Vinjete, vinjete

O vinjetah sem tule že pisal in moj komentar nanje je bil pozitiven. Po objavi cen je tudi slovenska 'fovšija' nekoliko potihnila.

25. 4. 2008

Zakaj 'fovšija'? Ker je bil najbolj pogost komentar pravih Slovencev seveda: Zakaj bo lahko sosed za enak denar po avtocesti prevozil več kilometrov? Oziroma: Jaz grem samo trikrat na leto po avtocesti, zakaj bi torej plačeval toliko kot sosed, ki se vozi vsak dan?

In nihče ob tem ni pomislil, da se bomo tako rešili (večine) stoječih kolon med turistično sezono, da se bodo po avtocesti (roko na srce, logično je pričakovati, da se bo vinjeta znašla na vsakem slovenskem avtu) zdaj vozili tudi tisti, ki so se ji do zdaj izogibali (Kranjčani in Vrhničani na dnevni migraciji v Ljubljano, recimo), in da bo tako onesnaženje manjše, prometna varnost pa večja. Skratka, sami pozitivni vplivi.

Toda: takšna cena letne vinjete seveda pomeni, da bo DARS od slovenskih uporabnikov avtocest dobil manj denarja kot doslej. Je pa polletna vinjeta za 37 evrov odličen način skubljenja tranzita, predvsem trum turistov, ki se valijo na hrvaško obalo. Kaj je s tem narobe? Nič. Razen za EU. Tam menda že kuhajo mulo in čivkajo, da so vinjete diskriminatorske do omenjenih tranzitnih onesnaževalcev, ki povzročajo neskončne kolone na naših cestah in od katerih, razen cestnine, nimamo nič. Da nam bodo ustavili dotok sredstva za pomoč pri gradnji avtocest.

Da bi se vlada oziroma minister Žerjav izognil težavam z bedastimi evrokrati, predlagam preprosto rešitev: tedenska vinjeta za 18 evrov. A ne za sedem zaporednih dni, ampak za od ponedeljka do nedelje. Za koledarski teden, skratka. Potem bomo tam, kjer so s svojimi vinjetami Avstrijci ? turisti bodo pač morali kupiti dve tedenski namesto ene polletne ? eno za pot na Hrvaško in eno za pot iz nje. In če v pol leta pridejo še enkrat, bomo kasirali še enkrat. Če bi se EU zdela vinjeta za koledarski teden preveč diskriminatorska in bi zahtevala vinjeto z 'rokom trajanja' od dneva nakupa, je druga varianta šestdnevna vinjeta za šest zaporednih dni. Ravno tako za 18 evrov in ravno tako (seveda) ena za pot na morje, ena za pot z morja. Ker so turistični aranžmaji v veliki večini tedenski, od sobote do sobote. Tranzitne turiste bomo tudi tako enako oskubili . .

P. S.: Zadnji teden je bil na cestah spet krvav, že drugi zapored, odkar je parlament potrdil nove, višje kazni. Ja, višje kazni očitno res dobro delujejo.

Dušan Lukič, odgovorni urednik