Uvodnik Dušan Lukič: 3, 2, 1 ... stop ...

Zadnje dni so vremenarji omenjali sneg. Izkazalo se je sicer, da ga očitno še nekaj časa ne bo, pa vseeno.

1. 12. 2011

Zimske gume, upam, že imate nataknjene na kolesa – če se seveda niste odločili (in vam način življenja to dopušča), da boste zimo preživeli na letnih gumah, z bolj ali manj uporabnimi verigami v prtljažniku in trdnim prepričanjem, da boste ob sneženju avtomobil pač pustili, kjer boste, in pot nadaljevali drugače, oziroma to storili že ob napovedi sneženja.

S tako odločitvijo ni nič narobe, sploh če živite in se vozite v mestu – in tistih nekaj voženj s taksijem je tudi cenejših od zimskih gum. Vsi drugi pač kupujemo zimske gume in prav je tako.

Ah, ja, vsi ne – na večini tovornjakov boste tudi pozimi našli povsem navadne gume, pa jim to ne bo preprečilo, da ne bi ob sneženju rinili naprej, tudi ko se sneg oprijema cestišča. Spet bodo (po njihovem) krivi cestarji, vreme, smola in še kaj se bo našlo (glede na vsakoletne telefonske klice ob takih uvodnikih utegne biti za to, da je tovornjak obstal čez cesto, kriv tudi kak pisec uvodnika).

Pa je v resnici krivec le tisti, ki sedi za volanom in neopremljen rine v sneg (in njegov šef, če ga je v to prisilil, seveda). In zdaj čakamo na prvo snežno pošiljko. Potem pa: 3, 2, 1 ... stop ...

Dušan Lukič