiranja točk na tistih dirkah, na katerih jim ne bo uspelo zmagati, je odvisno, ali bodo proti koncu sezone dovolj visoko, da bo Sebastian moral razmišljati o prav vsaki točki. Podobno velja za naslov med znamkami: Ford je na papirju močnejši, a nikoli se ne ve.

Tretje zanimivo prvenstvo letos bo WTCC, torej svetovno prvenstvo turnih avtomobilov. Zadnja tri leta je prvak sicer isti ? Andy Priaulx se je trikrat vpisal med legende dirkanja, a vedno le za las, za sekundo boljši krog, za točko tu ali tam. Glede na to, da je letos prijavljenih kar 24 voznikov (plus vsi tisti, ki bodo vozili le na nekaterih dirkah), da je Seat vse stavil na tehnologijo TDI in da je FIA sprejela množico popravkov tehničnega pravilnika (vključno z novimi minimalnimi težami), ki naj bi (in doslej jim je to uspevalo) poskrbeli za še manjše razlike med avtomobili, bi bil pravi čudež ne le to, da bi Priaulxu uspelo še četrtič, temveč tudi to, če bi lahko že ob začetku sezone (prvi dirki sta prav ta konec tedna v Braziliji) pravilno napovedali končnega zmagovalca. Konec koncev se je v prvenstvo vrnila tudi Honda . .

In pri nas doma? Sezona v reliju bo vsekakor zanimiva, zlasti če bomo na domačih tleh videli vseh pet napovedanih prireditev. Gorske dirke? Tudi tu si lahko obetamo nekaj lepih dirk, izstopa seveda Ilirska Bistrica. In steza? Ah, te KHD, grdi raček slovenskega dirkanja . .

Dušan Lukič, odgovorni urednik